Subota, 13.08.2022 | 11:24
IZVOR: rts.rs/Science Alert

Staro oko 4,57 milijardi godina: Astronomi detaljno proučili život SUNCA, a došli su do ovih SAZNANJA

Jednog dana, naše Sunce će umrijeti. Pošto smo mi stanovnici Sunčevog planetarnog sistema, pitanje kada i kako će se to desiti, veoma nas zanima. Naravno, malo je vjerovatno da ćemo biti tu da to doživimo ali, pošto je ovo naš dom, želimo da znamo šta će na kraju sa njim biti.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Osim zadovoljenja puke radoznalosti, modeli evolucije zvijezda mogu nam pomoći da razumijemo kosmos i naše sopstveno mjesto u njemu.

„Ako ne razumijemo sopstveno Sunce – a ima mnogo stvari koje o njemu ne znamo – kako možemo očekivati da razumijemo sve druge zvijezde koje čine našu divnu galaksiju“, naglašava astronom Orla Krivi iz Opservatorije na Azurnoj obali u Francuskoj.

Već do detalja znamo šta će se u budućnosti događati sa našim Suncem. Nastaviće da se zagrijava u narednih nekoliko milijardi godina, i na kraju će ostati bez vodonika u svom jezgru.

Jezgro će početi da se skuplja, što će dovesti još više vodonika oko jezgra, i formirati vodoničnu školjku. Onda će ovaj vodonik početi da se fuzioniše i baca helijim u jezgro – što je proces koji se naziva sagorijevanje školjke.

Tokom ovih procesa, spoljašnja atmosfera Sunca će se proširiti, možda čak i do Marsove orbite, pretvarajući ga u crvenog džina. Na kraju će mu ponestati vodonika i helijuma, izbaciće sav svoj spoljašnji materijal i formirati planetarnu maglinu, a jezgro će se pretvoriti u bijelog patuljka, kome će trebati trilioni godina da se potpuno ohladi.

Ali vrijeme završetka života zvijezde zavisi od njenih individualnih karakteristika. Što se našeg Sunca tiče, za procjenu vremena kada će stvari krenuti nizbrdo uvijek su nam dragocjeni različiti podaci.

Najbolji način da se to dokuči je traženje zvijezda nalik Suncu u različitim fazama njihovog života u Mliječnom putu, a zatim te podatke utkati u vremensku liniju koja predstavlja prošlost i budućnost naše zvijezde.

Zahvaljujući najnovijim podacima koje je objavila Evropska svemirska agencija u okviru projekta "Gaia" koji mapira istoriju Mlečnog puta, sada imamo najdetaljniji vremenski okvir života našeg Sunca do sada.

Primarna misija projekta "Gaia" je da mapira Mliječni put što je preciznije moguće, a za taj zadatak se koriste najsavremeniji instrumenti. Prati se položaj i kretanje zvijezda na nebu, uz detaljna zapažanja sjaja i spektralne klasifikacije svake zvijezde.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Ove vrijednosti se mogu koristiti za određivanje faktora kao što su hemijski sastav i temperatura. Takođe se mogu predstaviti na grafikonu poznatom kao Hercšprung-Raselov dijagram, koji daje procjenu starosti zvijezde.

Masa zvijezde se zapravo ne mijenja kako stari, ali njihova temperatura zbog nuklearne fuzije koja se odvija u jezgru, se značajno mijenja, što se bilježi kao promjene u sjaju.

Naše Sunce je klasifikovano kao zvijezda glavne sekvence tipa Ge, ili žuti patuljak (iako zapravo nije žuto), i prilično je tipičan primjer te vrste.

Staro je oko 4,57 milijardi godina, ili otprilike na polovini svog životnog vIJeka glavne sekvence. Takođe je sposoban za termonuklearnu fuziju jezgra, stvarajući površinsku temperaturu od 5.772 Kelvina. To znači da bi gledanje na druge zvijezde tipa G trebalo da nam da prilično dobru ideju o tome kako će naše Sunce da nastavi da troši svoje gorivo i kada bi na kraju moglo da nestane.

Astronom Orla Krivi i njen tim su u najprije počeli da češljaju podatke iz projekta "Gaia" jer su željeli precizna posmatranja zvijezda sa relativno 'hladnijim' temperaturama – između 3.000 i 10.000 Kelvina. To je zato što zvijezde sa niskim temperaturama imaju tendenciju da budu manje i žive duže od onih toplijih. Posmatranje hladnijih zvijezda, stoga, potencijalno može otkriti više o istoriji i zvjezdanoj evoluciji Mliječnog puta i šireg Univerzuma.

Pošto ovaj temperaturni opseg uključuje zvijezde poput Sunca, podaci bi se mogli koristiti za pronalaženje zvijezda sa sličnom masom i hemijskim sastavom kao Sunce. Ovo je rezultiralo sa 5.863 zvijezde nalik Suncu na cijelom Hercšprung-Raselovom dijagramu, od veoma mladih do veoma starih.

Identifikujući samo zvijezde koje najviše nalikuju Suncu, Krivi i njene kolege su uspjele da potvrde vrijeme njegovog nestanka.

U velikoj mjeri u skladu sa prethodnim projekcijama životnog vijeka Sunca, njegova temperatura će dostići vrhunac na oko osam milijardi godina starosti. Transformisaće se u zvijezdu crvenog džina kada bude staro oko 10 do 11 milijardi godina.

Sudeći po ovim podacima, životu na Zemlji, ostalo je na raspolaganju samo oko milijardu godina, osim ako ne uradimo nešto katastrofalno glupo, ili nam se nešto katastrofalno ne dogodi. To je zato što Sunce povećava sjaj za oko 10 odsto svakih milijardu godina; što znači da se i temperatura povećava. Ta promjena djeluje kao prilično mala, ali će učiniti Zemlju nenastanjivom za život kakav poznajemo.

Ali za astronome ima još posla. Novi "Gaia" katalog zvijezda sličnih Suncu mogao bi, za početak, da nam kaže više o tome kako i zašto smo uopšte ovdje. Možemo naučiti da li se sve zvijezde slične Suncu ponašaju na isti način, na primjer. I, što je još važnije, potražiti još neki planetarni sistem koji liči na Sunčev sistem.

U ovom trenutku, nismo pronašli nijedan sistem koji bi izgledao sposoban da prihvati tehnološki napredan život kakav poznajemo. Ali odgovori su tamo, ako uspijemo da ih nađemo.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Meridianbet i Resursni centar u zajedničkoj akciji: Budi i ti dijete proljeća

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:11

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, biće sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

NOVO ISTRAŽIVANJE - Klimatske promjene će do 2050. SMANJITI globalnu ekonomiju za petinu

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:39

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promJene uzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi će do 2050. godine smanjiti globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Teško se odlučuju za SAMOSTALNI ŽIVOT - Mladi u Evropi sve duže ostaju da ŽIVE sa roditeljima

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:51

Mnogi mladi Evropljani danas se suočavaju s izazovom pronalaženja sopstvenog stambenog prostora i finansijskom nezavisnošću, što je dovelo do toga da neki od njih ostaju da žive u zajednici sa roditeljima duže nego što je to bio slučaj ranije.

Spektakl u Njemačkoj se bliži – sa Meridianom do EURA!

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:13

Istorijsko ljeto se bliži! Kulminacija istog biće Olimpijske igre u Parizu, a prije Igara očekuje nas Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se od 14. juna do 14. jula održati u Njemačkoj.

Velika nagradna igra - LOB te vodi u ZEMLJU FUDBALA I PIVA

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:46

Pažnja, pažnja, pažnja! U susret vrelom sportskom ljetu stiže velika nagradna igra „LOB te vodi u zemlju fudbala i piva“.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

Martinović: Perović UHAPŠENA jer je koristila službeno auto VIŠE nego što u SDT-u smatraju da je trebalo

Srijeda, 17.04.2024 | 15:51

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije saopštilo konkretno kojim radnjama je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, a kako je u izjavi za Pobjedu rekao njen advokat Nikola Martinović, izgleda da je Perović procesuirana zato što je službeno auto koristila više nego što u SDT-u smatraju da je trebalo.

VOZAČI - Stručnjaci OTKRIVAJU kada je NAJBOLJE da se NATOČI GORIVO

Srijeda, 17.04.2024 | 17:47

Ukoliko želite da izbjegnete da ostanete na putu usljed gužve u saobraćaju bez goriva, vozači bi trebalo da natoče gorivo na vrijeme.

Na Aerodromu Tivat ODUZET srebrni nakit vrijedan preko 10.000 EURA

Srijeda, 17.04.2024 | 15:20

Carinski službenici u Carinskoj ispostavi Aerodrom Tivat oduzeli su srebrni nakit čija je vrijednost premašila 10.000 eura.

Crnogorka "ODUVALA" konkurenciju - Podgoričanka OSTVARILA VELIKI USPJEH i zaradila duet sa folk zvijezdom

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:08

“Pevaj sa mnom”, šou program, kako organizatori kažu, jednog od najpopularnijih folk pjevača na ovim prostorima Slobe Radanovića, sinoć je okončan u znaku sjajne izvedbe Podgoričanke Tamare Vujačić.

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Alkaras: Novak nije ranjiv, stvar je u tome što smo navikli da osvaja sve

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:09

Iako Novak Đoković u ovoj sezoni još nema nijednu titulu, jednog od njegovih najvećih rivala Karlos Alkaras ne smatra da je srpski teniser ranjiviji nego ranije.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Objavljena je lista "NAJMIRISNIJIH" gradova u EVROPI

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:47

Kada planiramo svoja putovanja, rijetko ko od nas pomisli na to kako lokacija koju biramo miriše.

UP - U Beranama uhapšen osumnjičeni za iskorišćavanje djece za pornografiju (FOTO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:38

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“, Odjeljenja bezbjednosti Berane, identifikovali su i krivično procesuirali lice osumnjičeno za iskorišćavanje djece za pornografiju, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Sanja Vučić otkrila šta misli o Jeleni Karleuši: Pjevačica joj javno uzvratila ISTOM MJEROM

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:33

Mlada pjevačica Sanja Vučić je na svom Instagram profilu odgovarala na pitanja pratilaca, a jedno je posebno privuklo pažnju javnosti.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

KONTROLNO SASLUŠANJE Spajića i Šaranovića krajem juna; Laković poslanicima: Shvatite ovo kao priliku da se još bolje pripremite

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:15

Poslanik Pokreta Evropa sad i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković zakazao je za 26. jun kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, na temu imenovanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije Aleksandra Radovića i posljedica na sistem bezbjednosti.