Ponedjeljak, 08.08.2022 | 12:10
IZVOR: nova.rs

Loša ishrana donosi NEOČEKIVANE probleme, a EVO i koje

Loša ishrana mogla bi da bude uzrok vaših brojnih problema.




Foto: Ilustracija, Pixabay 

Ako se ponekad probudite mrzovoljni, naduti, ili bez energije, moguće je da je riječ o lošem danu, nedovoljnoj količini sna ili jednostavno, okolnostima. Ali, ako vam se to događa često, postoji mogućnost da problem leži u onome što jedete. Iako nerijetko posežemo za slatkišima i grickalicama, naročito u doba rada od kuće, neuravnotežena ishrana svakako ostavlja tragove na organizmu koji se često ignorišu, a ne bi trebalo.

Postoji nekoliko poznatih signala koje tijelo šalje kao poruku da je vrijeme za promjenu ishrane.

Stalan osjećaj nadutosti

Nakon obilnog obroka, često se osjećamo naduto. To je prirodan proces probave teške hrane u želucu, pa ga ne registrujemo kao nešto što bi trebalo da nas zabrinjava. Ali, koliko ste često naduti?

Ako vas poslije svakog obroka prati ovaj osjećaj, to je jasna poruka da vam trenutni način ishrane ne odgovara.

Time samo opterećujete želudac i probavni sistem, a hranjenje organizma nutrijentima, što je osnovni zadatak ishrane, je otežan.

Zatvor

Zatvor je najčešći i najrašireniji simptom loše ishrane. Na njega srećom mnogi reaguju pravovremeno, pa izmijene način ishrane, ali, nažalost - samo privremeno dok zatvor ne prođe. Ako vam se ovaj simptom stalno vraća po povratku na stare navike, vrijeme je za promjenu.

Zatvor vam poručuje da ne unosite dovoljno vlakana u organizam. Vlakna omogućavaju protok supstanci kroz crijeva, pa je njihov unos nužan. Možete ih pronaći u voću, povrću, mahunarkama i žitaricama.

Loše raspoloženje

Kako god da ste se do sad nosili sa lošim raspoloženjem, glavni razlog mogao bi da bude upravo ono što jedete.

Nagli prestanak unosa ugljenih hidrata, ili smanjen nivo šećera u krvi utiču na negativno raspoloženje. Potrudite se da unosite one namirnice koje sadrže serotonin.

Konstantan osjećaj gladi

Stalno prisutan osjećaj gladi može da vas pratiti onda kada prestanete da unosite dovoljno nutrijenata u organizam. To će se dogoditi ako budete konzumirali hranu koja će vam ispuniti želudac, ali organizmu dati vrlo malo.

Ovaj simptom može da se javi posebno ako ste na dijeti, pa ciljano ne unosite hranu tokom dana. Tada nerijetko prekršite program dijete tokom noći, kada naglo posegnete za hranom upravo zbog nedostatka važnih hranjivih supstanci. Zato je preporuka da dijetu i izgladnjivanje zamijenite balansiranom ishranom.

Nedostatak energije

Kompleksni ugljeni hidrati, masti, proteini i vitamini – sve to je potrebno organizmu i nalazi se u uravnoteženom načinu ishrane. Izostankom bilo kog od navedenih nutrijenata možete da se dovedete do nedostatka životne energije, ili osjećaja mrzovoljnosti.

U tom slučaju, preporučuje se povećan unos namirnica koje sadrže gvožđe, budući da je ono nužno za prenos kiseonika putem krvi do svih ćelija u organizmu.

Na raspoloženje može da utiče i manjak vitamina i omega 3-masnih kiselina. Zato je važno u uravnoteženu ishranu uključiti namirnice bogate folatima i vitaminom B12 koji pozitivno utiču na raspoloženje.

Iznenadne prehlade

Ako često patite od iznenadnih prehlada, posebno onda kada to nije uobičajeno, razlog bi se takođe mogao nalaziti u vašem tanjiru. Manjak vitamina C koji jača imunitet može da dovede do opšte slabosti, pa i čestih prehlada.

Isto tako razne dijete i prehrambene restrikcije mogu negativno da utiču na rad štitne žlijezde koja reguliše telesnu temperaturu. Zbog toga je potrebno da imate pravilnu i uravnoteženu ishranu, kako bi imunološki sistem funkcionisao neometano.

Suva koža

Koža, kao naš najveći organ, najprije će pokazati nedostatke u ishrani. Suva koža možda može da bude stvar genetike ili vremenskih uslova, ali ako je to nešto što vas prati stalno, opravdanje bi trebalo potražiti u načinu ishrane.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".