Utorak, 30.08.2022 | 10:33
IZVOR: Kolektiv.me

Ko su finalisti Social Impact Award programa i koje su njihove ideje?

Social Impact Award je najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih. Misija ovog projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šansa da mladi mijenjaju društvo u kom živeSocial Imact Award je najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih. Misija ovog projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šansa da mladi mijenjaju društvo u kom žive, otkriva u razgovoru za naš portal PR menadžerka Natalija Bošković.
Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

"Suština ovog koncepta jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica. Predstavlja omladinski program koji motiviše, edukuje, podržava i kreira zajednicu mladih koji žele da rade na sebi, ali i svojim idejama".

Kroz ovogodišnji ciklus prošlo je više od 1000 mladih ljudi, a njima su omogućili preko 20 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova.

"U ovoj važnoj misiji – podršku nam je pružilo preko 50 eksternih eksperata iz raznih oblasti i to u različitim ulogama – kao radioničari, mentori, ocjenjivači ideja i žiri tim. Raduje nas činjenica da su mladi prepoznali naš trud, a u okviru naše platforme prijavljeno je 126 učesnika koji su se u okviru različitih timova registrovali na našu platformu. Ukupno – osmislili su 54 draft ideje, od čega su 33 konačne i u skladu sa traženim kriterijumima. Težak zadatak je bio pred stručnim timom koji je na osnovu različitih parametara: inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti odabrao 10 SIA finalista", objašnjava Bošković.

*  Ko su SIA finalisti i koje su njihove ideje?

U nastavku teksta predstavljamo SIA finaliste, njihove ideje, ali i mentore:

Prezla

Članovi tima su: Jovana Čađenović, Dragana Vujović i Tamara Stanić

Tim Prezla se bavi rješavanjem pitanja otpada hrane i zagađenja okoline koji taj otpad uzrokuje, razvijanjem platforme/aplikacije koja će omogućiti restoranima, hotelima i prodavnicama da višak dnevne ponude i hranu kojoj ističe rok trajanja, proda po povoljnijoj cijeni.

Mentor: Vukašin Pejović, direktor komercijalnog sektora u kompaniji Glovo

OsNovčić

Članovi tima su: Andrija Orešković, Veselin Lazarević i Mathea Aragović

Oni se bave rješavanjem nedovoljne finansijske pismenosti kod djece. Na zabavan način kroz “gejmifikovanu” aplikaciju žele da postaknu djecu da olakšaju buduće odluke o potrošnji, štednji, organizaciji i boljem i optimizovanijem razmišljanju o novcu.

Mentorka: Bojana Femić Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore i gostujuća profesorica na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu Crne Gore.

„Shoesse“ –cipele za osobe s potpunim i djelimičnim oštećenjem vida

Maša Stanić je došla na ideju da se bavi proizvodnjom pametnih cipela za osobe s potpunim i djelimičnim oštećenjem vida. U njima bi se nalazili ultrazvučni senzori koji detektuju predmete u okolini poput stepenica, kanti ili dolaznih ljudi i upozoravaju ih putem vibracije. Zahvaljujući ovom proizvodu slijepe i slabovide osobe mogu slobodno da se kreću.

Mentorka: Vanja Knežević,  izvršna direktorica kompanije Venkon Technix

Accessible Montenegro

Članovi tima su: Jelena Jovanović i Admir Skenderi

Accessible Montenegro predstavlja aplikaciju za mobilne telefone na kojoj će biti prikazane sve lokacije koje su pristupačne za osobe sa invaliditetom. Pod lokacijama se podrazumijevaju ugostiteljski objekti, hotelski i privatni smještaj, turističke atrakcije, kulturne ustanove itd.

Mentor: Ilija Kaluđerović, direktor Mont Way-a i preduzetnik

Komunumo

Članovi tima su: Milica Dedić, Zoran Mastilović i Mladen Ćulafić

U cilju rješavanja ključnih problema sa kojima se suočavaju migranti u Crnoj Gori/zemlji domaćina, ideja je da se razvije platforma koja uključuje veb stranicu za učenje maternjeg jezika Crne Gore/države domaćina i mobilnu aplikaciju, kao i digitalni ispit za ocjenjivanje znanja jezika.

Mentor: Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore

edMental

Članovi tima su: Ana Saveljić i Luka Radulović

Ideja je zasnovana na godinama primjerenom informisanju o različitostima u mentalnom funkcionisanju djece putem slikovnica, a djeca će ovim putem razviti pozitivnu sliku o sebi i osjećaj pripadnosti uprkos svojim poteškoćama.

Mentorka: Ljubica Kostić Bukarica, vlasnica i izvršna direktorka agencije M.A.S. CODE doo

Apopol

Članovi tima su: Vasilija Leković, Elena Vemić, Emina Zlatanić, Jelena Savičić

Ideja je spriječiti povećan broj uginuća pčela usled naglih vremenskih promjena, kao i podspješiti usporen pčelinji rast i razvoj. Na ovaj način imamo za cilj očuvati pčele koje su od izuzetne važnosti ljudskom rodu, kao i promovisati pčelarstvo.

Mentor: Uroš Bulatović, osnivač i predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore

Second mall

Članovi tima su: Jelena Rakčević i Teodora Brajević

Second mall predstavlja “online” tržni centar na kojem će svi korisnici biti u mogućnosti da otvore svoj profil (mini prodavnicu) putem koje će prodavati korišćenu garderobu kako bi na taj način primarno čuvali životnu sredinu.

Mentorka: Jelena Doderović, direktorica marketinga u Mercator-CG, jednoj od najvećih kompanija u Crnoj Gori.

BioINForming

Članovi tima su: Katarina Elez, Selle Bandstra i Marco Anteghini

Pružanje besplatnih obrazovnih sadržaja iz bioinformatike zainteresovanim mladim studentima iz svih društvenih sredina. Mentorstvom nove generacije bioinformatičara žele da promovišu inovacije i ekonomski razvoj u Crnoj Gori.

Mentorka: Biljana Sekulić, projektna menadžerka kompanije ICT Cortex.

Igraj.me

Članovi tima su: Sofija Milić, Valentina Alorić i Suzana Mazalica

Kroz zabavno-edukativnu igricu sa tematikom Crne Gore i svih njenih opština žele da pomognu kako djeci, tako i odraslima da uče o istoriji i kulturi naše države.

Mentor: Filip Lazović, savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca Crne Gore

U periodu od jula do septembra učesnici Social Impact Award programa će imati priliku da zajedno sa svojim mentorima rade na svojim idejama. 

"U toku ova tri mjeseca očekuje ih posebno osmišljen, edukativni program na razne teme poput: finansijske pismenosti, tehnika poslovne komunikacije, rada u timu, poslovnog planiranja, javnog nastupa, design thinkinga i mnogih drugih. Nakon perioda edukacije i rada na idejama, takmičare, ali i širu javnost očekuje predstavljanje ideja ali i stečenog znanja na Ceremoniji dodjele nagrada u The Chedy Luštica Bay hotelu. Na ovom događaju biće proglašene najbolje tri ideje od strane stručnog žirija, koji će činiti predstavnici akademske i biznis zajednice, profesionalaca i eskperata iz različitih oblasti. One će  dobiti  mentorsku podršku za realizaciju  ideje, bespovratni početni kapital od po 1.500 eura i putovanje na međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Beču u periodu od 15-19. novembra. Dodatno, dodijeliće se i četvrta nagrada kroz glasanje online zajednice putem SIA veb sajta, a ona će se ogledati u mentorskoj podršci i putovanju na SIA Samit", kaže Bošković.

SIA program pokrenuli su 2009. godine Impact Hub i Univerzitet za biznis i ekonomiju u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom.

"U Crnoj Gori ove godine program sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su i kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Crnogorski Telekom, zatim udruženja ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore, a podršku programu pružaju i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Neregelia, Hotel Hilton Podgorica i The Chedy Luštica Bay. I u narednom periodu zajedno sa svojim partnerima radićemo na afirmaciji društvenog preduzetništva među mladima, kao i na podizanju svijesti među njima o važnosti i uticaja ovog koncepta na zajednicu. Razvoj društvenog preduzetništva uticaće na integraciju socijalnih, društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva, kao i društvenih inovacija", zaključila je Bošković za Kolektiv.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Danijel Alibabić o spotu vrijednom VIŠE OD 20.000 eura: Otkrio detalje, pomenuo i svoje finansijsko stanje

Subota, 26.11.2022 | 21:50

Prve dane jeseni, poznati crnogroski pjevač Danijel Alibabić iskoristio je za ekranizaciju nekoliko pjesama sa novog albuma "Dvije strane".

Nejmar pokazao NOGU nakon povrede protiv Srbije - izgleda još GORE nego prije

Subota, 26.11.2022 | 21:33

Brazilski reprezentativac Nejmar na Instagramu je objavio fotografiju povrijeđenog zgloba, koji izgleda još gore i otečenije nego je to bio slučaj nakon utakmice protiv Srbije u kojoj se povrijedio.

Šćekić: Razmatramo vraćanje zdravstvenih doprinosa

Nedjelja, 27.11.2022 | 08:08

Program ,,Evropa sad“ ozbiljno je ugrozio zdravstveni sistem i zbog sredstava koja nijesu predviđena u budžetu u prethodnom periodu imali smo problem i za plaćanje ljekova, pa je ugroženo bilo i snabdijevanje pacijenata terapijom, kazao je Pobjedi ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. 

Uprava policije: Nije nestalo 200 kilograma kokaina, bila pogrešna procjena ambalaže

Subota, 26.11.2022 | 21:05

Iz Uprave policije objašnjavaju da nema zabune po pitanju zaplijenjene količine kokaina pronađenog u Zeti, već se radi o posebnim načinima na koje se procjenjuje zaplijenjena količina na licu mjesta i nakon odrađenih mjerenja i analiza.

Abazović: Važno da nas ne pokolebaju oni koji su milijardu umjesto u budžetu vidjeli u svojim džepovima

Subota, 26.11.2022 | 16:39

Strane direktne investicije (SDI) u našoj državi su 70% veće nego u istom periodu prošle godine i iznose blizu 850 miliona, a do kraja godine vrlo je moguće da će dostići MILIJARDU eura, saopštio je premijer Dritan Abazović,

"On je sada oženjen i čeka dijete" - Ana Kokić o bivšem mužu, pa OTKRILA detalje iz svog ljubavnog života

Nedjelja, 27.11.2022 | 15:31

Pjevačica o bivšem mužu, ćerkama i ljubavnom životu nakon razvoda.

KORONA VIRUS: 10 NOVOOBOLJELIH, bez PREMINULIH

Nedjelja, 27.11.2022 | 15:20

Dnevni korona presjek. 

Pokret "IMA NAS": Građani da iskažu nezadovoljstvo stanjem u društvu, nećemo odustati od ispunjenja zahtjeva

Nedjelja, 27.11.2022 | 15:15

Protest pokreta "IMA NAS", koji se održava sjutra u 18 h na platou ispred Skupštine Crne Gore, prilika je da građani iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu koje usljed političke i institucionalne krize postaje alarmantno, saopšteno je  iz tog pokreta.

Da li bi OSAM ČAŠA VODE dnevno moglo da bude previše? Naučnici imaju ODGOVOR

Nedjelja, 27.11.2022 | 15:07

Novo istraživanje pokazalo je da bi preporučenih osam čaša vode dnevno moglo da bude previše.

Ovu su NAJZLOBNIJI znakovi horoskopa: Da li ste među njima?

Nedjelja, 27.11.2022 | 14:53

Velike su šanse da poznajete nekoga ko, čini se, gleda samo svoju dobit.

FOTO: Glumica OBJAVILA fotografiju i ODUŠEVILA mnoge - "Rođeno savršenstvo"

Nedjelja, 27.11.2022 | 14:39

Jedna od najlepših glumica, Sloboda Mićalović izazvala je pravu lavinu na mrežama fotografijom u izazovnoj haljini.

Ljekari PREPORUČUJU: Samo OVE DJELOVE TIJELA treba da perete svaki dan

Nedjelja, 27.11.2022 | 14:25

Većina ljudi u prosjeku se tušira jednom dnevno, a u ljetnjim mjesecima i češće.

Domaćice na OVAJ NAČIN očistite dasku za sječenje namirnica - Potrebna su vam samo 2 sastojka

Nedjelja, 27.11.2022 | 14:13

Iako su na tržištu odavno dostupne kuhinjske daske od neprobojnog stakla, mnoge domaćice i dalje koriste one drvene koje djeluju toplije, ali su teže za održavanje.

Ibrahimović: "Jedan od prvih zadataka 42. Vlade bio da dijaspori oduzme prebivalište"

Nedjelja, 27.11.2022 | 14:02

Veze između dijaspore i državnih institucija Crne Gore moraju biti snažnije, a obaveza je države da vodi računa o očuvanju kulturnog, nacionalnog i vjerskog identiteta naših iseljenika, poručio je lider Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Ervin Ibrahimović.

Koliko tačno alkohol OSTAJE u TIJELU? Pogledajte pregled po satima za pivo, vino...

Nedjelja, 27.11.2022 | 13:53

Koliko dugo se alkohol zadržava u organizmu?