Četvrtak, 08.09.2022 | 15:41
IZVOR: živim.hr

Koliko ste EMOTIVNI toliko to utiče na vaše zdravlje: Srce NAJTEŽE podnosi, najosetljivije OČI

Kada smo nezadovoljni i nesrećni, to se odražava i na naše zdravlje, tako da se može reći da su emocije okidač za sve naše bolesti.
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Da bismo živjeli ispunjen i srećan život, potrebno nam je između ostalog mnogo ljubavi, jer bez ljubavi čovjek je kao sjena, jedva primjetna ma koliko da se trudi, ma koliko govorio.

Šta god da se dešava u našem umu i ma koje emocije da osjećamo, sve se to odražava i na naše zdravlje.

Da li smo se ikad zapitali da imaju osjećanja i naši organi, krvni sudovi, mišići, kosti ili smo i to uzeli zdravo za gotovo?

Imamo već jedan vrlo jasan dokaz, a to je stres. Upravo on dokazuje, otkad se pojačao, da je bolesti sve više. Sada već na prste možemo da nabrojimo ljude koji ne pate ni od jedne bolesti (ako istinu govore). Kao što svi vidimo, stres ne jenjava, niti usporava, već stvara sve veći potres u nama, koji lomi naše emocije, pa se svi osjećamo kao razbijeno ogledalo. Emocije su okidač za sve naše bolesti. Pokušajmo da se prisjetimo, svi koji bolujemo od nekih određenih bolesti, koje su nas emocije slomile godinu–dvije ili tri prije nego nam što nam je bolest isplivala na površinu. Pa počnimo znanjem duha otkrivati uzroke.

Kardiološke bolesti

Koju emociju srce najteže podnosi? Tugu, ali ne u užem nego u širem smislu riječi. Što je čovjek duže tužan, srce jače gubi volju za životom.

Pulmološke bolesti

Koju emociju naši disajni putevi najteže podnose? Nezahvalnost. Ako je zahvalnost poput vazduha bez kojeg ne možemo da dišemo, onda je nezahvalnost poput ugljen-monoksida koji udišemo malo po malo. A kap po kap takvog vazduha uništiće i najjačeg.

Gastroenterološke bolesti

Ljutnja je najteže svarljiva emocija, pa se stoga ne treba začuditi ako nam ljutnja naljuti bilo koji od gastroenteroloških organa.

Urološke bolesti

Kad ti neko ruši samopouzdanje kritikama koje nisu konstruktivne, to djeluje poput skupljanja toksina koji se talože upravo na ovim mjestima.

Ginekološke bolesti

Prisiljavanje na ono što ne volimo da radimo i prema čemu osjećamo odbojnost stvara rane na tim organima ili mutacije.

Endokrinološke bolesti

Oni koji su često odbijeni, prije nego što dokažu svoje mogućnosti, oni se osjećaju kao ljudi koji su razapeti između ljubavi i osvete.

Kožne bolesti

Čim nas neko lažno proziva nedoličnim imenima, ružnim epitetima, u nama se javlja ili nema ili glasna agresija. Nažalost, naša koža je odbrana da agresija ne uđe u ostatak našeg tijela, pa sebe izlaže opasnosti.

Neurološke bolesti

Dokazivanje kakav si, šta si i zašto si takav, odnosno objašnjenje izbora koji si izabrao da po njemu živiš stavlja čovjeka u poziciju preispitivanja, gdje se bez obzira na visinu intelekta, javljaju frustracije koje poput igle čovjekova razmišljanja stavljaju u iskušenje.

Hematološke bolesti

Empatiju koja ne ostaje u granicama prirodnosti nego prelazi granice ćelije naše krvi doživljavaju kao napad, a svaki napad iscrpljuje do konačne predaje.

Bolesti kostiju, zglobova i mekih tkiva

Osjećaj izostanka ljubavi prema sebi ili osjećanje da nisi dovoljno voljen napinje svaki naš mišić, izbacuje svaki zglob iz čašice, a kostima oduzima elastičnost i čvrstoću. Bez ljubavi čovjek se osjeća poput kamena na putu.

Oftalmološke bolesti

Prejudicirati, odnosno unaprijed kreirati mišljenje o nečemu, nekome ili sebi, sud je i presuda na kraju jedino samome sebi, što vrlo negativno utiče na najosjetljivije mjesto u čovjeku, a zovu se oči.

Onkološke bolesti

Nerješeni računi iz prošlosti umaraju zdrave ćelije u čovjeku. Kada te ćelije postanu previše umorne da bi obavljale svoje funkcije, stvore pustoš u organu, a na pustoši iznikne korov.

ORL bolesti

Potisnute ili suzdržane emocije koje ostaju u nama umjesto da ih glasno izgovorimo sve više zatvaraju našu potrebu da čujemo, da sa svijetom dijelimo riječi. A svako povlačenje uvlači nas u sve crnju rupu koja u nama izaziva unutrašnja krvarenja.

Psihičke bolesti

S obzirom na to da su očekivanja nametnuta forma, ljudska psiha opterećena njima, bilo da su očekivanja nametnuta od nas samih ili od drugih prema nama, logično je da čovjeku nešto pukne u umu, jer to mu je jedina vrsta odmaka od napora. Očekivanja su poput strujnog udara.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Žugić: Banke stabilne, zabrinjava pad priliva stranih investicija

Srijeda, 27.09.2023 | 10:01

Ključni problemi crnogorske ekonomije su konkurentnost realne ekonomije, likvidnost ali i pogoršanje kvaliteta i nivoa direktnih stranih investicija, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić u emisiji “Takulin” na Gradskoj TV.    

GLUMAC POSTAO OTAC: Miloš Timotijević dobio sina

Srijeda, 27.09.2023 | 09:21

Glumac Miloš Timotijević i njegova supruga Tijana su postali roditelji.

Dječiji dodaci uplaćuju se redovno, pojedinačni problemi mogu biti tehničke prirode

Srijeda, 27.09.2023 | 09:11

Iz Ministarstva rada i socilajnog staranja MRSS saopštili su da redovno svakog mjeseca uplaćuju dječije dodatke. Prethodnih dana pojavila se informacija da nekim korisnicima nisu uplaćeni dječiju dodaci za jul ove godine.

Marija Šerifović upala na profil Zvezda Granda, pa se obratila: "Niste svjesni kakvu ste grešku napravili"

Srijeda, 27.09.2023 | 08:52

"Ko vam najviše ide na živce od članova žirija?", pitala je Marija, a zatim rekla da će uskoro objaviti i rezultat ankete.

Maturant i učenik kojem je prijetio startnim pištoljem dali izjave, biće saslušani i ostali svjedoci

Srijeda, 27.09.2023 | 08:38

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju formiralo je predmet povodom događaja ispred Srednje elektro-ekonomske škole u Bijelom Polju, kada je jedan od učenika potegao startni pištolj.    

Da li volite NAR? Ovo su njegova LJEKOVITA SVOJSTVA

Srijeda, 27.09.2023 | 08:34

Ljekovita svojstva nara su se koristila kroz istoriju, koja seže hiljadama godina unazad.  

Sahat kula ispisala istoriju: Preživjela i zemljotres i bombardovanje

Srijeda, 27.09.2023 | 08:14

Prije Drugog svjetskog rata, Podgorica se prostirala oko Stare i Mirkove varoši, a jedan od značajnijih spomenika iz tog perioda je čuvena Sahat kula, simbol grada.

KCCG: Završen obdukcioni nalaz, obavljeno i sudsko medicinsko vještačenje

Srijeda, 27.09.2023 | 08:11

U  skladu sa zakonom predviđenim rokom, danas je zavšen nalaz patoanatomske obdukcije kojim je konzilijum patologa ustanovio neposredni uzrok smrti pacijenta M.P, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Solistički koncert francuskog pijaniste Aima Pagina u velikoj sali KIC-a

Srijeda, 27.09.2023 | 07:58

Pijanista Aimo Pagin (Aimo Pađin), jedan od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije, prirediće solistički koncert u petak, 29.septembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Vrijeme SJUTRA - Pogledajte prognozu meteorologa

Utorak, 26.09.2023 | 21:55

Vremenska prognoza za srijedu!