Petak, 05.08.2022 | 21:25
IZVOR: pobjeda.me

Istraživanje pokazala: Svaka osma osoba zaražena KOVIDOM ima DUGOTRAJNE simptome

Jedna od osam osoba oboljelih od koronavirusa razvije najmanje jedan simptom dugotrajnog kovida, pokazuje najopsežnije istraživanje do sada.




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

S više od pola milijarde slučajeva koronavirusa zabilježenih u cijelom svijetu od početka pandemije, sve je veća zabrinutost zbog dugotrajnih simptoma kovida.

Međutim, gotovo ni jedno od postojećih istraživanja nije upoređivalo osobe koje dugo boluju od kovida sa ljudima koji nikada nisu bili zaraženi, pa je moguće da neki od zdravstvenih problema nisu prouzrokovani virusom.

U sklopu nove studije objavljene u medicinskom časopisu „The Lancet“ više od 76.400 odraslih osoba u Holandiji ispunilo je onlajn upitnik o 23 uobičajena simptoma dugog kovida.

Između marta 2020. i avgusta 2021. svaki učesnik ispunio je upitnik 24 puta.

Tokom tog razdoblja više od 4.200 njih, 5,5 odsto, prijavilo je da ima kovid.

Od onih sa kovidom, više od 21 odsto imalo je najmanje jedan novi ili ozbiljno pojačan simptom tri do pet mjeseci nakon što su se zarazili.

Međutim, skoro devet odsto kontrolne grupe koja nije imala kovid prijavilo je sličan porast.

To ukazuje da je 12,7 odsto onih koji su imali kovid, otprilike svaka osma osoba, patilo od dugotrajnih simptoma, navodi se u studiji.

Istraživanje je takođe zabilježilo simptome prije i nakon zaraze kovidom, što je omogućilo istraživačima da dodatno tačno ustanove šta je povezano sa virusom.

Ustanovljeno je da uobičajeni dugotrajni simptomi kovida uključuju bol u grudima, poteškoće s disanjem, bol u mišićima, gubitak ukusa i mirisa i opštii umor.

„Veliki napredak“

Jedna od autora studije, Aranka Balering s holandskog univerziteta u Groningenu, rekla je da je dugotrajni kovid „hitan problem s rastućim ljudskim žrtvama“.

"Posmatrajući simptome u nezaraženoj kontrolnoj grupi kod pojedinaca prije i poslije zaraze SARS-CoV-2, možemo da objasnimo simptome koji su mogli da budu rezultat zdravstvenih aspekata pandemije nezaraznih bolesti, kao što je stres prouzrokovan ograničenjima i neizvjesnošću",  rekla je ona.

Autori studije rekli su je istraživanje ograničeno utoliko što ne pokriva kasnije varijante poput delte i omikrona i ne prikuplja informacije o nekim simptomima kao što je moždana magla, koji se od tada smatraju uobičajenim znakom dugotrajnog kovida.

Druga autorka studije Judit Rosmalen rekla je da bi "buduća istraživanja trebalo da uključuju simptome mentalnog zdravlja“ kao što su depresija i tjeskoba, kao i aspekte poput moždane magle, nesanice i osjećaja malaksalosti čak i nakon manjeg napora.

Kristofer Brajtling i Rakel Evans, stručnjaci sa britanskog univerziteta Lester, koji nisu bili uključeni u studiju, rekli su da je to „veliki napredak“ s obzirom na ranija istraživanja o dugotrajnom kovidu jer je bila uključena i nezaražena kontrolna grupa.

"Ohrabrujući podaci iz drugih studija ukazuju da postoji niža stopa dugotrajnog kovida kod ljudi koji su vakcinistani ili su bili zaraženi omikron varijantom", istakli su u povezanom komentaru u časopisu „The Lancet“.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.