Utorak, 09.08.2022 | 10:27
IZVOR: telegraf.rs

Zdravstvena stanja zbog kojih možete da se UGOJITE: Jedno je posebno OPASNO

Postoji više medicinskih stanja koja mogu da učine gubitak težine gotovo nemogućim, a neka od njih su prilično ozbiljna.




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Kad neko pokušava da smrša, razlozi koji su doveli do viška kilograma obično su jasni: ili je prevelik unos kalorija, ili je pogrešan izbor namirnica ili osoba ne vježba uopšte, odnosno ne vježba dovoljno.

Ali šta ako sve radite kako treba, a brojka na vagi ne pokazuje da mršavite? Ili se, čak, gojite?

Mnoga medicinska stanja mogu da učine gubitak težine gotovo nemogućim, a neka od njih su prilično ozbiljna. Ukoliko imate neobjašnjivo povećanje tjelesne težine, trebalo bi da odete kod ljekara kako biste provjerili o čemu se radi.

1. Rezistencija na leptin

Leptin je hormon koji suzbija apetit i pomaže u regulisanju gladi i težine. To je direktno povezano sa količinom tjelesne masti; što više masti skladištite, to je više leptina u krvotoku koji šalje signale za modifikaciju apetita tako da se potrošnja i unos kalorija podudaraju.

Osobe koje imaju rezistenciju na leptin ne dobijaju te korisne signale, pa zato i dalje osjećaju potrebu da jedu.

2. Oboljenje bubrega

Kako navodi Medical News Today, i problemi sa bubrezima mogu da utiču na povećanje tjelesne težine. Bubrezi koji ne funkcionišu kako treba nisu u stanju da oslobode telo tečnosti i otpada koji se zatim nakuplja u tkivima.

Ukoliko vam se ovo dešava, primijetićete oticanje prvenstveno na nogama, gležnjevima i stopalima. Takođe, problemi sa bubrezima mogu da utiču na to da rjeđe urinirate, a kada to učinite, urin može da izgleda pjenasto.

3. Sindrom policističnih jajnika

Žene koje pate od sindroma policističnih jajnika mogu da primjete neobjašnjivo povećanje tjelesne težine u središnjem dijelu tijela. Veruje se da je ovo stanje uzrokovano viškom muškog hormona androgena i tihom upalom, kako navode stručnjaci Mejo klinike, a takođe može da izazove i akne, maljavost na leđima, grudima i licu, kao i ciste na jajnicima.

Iako ne postoji lijek za ovo stanje, ono se može držati pod kontrolom promjenom načina života i hormonskom terapijom.

4. Depresija

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Depresija može izazvati niz simptoma koji direktno utiču na tjelesnu težinu. Depresija je povezana sa hormonom stresa kortizolom, koji može da inicira nakupljanje masnih naslaga oko stomaka.

5. Hipotireoza

Štitna žlijezda reguliše mnoge funkcije tijela, uključujući metabolizam, tjelesnu temperaturu i srčani ritam. Hipotireoza se javlja kada se aktivnosti štitne žlijezde uspore, uzrokujući povećanje tjelesne težine, umor, suvu kožu i osjećaj hladnoće. Prema Američkom udruženju za štitnu žlijezdu, hipotireoza se može dijagnostikovati testovima krvi i uspješno se liječi lekovima.

6. Srčani problemi

Prema Američkom udruženju za srce, brzo povećanje tjelesne težine jedan je od vodećih znakova srčane insuficijencije. Dok svi doživljavaju blage fluktuacije težine na dnevnoj bazi, iznenadno povećanje tjelesne težine od 900 grama dnevno ili 2,2 kilograma nedeljno može da bude znak da imate problem sa srcem.

Srčana insuficijencija se javlja kada srce ne može efikasno da pumpa krv. Ostali simptomi uključuju vrtoglavicu, bolove u grudima, nepravilan rad srca, otežano disanje i oticanje gležnjeva, nogu i stopala.

Ukoliko osjetite ove simptome, odmah potražite medicinsku pomoć.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Četiri policajca na slobodi, rampa na Božaju dizana i za pet eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:48

Policijski službenici na graničnom prelazu Božaj, koji su uhapšeni juče zbog sumnje da su primali mito od stranih državljana, prema sumnjama inspektora, uzimali su od pet do 20 eura kako bi, uprkos nekim nepravilnostima, digli rampu na granici, saznaje "Dan".

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Država bivšim radnicima Radoja Dakića isplaćuje po 2.000 eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:35

Saopštenje Vlade.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.