Utorak, 09.08.2022 | 11:46
IZVOR: dan.online

Spajić: Izaći ćemo na IZBORE u većini opština, partije ne vide interes u REFORMAMA

Aktuelna politička situacija potvrđuje da su građani taoci neozbiljnosti trenutne političke klase, koja pokazuje potpuno odsustvo vizije i nesposobnost da se na pravi način posveti vođenju države i naročito ekonomije, kazao je u razgovoru za "Dan" bivši ministar finansija i socijalnog staranja i osnivač Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić.




Foto: gov.me/screenshot

Jedini pošten i realan izlaz iz takve situacije jesu što skoriji izbori na svim nivoima.

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta, što je izazvalo ozbiljnu političku krizu u trenutnoj vladajućoj većini. Samo šest sati nakon potpisivanja ugovora, 36 poslanika podnijelo je Skupštini Crne Gore zahtjev za glasanje o nepovjerenju Vladi Dritana Abazovića.

"Temeljni ugovor je pitanje koje je čitavu deceniju opterećivalo javni prostor i političke partije su ga više ili manje uspješno koristile da zamaskiraju katastrofalne rezultate u svim sferama. To pitanje je sada zatvoreno, ugovor je potpisan, a Crna Gora treba da se okrene temama od suštinske važnosti, kao što su poboljšanje životnog standarda, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i opipljive evropske integracije. Zbog nedostatka rezultata u ovim oblastima, Vlada treba da padne”, ističe bivši ministar.

Navodi i da je jedan od ključnih stubova Pokreta "Evropa sad", koji je osnovan u junu, puna zaposlenost, odnosno omogućavanje pristojnog zaposlenja svima onima koji zaista žele da rade.

“Kad taj cilj, u čiju smo ostvarivost apsolutno ubijeđeni, postignemo, biće potpuno bespredmetno govoriti o partijskoj knjižici kao uslovu za zaposlenje. To je inače samo još jedan od mamaca kojim pojedine partije i dalje mnoge građane drže zarobljene i razbijanje takvog načina razmišljanja jedan je od preduslova za napredak društva”, rekao je Spajić

Na pitanje ko će biti nosioci liste za lokalne izbore zakazane za oktobar, odgovara da to još uvijek nije sigurno.

“Mi intenzivno radimo na podizanju infrastrukture pokreta u svim djelovima Crne Gore, obilazimo opštine, otvoreno razgovaramo s građanima i njihova reakcija nas izuzetno ohrabruje i potvrđuje da smo na dobrom putu. Sasvim sigurno ćemo izaći na izbore u većini opština u kojima su izbori zakazani za 23. oktobar, a u komunikaciji koju održavamo svakodnevno će se i iskristalisati nosioci lista za te izbore”, zaključuje Spajić.

Partije ne vide interes u reformi

Iako se izborna reforma godinama obećava, a sve partije se za nju deklarativno zalažu, za sada je ona samo mrtvo slovo na papiru. Ni nakon promjene vlasti, pomaka u ovoj oblasti nema. Izborni zakoni se usaglašavaju u Skupštini Crne Gore, a krovni u toj oblasti je Zakon o izboru odbornika i poslanika koji se usvaja dvotrećinskom većinom, do koje je očigledno teško doći.

Krajem jula je ponovo istekao rok koji je Odbor za izbornu reformu imao da završi izmjene izbornog zakonodavstva. Oni još uvijek nisu izabrali predsjednika tog tijela, pošto je Strahinja Bulajić podnio ostavku, a odbor se mjesecima nije sastajao.

“Sasvim je očigledno da partije koje su do sada ominirale parlamentom, ne vide svoj interes u izbornoj reformi, pa samim tim za nju nema ni potrebne političke volje, već se sve svodi na fingirani dijalog i iznalaženje izgovora da se reforma ne dokrajči. Sa ulaskom, a vjerujem i dominacijom Pokreta "Evropa sad" u crnogorski parlament, vidjećemo ubrzano rješavanje ovog naslijeđenog problema”, podvlači Spajić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks!

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.