Srijeda, 10.08.2022 | 19:26
IZVOR: bbc.com/blic.rs

Eurosong u PROBLEMU - Evo i ZBOG čega

Eurosong je u problemu.




Foto: Screenshot/Eurovision Song Contest

Kako piše BBC, nijedna velika arena u Velikoj Britaniji trenutno nema dovoljno slobodnih termina da ugosti Evroviziju sledeće godine.

Naime, u pitanju je izuzetno složen događaj koji zahtjeva dugu pripremu, a to prema informacijama kojima BBC raspolaže, znači da producenti moraju da imaju na raspolaganju dvoranu šest do osam nedelja prije nego što počne takmičenje najboljih pjesama Evrope. Još uvijek nije poznato ni koji će grad biti domaćin Evrovizije 2023, jer će se tek u petak znati ko ulazi u uži izbor.

Sada je gotovo sigurno, navodi BBC, da će datumi nekih turneja morati da se odlože ili otkažu kako bi se napravilo mjesta za Evroviziju u maju.

Medžik Majk, Andre Riu i Elton Džon su među onima koji imaju rezervisane koncerte u tom periodu u mjestima koja su u konkurenciji za održavanje takmičenja, uključujući Liverpul, Lids i Glazgov.

Producenti turneje Medžik Majka imaju na primjer zakazane datume u aprilu i maju u gradovima kao što su Njukasl i Mančester, a kako su potvrdili za BBC , nijedna arena ih još nije zamolila da pomjere datume turneje. Ulaznice su još u prodaji za sve izvedbe jer se konačna odluka neće donijeti do jeseni, što znači da se do tada neće znati koji će grad morati da otkaže ili odloži prethodne rezervacije.

Šef ovogodišnjeg takmičenja održanog u Torinu, Klaudio Santući, potvrdio je da će organizatorima biti potreban pristup mjestu održavanja nekoliko nedelja prije.

"Postavljanje traje oko tri nedelje, zatim tri ili četiri nedelje proba, a jedna od tih nedelja je predstava", rekao je za BBC Klaudio Santući, objašnjavajući kako je u pitanju toliko složen događaj da bi u idealnim uslovima za njegovu organizaciju zapravo bile potebne dve godine.

BBC je prihvatio poziv da bude domaćin događaja 2023. nakon što su organizatori odlučili iz sigurnosnih razloga da se Evrovizija ne može održati u Ukrajini, iako je pobedu odneo ukrajinski Kaluš Orkestar.

Kako odluka gdje će se iduće godine Eurosong održati nije donesena odmah, to je ujedno značilo da televizijska kuća BBC ima manje vremena od drugih za postavljanje složene produkcije.

Ni BBC ni EBU nisu željeli da otkriju tačne zahtjeve koje su tražili od gradova u prvoj fazi procesa prijavljivanja. Umjesto toga upućivali su na web stranicu s često postavljanim pitanjima.

"Prošle godine EBU-ovi kriteriji grada domaćina temeljili su se na obezbjeđivanju mjesta koje može da primi najmanje 10 hiljada ljudi (kao i pres centar), koje bi trebalo da bude nadomak međunarodnog aerodroma i s dovoljno hotelskog smještaja."

Gradonačelnik Bristola kaže da su prijavljeni za domaćina, uprkos tome što nemaju arenu, ali su se obavezali da će izgraditi mjesto za događaj za manje od devet mjeseci.

Prošle nedelje Kardif je rekao da će odustati od prijave, objašnjavajući da bi morali da otkažu "značajan broj već dogovorenih događaja". Svi ostali gradovi s arenom koja može da primi 10 hiljada gledatelja i ispunjavaju uslove za nadmetanje suočavaju se s istim problemom.

Iz više arena rekli su za BBC da će se, ako se odabere njihovo mjesto, razgovarati s rezervisanim produkcijama, ali nisu mogli da odgovore na upite o finansijskim troškovima, jer je to u ovoj fazi samo hipotetički i svaki ugovor za događaj je drugačiji.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).