Petak, 05.08.2022 | 14:23
IZVOR: PR Centar

Vlaović: Nastavljamo da doprinosimo jačanju i razvoju kulture u svim krajevima Crne Gore

Ministarstvo kulture i medija Konkursom za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u ovoj godini, podstiče pojavu novih umjetničkih dijela i kulturnih događaja u Crnoj Gori, čiji će dometi doprinijeti jačanju i razvoju kulture u svim krajevima države, poručila je resorna ministarka Maša Vlaović.




Foto: PR Centar

Ona je, na dodjeli sredstava konkursa, napomenula da će Ministarstvo u cilju podsticaja razvoja kulture u  ovoj godini finansijski podržati realizaciju projekata iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, koji su, kako je dodala, odabrani za sufinansiranje procjenom komisija, sastavljenih od afirmisanih umjetnika i stručnjaka u kulturi.

“Ministarstvo je uložilo dodatni napor kako bi se ovogodišnji konkurs realizovao u prihvatljivom roku, uzimajući u obzir da je prethodna administracija Ministarstva konkurs raspisala 20.3.2022. i da je novoformirano Ministarstvo kulture i medija počelo s radom nakon izbora 43. Vlade krajem aprila ove godine”, rekla je Vlaović.

Prema njenim riječima, od dvije stotine sedamdeset i tri pristigla projekata na Konkurs za sufinansiranje programa i projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, Ministarstvo će obezbjediti sufinansirajuću podršku za sto pedeset pet projekta.

Vlaović je kazala da ukupna finansijska podrška iznosi 613.905 eura.

“Za dvadeset dva projekta iz oblasti likovne umjetnosti opredijeljeno je 38.775 eura, jedanaest muzičkih i muzičko-scenskih projekata i programa 33 hiljade eura, 35 književnih projekata 52.400”, navela je Vlaović.

Prema njenim riječima, za pet projekata književnog prevođenja opredijeljeno je 13.500 eura,  za osam časopisa iz oblasti kulture i umjetnosti 25.750 eura, četrnaest pozorišnih produkcija 84.900 eura.

Vlaović je navela da podrška za 24 manifestacije i festival iznosi 200.390 eura, za pet projekata zajedničkog crnogorskog učešća na međunarodnim manifestacijama i festivalima 40.290 eura, 31 projekat iz Programa razvoja kulture na sjeveru 124.900 eura.

“Ovim konkursom podstičemo pojavu novih umjetničkih dijela i kulturnih događaja u Crnoj Gori, a sigurna sam da će i njihovi dometi, uzimajući u obzir stručnu selektivnost ovog konkursa, doprinijeti jačanju i razvoju kulture u svim krajevima države”, poručila je ministarka Vlaović.

Foto: PR Centar

Kako je rekla, da bi se sredstva za sljedeću godinu pravovremeno obezbjedila projektima u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, Ministarstvo će do kraja ove godine raspisati konkurs za 2023. godinu.

“Na kraju bih čestitala aplikantima podržanih projekata i zahvalila članovima komisija na odgovornom i stručnom radu prilikom procjene projekata”, zaključila je Vlaović.

Jedan od dobitnika konkursa, Igor Pejović, rekao je da je Konkurs jedan od načina da dobiju podršku za projekte u zemlji i u inostranstvu.

„Ove godine to je podrška Crnogorskom orkestru mladih u trećem po redu predstavljanju Crne Gore i kulturne baštine van njenih granica. Prethodne godine smo bili u Njemačkoj, a početkom novembra prošle godine u Hrvatskoj“, naveo je Pejović.

Prema njegovim riječima, kroz Konkurs im je omogućeno da idu u Luksemburg i Belgiju, u maju iduće godine.

Pejović je napomenuo da je saradnja umjetnika i državne uprave neophodna, kao i pomoć koju oni mogu da pruže.

Dobitnica Konkursa, Adela Zejnilović, kazala je da se prijavljuje već zadnjih par godina i kroz Konkurs sufinansira svoje doktorske studije.

„S obzirom na to da nadogradnja obrazovanja spada u segment koji se poklapa sa pravilama Konkursa, aplicirala sam kako bih dobila određena sredstva da potpomognem svoje doktorske studije“, pojasnila je Zejnilović.

Ona je ocijenila, da su ovakvi konkursi izuzetno važni zbog činjenice da institucije pružaju podršku na višem nivou

„Ovakve pomoći održavaju djelovanja pojedinca određenih, grupa, festivala, i drugih segmenata“, Zejnilović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

KIC: Stefan Bošković gost tribine “Podgoričke priče”

Nedjelja, 14.04.2024 | 10:38

Šta jednog mladog čovjeka, pa tek onda pisca, tjera da pored ovozemaljskog stvara svoj virtuelni svijet, između ostalog, reći će nam dramaturg Stefan Bošković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, u aprilskim „Podgoričkim pričama“.

Svjetski dan džeza - Koncert Vasil Hadžimanov benda 30. APRILA na Cetinju

Petak, 12.04.2024 | 11:10

Povodom 30. aprila, Svjetskog dana džeza, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje,  Sekretarijat za kulturu  i Kraljevsko pozorište Zetski dom organizuju koncert Vasil Hadžimanov benda.

Katniću i Lazoviću određen PRITVOR pritvor do 30 dana

Utorak, 16.04.2024 | 08:36

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović odredio je pritvor do 30 dana bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem visokom policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću. Katnić i Lazović saslušani su kasno sinoć, a Specijalno državno tužilaštvo tražilo je određivanje pritvora do 30 dana.

HIRURG komentarisao mladoliki izgled Anđeline Džoli: "To duguje jednoj operaciji"

Utorak, 16.04.2024 | 07:12

Angelina Jolie privukla je poglede na nedavnoj premijeri mjuzikla The Outsiders na Broadwayu, koji je i producirala.

Novaković Đurović: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 EURA

Utorak, 16.04.2024 | 10:38

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru predlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije od 450 eura odnosi i na korisnike srazmjernih penzija, kazala je poslanica te partije Ana Novaković-Đurović.

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je 10 NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Pavićević: Procjena vrijednosti Instituta Igalo završena, rezultati će pokazati stvarnu vrijednost akcija

Utorak, 16.04.2024 | 21:58

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine završilo je procjenu vrijednosti Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu koja je od krucijalne važnosti, jer će to pokazati kakva je vrijednost te zdravstvene utanove,a na osnovu toga će se osnovati i nove cijene i vrijednost akcija, i daće se mogućnost da se na kompetentan način razgovara sa manjisnkim vasnicima. To je u emisiji “Akcenti”, na TVCG1 rekao potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđan Pavićević.  

"Pljuskovi i grmljavina" - Pročitajte vremensku prognozu za SRIJEDU

Utorak, 16.04.2024 | 21:49

Ne zaboravite kišobrane!

Udes u Maslinama, oboren pješak

Utorak, 16.04.2024 | 21:39

Sedamdesetjednogodišnja žena pješak povrijeđen je u udesu koji se večeras dogodio u podgoričkom naselju Masline, kazali su CdM-u iz policije.

Ove namirnice nikada ne umotavajte u aluminijumsku foliju: Možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje

Utorak, 16.04.2024 | 21:29

Svaka kuhinja ima barem 1 rolnu aluminijske folije. Odličan je i univerzalan pomoćnik u domaćinstvu. Njome možete pokriti tanjir s ostacima hrane u frižideru. U nju možete pakovati školske užine svoje djece jer ne propušta masnoću i tečnost. Takođe možete i pokriti pleh u rerni jer podnosi visoke temperature.

Vuković: Putin komponuje, Vučić diriguje, Mandić svira, Spajić i njegovi igraju

Utorak, 16.04.2024 | 20:54

Predstavnik Pokreta Evropa Sad Vasilije Čarapić nije glasao za ulazak Kosova u Savjet Evrope! Rezultat: 131 za, 29 protiv i 11 (među kojima i Čarapić) uzdržan. Nekoliko sati ranije, njegov partijski šef i premijer Milojko Spajić u Briselu je uvjeravao evropske partnere da je Crna Gora snažno posvećena vanjskopolitičkim ciljevima i da ‘ruski uticaj u Crnoj Gori nikada nije bio manji’, kazao je Ivan Vuković, potpredsjednik DPS-a i poslanika u Skupštini Crne Gore.

Parlamentarna skupština SE podržala prijem Kosova: Crnogorski poslanici glasali potpuno različito

Utorak, 16.04.2024 | 20:46

U Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope održano je glasanje o prijedlogu za prijem Kosova u SE. Preporuka je usvojena, uz 131 glas za, 29 protiv i 11 uzdržanih. Što se crnogorskih poslanika tiče, protiv je glasala Maja Vukićević (DNP), uzdržan je bio Vasilije Čarapić (PES), a za je glasao Boris Mugoša (SD).

Dajković: Nezakonito odlaganje otpada najviše ugrožava sve građane Podgorice

Utorak, 16.04.2024 | 20:16

Ključni problem koji najviše opterećuje kvalitet života svih građana Glavnog grada je nezakonito odlaganje otpada od strane nesavjesnih pojedinaca, kazao je za Gradsku rukovodilac Službe za građane Vladislav Dajković.

Klikovac: Je li ovo “zdravija” Podgorica

Utorak, 16.04.2024 | 20:01

I što ćemo sad. To je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada, pitao premijera Milojka Spajića, nakon što su institucije potvrdile da je gradonačelnica Olivera Injac prekršila zakon i pričinila štetu Glavnom gradu.

U Crnoj Gori u posljednjih sedam godina ubijeno 19 žena

Utorak, 16.04.2024 | 19:53

U posljednjih sedam godina u Crnoj Gori je ubijeno 19 žena. U 16 slučajeva je riječ o femicidu, koji kao posebno krivično djelo ne prepoznaje crnogorsko zakonodavstvo.

Hrvat i Crnogorac osumnjičeni da su brodom krijumčarili preko 305 kg marihuane iz Crne Gore

Utorak, 16.04.2024 | 19:24

Hrvatski državljanin uhapšen je juče na području Dubrovačko-neretvanske županije, a 27-godišnji crnogorski državljanin uhapšen je u Crnoj Gori zbog šverca marihuane, piše Index.hr.