Utorak, 23.08.2022 | 17:05
IZVOR: Kolektiv.me

Briga o mentalnom zdravlju, ekološke i humanitarne aktivnosti na SEA DANCE festivalu

Osmo izdanje Sea Dance festivala, koje će biti održano od 26. do 28. avgusta na budvanskoj plaži Buljarica, donosi bogat muzički program, ali i pregršt dodatnih interesantnih sadržaja i zona. Oni će biti realizovani u duhu društvenog aktivizma kome je Fondacija EXIT vjerna godinama unazad kroz sve svoje festivale, a u cilju podizanja svijesti mladih i rješavanju pitanja od značaja za sve nas.




Foto: Sea Dance festival

"U fokusu ovogodišnje zone društvenog aktivizma na Sea Dance festivalu je ekološka misija za očuvanje i zaštitu naše planete, kao i cjelokupnog života na njoj, pa će tako raznovrsni sadržaji promovisati očuvanje životne sredine sa akcentom na podizanju svijesti o značaju svakog pojedinca u tom procesu. Posjetioci festivala će imati jedinstvenu priliku da kroz sadržaje na Eko zoni učestvuju u nekoliko kampanja i akcija koje su rezultat dugogodišnje saradnje Fondacije EXIT i drugih organizacija, a imaju zajednički cilj – ukazivanje na očuvanje planete kao gorućeg i najvažnijeg pitanja modernog doba", saopštili su organizatori festivala.

Kako ističu,  ove godine u sklopu ekološkog segmenta festivala je saradnja sa Recan fondacijom, koja se kroz sve festivale iz EXIT porodice uspješno realizuje godinama unazad, a na ovogodišnjem Sea Dance festivalu kroz dva projekta: „Pixelata“ i „XO box”.

"Jedna od najvećih ekoloških festivalskih atrakcija “Pixelata”, kao dio programa “Svaka limenka se računa”, imaće svoje mjesto i ove godine na Sea Dance festival. U pravljenju velikog murala od limenki, koji će biti svojevrsno umjetničko djelo, jedinstven spoj umjetnosti i reciklaže, moći će da učestvuju svi posjetioci festivala i da na taj način, recikliranjem konzervi, doprinesu zaštiti životne sredine. Svaka limenka, koju će posjetioci sami ili uz pomoć grafitera dodatno iscrtavati, naći će svoje mjesto na ovom jedinstvenom muralu i postati jedan piksel na zidu koji je širok šest metara, a visok dva metra. Ova kampanja očuvanja planete sa ciljem podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine realizuje se od 2018. godine", navodi se u saopštenju.

XO box – Interaktivni XO je replika “iks-oks” igre. Za XO box igru koriste se prazne limenke za reciklažu. MAGIC BOX je jedinstveni projekat, spoj reciklaže i zabave i na taj način doprinosi da muzički festivali imaju što manji negativan uticaj na životnu sredinu.

Prema njihovim riječima, volonteri Recan fondacije će za vrijeme trajanja festivala patrolirati sa reciklažnim rančevima na leđima i sakupljati limenke. Volonteri su vrlo lako uočljivi, te će posjetioci lako moći da svoje limenke bace u jedan od rančeva volontera. Sakupljene limenke će biti reciklirane i u veoma kratkom roku će se ponovo naći u radnjama.

Mentalno zdravlje

Kroz poruke o mentalnom zdravlju, koje će se nalaziti širom festivala, cilj je da se, kako navode, ukaže na veoma veliki značaj mentalnog zdravlja, kao i na značaj sveprisutne podrške.

"„Razumijevanje je čin ljubavi“, „Povezivanje je razlog zbog kojeg smo ovde“, „Čuvajte jedni druge“, „Budite ljubazni“, „Saosjećanje će spasiti svijet“, „Zajedno. Uvijek!“, samo su neke od brojnih motivacionih poruka koje će se nalaziti širom festivalskog prostora. Imajući u vidu izražen uticaj koji na čovječanstvo i dalje ostavljaju pandemija, ekonomska kriza, kao i rat u Ukrajini, tokom ovogodišnjeg festivala EXIT organizacija je nastojala da više nego ikad bude tu za posjetioce i ukaže posebnu pažnju mentalnom zdravlju, što će se nastaviti i na Sea Dance-u. Cilj poruka koje će biti postavljene i emitovane kroz festival je da osobe koje vode unutrašnje bitke budu ohrabrene da se osećaju prihvaćeno i da pripadaju", saopštili su.

Stars4Kids

Višegodišnji projekat koji se primjenjuje na svim događajima EXIT-ove festivalske porodice je projekat prikupljanja stvari ili predmeta od izvođača u humanitarne svrhe. Dodaju da u akciji Stars4Kids zvijezde koje nastupaju na festivalima doniraju svoju ličnu stvar ili predmet (instrument, odjeća…) i potpisuju ga kako bi se prikupljene stvari mogle naći na internet aukciji.

"Aukcija će se provesti u bližoj budućnosti i to na globalnom nivou, a sav prikupljeni novac bit će namijenjen za liječenje bolesne djece", zaključuje se u saopštenju.

Foto: Sea Dance festival

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Karte za Montenegro Beer Fest u prodaji: Kerber i Buč Kesidi prvi otkriveni, a čeka nas još iznenađenja!

Subota, 20.04.2024 | 15:47

Cetinje će i ovog ljeta biti epicentar vrhunske zabave jer se četvrti Montenegro Beer Fest održava 26. i 27 . jula 2024. godine. Ovogodišnje izdanje festivala za sva čula donosi uzbudljiv novi koncept sa čak sedam regionalnih zvijezda. Za sada nam je poznato da će neki od njih biti ljevoruki Indi rokenrol, elektro, disko, duo iz Pančeva, Buč Kesidi, kao i bend koji već četiri decenije publici nudi najkvalitetniji rok, Kerber. Organizatori će nam blagovremeno otkrivati i preostalih pet regionalnih zvijezda.

Još jedna SPEKTAKULARNA PROSLAVA 21. maja - U Bar stiže Gibonni

Četvrtak, 11.04.2024 | 13:36

Proslava 21. maja u Baru.

VIDEO - Počelo Proljeće u Kotoru: Kultna YU Grupa i VIS Tetra priredili veliku r’n’r feštu

Subota, 06.04.2024 | 10:00

Proljećnim koncertom “VIS Tetra” i kultne “Yu Grupe” sinoć je počeo program nove manifestacije u organizaciji Turističke organizacije Kotor - “Proljeće u Kotoru”.

Jadranka Barjaktarović i Severina 21. MAJA na Cetinju - Manifestacija „Maj u hiljadu boja“, nastupiće i ove MUZIČKE ZVIJEZDE

Četvrtak, 04.04.2024 | 10:20

Povodom 21. maja – Dana nezavisnosti, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija i Centar za kulturu organizuju manifestaciju „Maj u hiljadu boja“ koja će biti održana od 17. do 22. maja.

Od osnivača RATM do braće Cavalera: Gitarski zvuk na Exitu pojačava preko 30 bendova!

Srijeda, 03.04.2024 | 14:39

Furiozni rifovi odjekivaće Petrovaradinskom tvrđavom ovog jula na EXIT festivalu!

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.