Utorak, 30.08.2022 | 12:47
IZVOR: ona.rs

MOĆ ČOKOLADE: Dokazane ZDRAVSTVENE prednosti ove poslastice

Tamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi.
Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Tamna čokolada je puna hranljivih materija koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Napravljena od sjemena kakao drveta, jedan je od najboljih izvora antioksidanata koje možete pronaći. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

 Evo 7 zdravstvenih prednosti tamne čokolade ili kakaa koje podržava nauka:

1. Veoma hranljiva

Ako kupite kvalitetnu crnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, onda je prilično hranljiva. Sadrži pristojnu količinu rastvorljivih vlakana i puna je minerala. Ovi hranljivi sastojci takođe dolaze sa 600 kalorija i umjerenim količinama šećera. Iz tog razloga, tamnu čokoladu je najbolje konzumirati u manjim količinama.

Profil masnih kisjelina kakaa i tamne čokolade je takođe dobar. Masti se uglavnom sastoje od oleinske kijeline (mast za srce koja se takođe nalazi u maslinovom ulju), stearinske kisjeline i palmitinske kisjeline.

Stearinska kiselina ima neutralan efekat na holesterol u tijelu. Palmitinska kiselina može podići nivo holesterola, ali čini samo jednu trećinu ukupnih kalorija masti. Tamna čokolada takođe sadrži stimulanse kao što su kofein i teobromin, ali je malo vjerovatno da će vas držati budnim noću, jer je količina kofeina veoma mala u poređenju sa kafom.

2. Moćan izvor antioksidanata

ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije radikala kisjeonika. To je mjera antioksidativne aktivnosti hrane. U suštini, istraživači postavljaju gomilu slobodnih radikala (loših) na uzorak hrane i vide koliko dobro antioksidansi u hrani mogu da razoružaju slobodne radikale. Na osnovu ovih studija, čokolada se smatra bogatom antioksidansima. Ali biološka relevantnost ORAC vrijednosti je dovedena u pitanje, jer se mjeri u epruveti i možda neće imati isti efekat na tijelo. Istraživanja na ljudima ne pokazuju uvijek isti opseg antioksidativnih efekata za čokoladu. Ali stručnjaci kažu da još nema dovoljno dokaza da se to sa sigurnošću kaže.

Tamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi. To uključuje polifenole, flavanole i katehine, između ostalih. Prema istraživanju, polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju nekih oblika LDL ("lošeg") holesterola kada se kombinuju sa drugom hranom kao što su bademi i kakao.

Jedna studija je pokazala da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola od bilo kojeg drugog testiranog voća, uključujući borovnice i asai bobice.

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

3. Može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni pritisak

Flavanoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulisati endotel, oblogu arterija, da proizvodi azot-oksid (NO). Jedna od funkcija NO je da šalje signale arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim tim smanjuje krvni pritisak. Mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su efekti obično blagi.

Međutim, jedna studija na ljudima sa dijabetesom tipa 2 i visokim krvnim pritiskom nije pokazala nikakav efekat, pa ovo uzmite sa rezervom. Moguće je da ljudi koji se već liječe od visokog krvnog pritiska možda neće imati nikakvu dodatnu korist od dodavanja kakao flavanola u svoju ishranu. S obzirom na velike varijacije između studija na ovu temu, jasno je da je potrebno više istraživanja.

4. Podiže HDL i štiti LDL od oksidacije

Konzumiranje tamne čokolade može poboljšati nekoliko važnih faktora rizika za srčana oboljenja. Može zaštititi od visokog holesterola. U maloj studiji, utvrđeno je da jedenje tamne čokolade sa dodatkom flavanol likopena značajno smanjuje nivoe ukupnog holesterola, LDL ("lošeg") holesterola i triglicerida.

Neki oblici LDL holesterola su skloniji oksidaciji, što se dešava ako reaguju sa slobodnim radikalima u vašem tijelu. Oksidacija čini samu LDL česticu reaktivnom i sposobnom da ošteti druga tkiva, kao što je obloga arterija u vašem srcu. Savršeno je logično da kakao snižava oblike LDL sklonih oksidaciji. Sadrži obilje moćnih antioksidanata koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja.

Flavanoli u tamnoj čokoladi takođe mogu da smanje insulinsku rezistenciju, što je još jedan uobičajeni faktor rizika za bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa. Međutim, crna čokolada sadrži i šećer, koji može imati suprotan efekat.

5. Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Čini se da jedinjenja u tamnoj čokoladi veoma štite od oksidacije LDL-a. Dugoročno, ovo bi trebalo da izazove da se mnogo manje holesterola zadrži u arterijama, što rezultira manjim rizikom od srčanih oboljenja. U stvari, istraživanja pokazuju prilično drastično poboljšanje. Tokom vremena, brojne studije su pokazale da konzumiranje kakaa ili čokolade bogate flavanolom može smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pregled studija je otkrio da konzumiranje čokolade 3 puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%.

Češće jedenje čokolade pokazalo je malu dodatnu korist. Drugi pregled je pokazao da konzumiranje 45 grama čokolade nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 11%. Čini se da konzumiranje više od 100 grama nedeljno ne donosi zdravstvene koristi.

Kliničko ispitivanje iz 2017. pokazalo je da su subjekti koji su konzumirali bademe sa ili bez tamne čokolade pokazali poboljšane nivoe LDL holesterola. Iako su svi ovi nalazi obećavajući, potrebno je više dokaza da se zna da li je čokolada smanjila rizik.

Međutim, pošto je biološki proces poznat (niži krvni pritisak i niži LDL sklon oksidaciji), vjerovatno je da redovno jedenje tamne čokolade može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Foto: Ilustacija/ Pexels.com

6. Može zaštititi vašu kožu od sunca

Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu takođe biti odlična za vašu kožu. Flavanoli mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati protok krvi u koži i povećati gustinu kože i hidrataciju.

Minimalna eritemska doza (MED) je minimalna količina UVB zraka potrebna da izazove crvenilo na koži 24 sata nakon izlaganja. Studije su pokazale da se MED može povećati, pa čak i udvostručiti nakon konzumiranja tamne čokolade ili kakaa sa visokim sadržajem flavanola tokom 12 nedelja.

Rezultat je da vaša koža ima bolju zaštitu od sunca. Ako planirate odmor na plaži, razmislite o uživanju u malo tamne čokolade prethodnih nedelja i mjeseci. Ali provjerite sa svojim ljekarom ili dermatologom prije nego što odustanete od uobičajene rutine njege kože u korist više tamne čokolade. I zapamtite da čokolada ne može da zamijeni kremu za sunčanje i druge oblike zaštite od sunca.

7. Može poboljšati funkciju mozga

Dobrim vijestima još nema kraja. Tamna čokolada takođe može poboljšati funkciju vašeg mozga. Studije pokazuju da konzumiranje kakaa sa visokim sadržajem flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu kod mladih odraslih osoba.

Ovo može objasniti zašto se čini da svakodnevno konzumiranje kakaa poboljšava pažnju, verbalno učenje i pamćenje. Kakao flavanoidi takođe mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem i smanjiti mogućnost napredovanja u demenciju. Ali potrebno je više istraživanja.

Pored toga, kakao sadrži stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, što može biti ključni razlog zašto može kratkoročno poboljšati funkciju mozga.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Borba za POTOMSTVO - Parovi iz Cne Gore po surogat majku idu i u IRAN

Srijeda, 07.12.2022 | 07:13

Pet parova iz Crne Gore trenutno su u programu surogatstva u Iranu kako bi na taj način dobili potomstvo. U odnosu na Ukrajinu, Rusiju, Grčku ili Kipar gdje je surogatsvo takođe legalno, ova procedura u Iranu izuzetno je povoljna.

Marković: Stambena pitanja smo rješavali u skladu sa propisanom procedurom

Srijeda, 07.12.2022 | 08:43

Vlada koju sam vodio rješavala je stambena pitanja državnim službenicima, funkcionerima i njihovim porodicama u skladu sa propisanom procedurom i sredstvima planiranim godišnjim budžetima koje je usvajala Skupština Crne Gore, saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković.

Posljednji PUNI MJESEC u godini - OPREZ, posebno će uticati na ove horoskopske znakove

Srijeda, 07.12.2022 | 07:36

Večeras će pun Mjesec obasjati nebo.

ZA PRIMJER - Sa prosjekom 9.30, Jana je NAJBOLJA STUDENTKNJA Arhitektonskog fakulteta

Srijeda, 07.12.2022 | 10:32

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), na studijskom smjeru Arhitektura, Jana Dragaš (9.30) jedan je od 18 nagrađenih studenata koji su postigli najveći uspjeh tokom studija za studijsku 2022/23. godinu.

Od otvaranja, auto-putem prošlo preko MILION VOZILA, a evo koliko je PRIHODOVANO

Srijeda, 07.12.2022 | 13:05

Nakon nešto više od četiri mjeseca od otvaranja auto-puta Bar-Boljare, prethodnih dana, na naplatnim rampama, ekipe Monteputa zabilježile se prolazak milionitog vozila.

"Otišli su zajedno" Poslije 79 godina prelijepog braka umrli u RAZMAKU OD NEKOLIKO SATI

Srijeda, 07.12.2022 | 21:06

Bračni par iz američkog Ohaja preminuo je u samo nekoliko sati razmaka nakon 79 godina braka. Ljubavna priča Džun i Hjuberta Malikotea završila se prošle nedelje nakon gotovo osam decenija zajedničkog života. Oboje su imali 100 godina.

Kličko zabrinut: Mogla bi se dogoditi APOKALIPSA

Srijeda, 07.12.2022 | 20:58

GRADONAČELNIK Kijeva upozorio je da bi grad mogla zadesiti apokalipsa ako Rusija nastavi gađati vitalnu infrastrukturu. Dodao je kako za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva, ali bi se građani trebali pripremiti za taj scenario, piše Sky News.

Dječak upao u bunar dubok 122 metra - spasioci više od 16 sati pokušavaju da ga izvuku FOTO

Srijeda, 07.12.2022 | 20:45

U toku je spasilačka akcija da bi se osmogodišnji dječak izvukao iz bunara u kojem je zarobljen više od 16 sati.

Evo kako se svaki horoskopski znak ponaša na PRVOM DEJTU: Vodolije su IZBIRLJIVE, Ribe stidljive, a Škorpije...

Srijeda, 07.12.2022 | 20:40

Blizanci su društveni leptirići Zodijaka, a u mnogim slučajevima i 'serijski zavodnici' pa često idu na prve spojeve, a kakva je situacija kod ostalih horoskopskih znakova saznajte u nastavku teksta...

SD Bar: Očekujemo formiranje nove lokalne vlasti koja podrazumijeva nove ljude za Novo vrijeme

Srijeda, 07.12.2022 | 20:03

Zahvaljujući odličnom rezultatu Socijaldemokrata u Baru, SD je potvrdio svoju snagu i ostao druga najjača partija u lokalnom parlamentu, stoga se očekuje da će novu lokalnu vlast u najskorijem roku konstituisati partije sa nespornim građanskim, sekularnim, antifašističkim i evropskim opredjeljenjem, zaključci su sa juče održane sjednice OO Socijaldemokrata Bara.

Pokloni koje definitivno ne bi trebalo da kupujete kada ste u novoj vezi: Obratite pažnju na detalje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:39

Početak nove veze može da bude izezetno srećno vrijeme pored brojnih izazova

Bečić osudio napad na Kneževića: Političke i ideološke razlike ne smiju izazvati nasilje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:16

Lider Demokrata, Aleksa Bečić najoštrije je osudio napad na poslanika i predsjednika Odbora za bezbijednost i odbranu, Milana Kneževića.

Odjeća vam u ormaru "ZAUDARA" NA VLAGU? Neprijatan miris možete ukloniti uz pomoć ovih SAVJETA!

Srijeda, 07.12.2022 | 19:10

Hladniji dani su uveliko došli i prinuđeni smo da odjeću sušimo u kući, što dovodi do stvaranja vlage, a taj miris je teško kasnije “izbaciti” iz svog doma.

Mask više nije najbogatiji čovjek na svijetu: Sada je ON broj jedan

Srijeda, 07.12.2022 | 18:36

Na prvo mjesto je izbio Bernar Arno, vlasnik luksuznog brenda Luj Viton

Najneorganizovaniji horoskopski znakovi: NJima je uvijek potrebno više vremena

Srijeda, 07.12.2022 | 18:26

Horoskopski znakovi su podijeljeni prema karakteristikama