Četvrtak, 15.09.2022 | 11:05
IZVOR: Rtcg.me

Istraživanja: U CG sve TOPLIJE, veće i SUŠE - Očekuje se porast TEMPERATURE i u Podgorici

U Crnoj Gori intenzivnije raste maksimalna u odnosu na minimalnu temperaturu i klima je postala značajno toplija i blago sušnija, pokazuje istraživanje profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Dragana Burića. 
Foto: arhiva, Kolektiv.me

Prema regionalnim klimatskim modelima, u odnosu na današnju prosječnu temperaturu, procjenjuje se da će u periodu 2071-2100. Podgorica biti toplija za oko 2 stepena celzijusa, a po ekstremnijem scenariju i do 3,5 do 4,5 stepeni celzijusa.

Savremene klimatske promjene i ekstremne vremenske pojave nijesu zaobišle ni Crnu Goru, smatra pofesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Dragan Burić, čija je to oblast naučnog istraživanja.

"Tokom prethodnih 70 godina, trend porasta srednje temperature vazduha je značajan u našoj državi, kako godišnje tako i na nivou sezona. Posmatrajući u srednjoj vrijednosti, u Podgorici, na primjer, zime postaju toplije za oko 0,15 stepeni celzijusa po dekadi, a ljeta za čak 0,37 stepeni celzijusa po dekadi. Na godišnjem nivou, period 1991-2020. je u Podgorici topliji za oko 1,1 stepeni celzijusa u odnosu na prethodni 30-godišnji interval (1961-1990)“, navodi podatak iz svog istraživanja prof. dr Burić.

Danas živimo u eri klimatskih promjena koje su, po mišljenju mnogih, ubrzanije i intenzivnije u odnosu na one iz prethodnih epoha.

"Činjenica je da se planeta zagrijava i da je, u vezi s tim, povećana učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja. Postoje regionalne razlike u pogledu porasta temperature. Regionalne promjene u režimu i količini padavina su još izrazitije - pojedine regije i države postaju aridnije, a neke humidnije, dok ima i onih područja u kojima se smjenjuju sušni i ekstremno kišni periodi sa poplavama“, objašnjava Burić.

Kada je riječ o Crnoj Gori, istraživanje pokazuje da intenzivnije raste maksimalna u odnosu na minimalnu temperaturu.

"Za razliku od temperature, sa sezonskim i godišnjim sumama padavina se ne dešava ništa zabrinjavajuće. Godišnje, proljećne i jesenje sume padavina imaju pozitivan trend, a zimske i ljetnje negativan, ali su te promjene beznačajne. Međutim, ne samo kod temperature, već i kod padavina je prisutno povećanje dnevnih ekstrema. To znači da se češće registruju dani sa visokim temperaturama i sa obilnijim padavinama. Sa druge strane, povećava se i broj sušnih dana, odnosno dana bez padavina ili sa zanemarljivom količinom. Dakle, može se zaključiti da je klima Podgorice, generalno Crne Gore, postala značajno toplija i blago sušnija“, kaže profesor Burić.

Projekcije ukazuju, navodi on, da će se trend temperature i padavina nastaviti i u budućnosti. Prema regionalnim klimatskim modelima, u odnosu na današnju prosječnu temperaturu, procjenjuje se da će u periodu 2071-2100. Podgorica biti toplija za oko 2 stepena celzijusa, a po ekstremnijem scenariju i do 3,5-4,5 stepeni celzijusa, zavisno od modela.

"Projekcije različitih modela su saglasne za temperaturu, ali ne i za padavine. Pa tako imamo modele čije projekcije ukazuju na veću količinu padavina u Podgorici, a ima i onih čije simulacije kažu da će ih biti manje. Slični rezultati su dobijeni i za Kolašin i druga mjesta u Crnoj Gori. Takođe, postoji velika saglasnost klimatskih modela da u budućnosti treba računati na češće ekstremne vremenske i klimatske događaje. Bez obzira na to što ne postoji tačan model, klimatske projekcije treba shvatiti ozbiljno, jer ukazuju šta se može dogoditi ako ne budemo vodili računa o životnoj sredini“, poručuje profesor Burić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Abazović sa Blinkenom: Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima

Utorak, 29.11.2022 | 21:45

Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima, poručio je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, u toku susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Bukureštu.

"Ako pipne Mesija, vraćam se u ring": Legendarni Tajson odgovorio na prijetnje upućene Argentincu

Utorak, 29.11.2022 | 21:36

Tajson je poznat kao veliki navijač Argentine.

Pokušajte: Test od ČETIRI PITANJA može da pokaže dominantnu karakternu osobinu

Utorak, 29.11.2022 | 21:23

Psihološka istraživanja pokazuju da na osnovu pokreta osobe i njenih gestova, odnosno neverbalnog govora, možete puno o njoj otkriti.

Evrokup: Budućnost Voli OSVOJILA Tel Aviv

Utorak, 29.11.2022 | 21:08

U ABA ligi Budućnost Voli se muči na gostovanjima, u Evrokupu to nije slučaj.

Vučurović: Opozicija da glasa za kandidate, nemaju primjedbi na njihove biografije

Utorak, 29.11.2022 | 20:58

Šta nam donosi 12. decembar, odnosno sjednica na kojoj će poslanici glasati o sudijama Ustavnog suda? Hoće li to značiti deblokadu institucija ili vraćanje na početak? Zbog stavova iz pojedinih političkih partija, čini se da je rješavanje tog problema i dalje pod znakom pitanja.

Jelušić: Ostavka Marović odražava njen stručan odnos prema Otvorenom Balkanu

Utorak, 29.11.2022 | 20:34

Ostavka Jovane Marović na mjestu ministarke evropskih poslova i potpredsjednice Vlade i GP Ura odražava njen odnos prema Otvorenom Balkanu, ocijenila je za Gradsku TV poslanica te partije Božena Jelušić. Smatra da participiranje u Otvorenom Balkanu pruža brojne mogućnosti za svih šest zemalja regiona.

Kan: Transfer Ronalda? Pročitajte da li fudbaler ODLAZI u Bajern

Utorak, 29.11.2022 | 20:28

Direktor Bajerna Oliver Kan odbacio je mogućnost da Kristijano Ronaldo pređe u redove Bajerna.

ABAZOVIĆ O USTAVNOM SUDU: Moramo da se dogovaramo, nema više monopola

Utorak, 29.11.2022 | 20:06

Premijer Crne Gore Dritan Abazović trenutno se nalazi u Bukureštu gdje prisustvuje na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO bloka. Po okončanom prvom danu, o tome šta je bila goruća tema sastanka, kao i aktuelnim političkim pitanjima regiona.

Sa njima je veza pakao: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri

Utorak, 29.11.2022 | 19:36

Njihovo ponašanje često dovodi do problema u vezi, bilo da se radi o nedostatku komunikacije, pretjeranoj posesivnosti, ljubomori, nevjerstvu.

Da li su oni savršeni kućni ljubimci? Ove rase pasa skoro nikada ne laju

Utorak, 29.11.2022 | 19:08

Zbog njih ćete obožavati kučiće.