Utorak, 30.08.2022 | 10:33
IZVOR: Kolektiv.me

Ko su finalisti Social Impact Award programa i koje su njihove ideje?

Social Impact Award je najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih. Misija ovog projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šansa da mladi mijenjaju društvo u kom živeSocial Imact Award je najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih. Misija ovog projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šansa da mladi mijenjaju društvo u kom žive, otkriva u razgovoru za naš portal PR menadžerka Natalija Bošković.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

"Suština ovog koncepta jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica. Predstavlja omladinski program koji motiviše, edukuje, podržava i kreira zajednicu mladih koji žele da rade na sebi, ali i svojim idejama".

Kroz ovogodišnji ciklus prošlo je više od 1000 mladih ljudi, a njima su omogućili preko 20 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova.

"U ovoj važnoj misiji – podršku nam je pružilo preko 50 eksternih eksperata iz raznih oblasti i to u različitim ulogama – kao radioničari, mentori, ocjenjivači ideja i žiri tim. Raduje nas činjenica da su mladi prepoznali naš trud, a u okviru naše platforme prijavljeno je 126 učesnika koji su se u okviru različitih timova registrovali na našu platformu. Ukupno – osmislili su 54 draft ideje, od čega su 33 konačne i u skladu sa traženim kriterijumima. Težak zadatak je bio pred stručnim timom koji je na osnovu različitih parametara: inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti odabrao 10 SIA finalista", objašnjava Bošković.

*  Ko su SIA finalisti i koje su njihove ideje?

U nastavku teksta predstavljamo SIA finaliste, njihove ideje, ali i mentore:

Prezla

Članovi tima su: Jovana Čađenović, Dragana Vujović i Tamara Stanić

Tim Prezla se bavi rješavanjem pitanja otpada hrane i zagađenja okoline koji taj otpad uzrokuje, razvijanjem platforme/aplikacije koja će omogućiti restoranima, hotelima i prodavnicama da višak dnevne ponude i hranu kojoj ističe rok trajanja, proda po povoljnijoj cijeni.

Mentor: Vukašin Pejović, direktor komercijalnog sektora u kompaniji Glovo

OsNovčić

Članovi tima su: Andrija Orešković, Veselin Lazarević i Mathea Aragović

Oni se bave rješavanjem nedovoljne finansijske pismenosti kod djece. Na zabavan način kroz “gejmifikovanu” aplikaciju žele da postaknu djecu da olakšaju buduće odluke o potrošnji, štednji, organizaciji i boljem i optimizovanijem razmišljanju o novcu.

Mentorka: Bojana Femić Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore i gostujuća profesorica na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu Crne Gore.

„Shoesse“ –cipele za osobe s potpunim i djelimičnim oštećenjem vida

Maša Stanić je došla na ideju da se bavi proizvodnjom pametnih cipela za osobe s potpunim i djelimičnim oštećenjem vida. U njima bi se nalazili ultrazvučni senzori koji detektuju predmete u okolini poput stepenica, kanti ili dolaznih ljudi i upozoravaju ih putem vibracije. Zahvaljujući ovom proizvodu slijepe i slabovide osobe mogu slobodno da se kreću.

Mentorka: Vanja Knežević,  izvršna direktorica kompanije Venkon Technix

Accessible Montenegro

Članovi tima su: Jelena Jovanović i Admir Skenderi

Accessible Montenegro predstavlja aplikaciju za mobilne telefone na kojoj će biti prikazane sve lokacije koje su pristupačne za osobe sa invaliditetom. Pod lokacijama se podrazumijevaju ugostiteljski objekti, hotelski i privatni smještaj, turističke atrakcije, kulturne ustanove itd.

Mentor: Ilija Kaluđerović, direktor Mont Way-a i preduzetnik

Komunumo

Članovi tima su: Milica Dedić, Zoran Mastilović i Mladen Ćulafić

U cilju rješavanja ključnih problema sa kojima se suočavaju migranti u Crnoj Gori/zemlji domaćina, ideja je da se razvije platforma koja uključuje veb stranicu za učenje maternjeg jezika Crne Gore/države domaćina i mobilnu aplikaciju, kao i digitalni ispit za ocjenjivanje znanja jezika.

Mentor: Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore

edMental

Članovi tima su: Ana Saveljić i Luka Radulović

Ideja je zasnovana na godinama primjerenom informisanju o različitostima u mentalnom funkcionisanju djece putem slikovnica, a djeca će ovim putem razviti pozitivnu sliku o sebi i osjećaj pripadnosti uprkos svojim poteškoćama.

Mentorka: Ljubica Kostić Bukarica, vlasnica i izvršna direktorka agencije M.A.S. CODE doo

Apopol

Članovi tima su: Vasilija Leković, Elena Vemić, Emina Zlatanić, Jelena Savičić

Ideja je spriječiti povećan broj uginuća pčela usled naglih vremenskih promjena, kao i podspješiti usporen pčelinji rast i razvoj. Na ovaj način imamo za cilj očuvati pčele koje su od izuzetne važnosti ljudskom rodu, kao i promovisati pčelarstvo.

Mentor: Uroš Bulatović, osnivač i predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore

Second mall

Članovi tima su: Jelena Rakčević i Teodora Brajević

Second mall predstavlja “online” tržni centar na kojem će svi korisnici biti u mogućnosti da otvore svoj profil (mini prodavnicu) putem koje će prodavati korišćenu garderobu kako bi na taj način primarno čuvali životnu sredinu.

Mentorka: Jelena Doderović, direktorica marketinga u Mercator-CG, jednoj od najvećih kompanija u Crnoj Gori.

BioINForming

Članovi tima su: Katarina Elez, Selle Bandstra i Marco Anteghini

Pružanje besplatnih obrazovnih sadržaja iz bioinformatike zainteresovanim mladim studentima iz svih društvenih sredina. Mentorstvom nove generacije bioinformatičara žele da promovišu inovacije i ekonomski razvoj u Crnoj Gori.

Mentorka: Biljana Sekulić, projektna menadžerka kompanije ICT Cortex.

Igraj.me

Članovi tima su: Sofija Milić, Valentina Alorić i Suzana Mazalica

Kroz zabavno-edukativnu igricu sa tematikom Crne Gore i svih njenih opština žele da pomognu kako djeci, tako i odraslima da uče o istoriji i kulturi naše države.

Mentor: Filip Lazović, savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca Crne Gore

U periodu od jula do septembra učesnici Social Impact Award programa će imati priliku da zajedno sa svojim mentorima rade na svojim idejama. 

"U toku ova tri mjeseca očekuje ih posebno osmišljen, edukativni program na razne teme poput: finansijske pismenosti, tehnika poslovne komunikacije, rada u timu, poslovnog planiranja, javnog nastupa, design thinkinga i mnogih drugih. Nakon perioda edukacije i rada na idejama, takmičare, ali i širu javnost očekuje predstavljanje ideja ali i stečenog znanja na Ceremoniji dodjele nagrada u The Chedy Luštica Bay hotelu. Na ovom događaju biće proglašene najbolje tri ideje od strane stručnog žirija, koji će činiti predstavnici akademske i biznis zajednice, profesionalaca i eskperata iz različitih oblasti. One će  dobiti  mentorsku podršku za realizaciju  ideje, bespovratni početni kapital od po 1.500 eura i putovanje na međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Beču u periodu od 15-19. novembra. Dodatno, dodijeliće se i četvrta nagrada kroz glasanje online zajednice putem SIA veb sajta, a ona će se ogledati u mentorskoj podršci i putovanju na SIA Samit", kaže Bošković.

SIA program pokrenuli su 2009. godine Impact Hub i Univerzitet za biznis i ekonomiju u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom.

"U Crnoj Gori ove godine program sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su i kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Crnogorski Telekom, zatim udruženja ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore, a podršku programu pružaju i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Neregelia, Hotel Hilton Podgorica i The Chedy Luštica Bay. I u narednom periodu zajedno sa svojim partnerima radićemo na afirmaciji društvenog preduzetništva među mladima, kao i na podizanju svijesti među njima o važnosti i uticaja ovog koncepta na zajednicu. Razvoj društvenog preduzetništva uticaće na integraciju socijalnih, društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva, kao i društvenih inovacija", zaključila je Bošković za Kolektiv.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ova DRUŠTVENA MREŽA bi mogla da UGROZI Facebook, Instagram i TikTok

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:01

Aplikacija je u potpunosti fokusirana na glas, a izgovorene riječi automatski se pretvaraju u tekst. Da li na prebukiranom tržištu društvenih mreža ima mjesta za još jednu, malo drugačiju aplikaciju?

BLOKIRATE reklame na YouTube-u? Imamo loše vijesti za vas

Srijeda, 17.04.2024 | 11:25

Prošle godine, YouTube je započeo agresivnu kampanju protiv "ad blokera".

Mask prelomio: Ipak uvodi PLAĆANJE na platformi X

Utorak, 16.04.2024 | 13:29

Ilon Mask planira da naplaćuje malu nadoknadu novim korisnicima na X platformi, koji žele da objavljuju sadržaj.

Bil Gejts ZABRINUT da bi zbog vještačke inteligencije mogao da izgubi posao

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 14:21

Bil Gejts, osnivač kompanije Microsoft, nedavno je izrazio zabrinutost da bi vještačka inteligencija mogla preuzme njegov posao, uprkos tome što je jedan od njenih najvećih zagovornika.

Projekat Cetinjanina ušao u TOP 5 NAJBOLJIH projekata u svijetu

Nedjelja, 14.04.2024 | 12:45

Projekat “Air Quality Monitoring System”, koji je dio inovativnog koncepta Cetinje Smart City, dobio je prestižno priznanje WSIS Prize 2024 Champion. Ovo znači da je ovaj projekat izabran među top 5 projekata na svijetu, u kategoriji e-environment, u okviru Svjetskog samita o Informacionom društvu, istakao je za Kolektiv doktorand Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, istraživač i stručnjak u oblasti Vještačke inteligencije u medicini i rukovodilac praktikuma elektronike i računarstva u Fondaciji za promovisanje nauke Prona Ivan Martinović.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.