Petak, 02.09.2022 | 10:52
IZVOR: nova.rs

TRIJUMF ili DEBAKL? - Prve kritike serije „Gospodar prstenova: Prstenovi moći"

Najskuplja serija u istoriji, po romanu “Gospodar prstenova” Dž. R. R. Tolkina, sinoć je imala svoju premijeru sa prve dvije epizode i odmah je dobila brojne recenzije.




Foto: Youtube screenshot/Prime Video

Praktično otkako je najavljena prije nekoliko godina, Amazonovoj skupoj seriji prikvela „Gospodar prstenova“, “Prstenovi moći” (The Rings of Pover), mnogo ljudi je predviđalo propast, piše “Njujork Tajms”. Zaista, takva serija krije puno opasnosti: mora da osvoji široku publiku i da bude u skladu sa voljenom filmskom trilogijom Pitera Džeksona iz ranih 2000-ih. I takođe mora da zadovolji mrzovoljne čitaoce Tolkina koji su decenijama raspravljali o ovom materijalu.

S obzirom da su prve dvije epizode emitovane sinoć (nove epizode će se emitovati svakog petka, počevši od sljedeće nedelje), kritike pljušte. Da li je ova najnovija TV mega-franšiza katastrofa ili trijumf? Briljantno ili dosadno? Neuspjeh koji su mnogi predviđali ili serija koja će zavladati?

Džejms Ponjevozik, glavni televizijski kritičar “Njujork Tajmsa”, piše da u početku serija „ne izmišlja ponovo prsten“. Međutim, „dodaje nekoliko novih filigrana“, dodaje on. „Odmah dočarava vizuelnu čaroliju filmova. Što je još važnije, uspijeva povremeno da stvori sopstvenu čaroliju, magiju pripovedanja." Neke od tih magičnih iskri dolaze u obliku „čovjeka zvijezde“, koji putuje u Srednju zemlju preko meteora, i nijansiranog prikaza Galadrijele: „Nemirna, opsednuta Galadrijel nalik Keri Matison možda nije samo Tolkin, “, piše Ponjevozik. "Ali ona je zanimljiva."

Postoje nevjerovatno velika očekivanja da visokobudžetne serije fantastike ne samo da uspeju, piše Ros Dauthat, kolumnista mišljenja Tajmsa, već i da postave pravac za novo doba televizije: doba Blokbaster TV-a. Izazov za „The Rings of Power” biće humanizacija njegovih epskih karaktera i likova u centru pažnje sa kojima se publika može identifikovati. Seriji je „potrebno više politike i ličnosti i nemagičnih sukoba“, piše Douthat.

Proučavalac Tolkinovih dela, dr Majkl D. C. Drout, zazire od trenda stvaranja franšiza od književnih dela, posebno, u ovom slučaju, bez znanja ili dozvole preminulog autora. Ako gledaoci budu razočarani Amazonovom serijom, predviđa Drout, biće jer joj nedostaje „literarna i moralna dubina“ Tolkinovog svijeta. On se pita: „Može li kompanija sa tolikom namjerom da dominira kao što je Amazon zaista razumjeti ovu perspektivu — i prilagoditi taj moral ekranu?“

Leon Miler iz “Poligona” smatra da su prve dvije epizode ​​serije „kratke“, uprkos tome što su „impresivno filmski“ urađene sa „bravuroznim radom kamere“. „Sve je to sjajno, ali je i tako poznato“, piše on. Proširivanje Tolkinovih mitova i pojačavanje nezgrapnog dijaloga u seriji bi pomoglo: „Jezik je bio velika stvar za Tolkina; on je bio don sa Oksforda koji nije samo učio jezike, on je izmislio svoje jezike iz zabave.”

Kritičae “Los Anđeles Tajmsa” Robert Lojd smatra da se serija uklapa u sivu sredinu, „ni katastrofa ni trijumf“, dodajući da smatra da su ženski likovi u prvom planu, posebno Galadriel (koju glumi Morfid Klark), od koristi za seriju. Jedina potencijalna mana je, kada prikazuje rasizam iz svijeta fantazije, serija odlučuje da „previše očigledno usvoji jezik savremenih američkih predrasuda da bi istakla stvar“. Ali to je, kaže, „prije pitanje lošeg pisanja nego loše ideje“.

Glavna TV kritičarka “Varajetija”, Kerolin Framke, vidi ljepotu u tome kako serija balansira toliko različitih likova i priča, poput ploča koje se vrte: „Kada jedan preti da će se srušiti, serija može jednostavno da pređe na sljedeću dok ne bude spremna da bira tamo gdje je stala.” Ipak, najstabilnija od tih ploča ostaje Galadrijela. Takođe, za one koji se pitaju da li je emisija bezbjedna za djecu, ona određuje: „Da, sve dok mogu da podnesu rat i/ili povremeni strah od skoka orka.”

Kritičar “Dejli Bista” Nik Šager se divi tome kako serija uključuje voljene likove — posebno Galadriel („dušu „Prstenova moći“) — dok istovremeno uspostavlja zapanjujuća nova kraljevstva. Ali on se najviše divi pažljivo proračunatom tonu emisije — „ravnoteži između slavnog i podlog, romantičnog i brutalnog, euforičnog i očajnog, i velikog i intimnog“. Ovo je „uzbudljivo obimna fantazija“, piše Šager, zaključujući da se „osjeća svježim i živim“.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

De Niro otkrio - Ovo su njegovi OMILJENI GLUMCI svih vremena

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:52

Malo je glumaca koji se mogu uporediti s Robertom De Nirom. Dobitnik je dva Oscara i sedam nominacija u glumačkim kategorijama. De Niro je titan holivudskog filmskog platna koji je u filmovima Martina Scorsesea, Francisa Forda Coppole i Quentina Tarantina ostvario neke od svojih najupečatljivijih uloga.

Ćerka milijardera SNIMILA FILM o siromaštvu, pa naišla na OŠTRE KRITIKE - "Loš je koliko i mislite" (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:39

Rediteljski prvijenac Nikl Pelc Bekam o tinejdžerki koja se bori da spoji kraj s krajem u srednjoj Americi nailazi na oštre kritike kritičara.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović zapjevala je na koncertu koji se održava krcatom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".