Četvrtak, 15.09.2022 | 11:05
IZVOR: Rtcg.me

Istraživanja: U CG sve TOPLIJE, veće i SUŠE - Očekuje se porast TEMPERATURE i u Podgorici

U Crnoj Gori intenzivnije raste maksimalna u odnosu na minimalnu temperaturu i klima je postala značajno toplija i blago sušnija, pokazuje istraživanje profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Dragana Burića. 




Foto: arhiva, Kolektiv.me

Prema regionalnim klimatskim modelima, u odnosu na današnju prosječnu temperaturu, procjenjuje se da će u periodu 2071-2100. Podgorica biti toplija za oko 2 stepena celzijusa, a po ekstremnijem scenariju i do 3,5 do 4,5 stepeni celzijusa.

Savremene klimatske promjene i ekstremne vremenske pojave nijesu zaobišle ni Crnu Goru, smatra pofesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Dragan Burić, čija je to oblast naučnog istraživanja.

"Tokom prethodnih 70 godina, trend porasta srednje temperature vazduha je značajan u našoj državi, kako godišnje tako i na nivou sezona. Posmatrajući u srednjoj vrijednosti, u Podgorici, na primjer, zime postaju toplije za oko 0,15 stepeni celzijusa po dekadi, a ljeta za čak 0,37 stepeni celzijusa po dekadi. Na godišnjem nivou, period 1991-2020. je u Podgorici topliji za oko 1,1 stepeni celzijusa u odnosu na prethodni 30-godišnji interval (1961-1990)“, navodi podatak iz svog istraživanja prof. dr Burić.

Danas živimo u eri klimatskih promjena koje su, po mišljenju mnogih, ubrzanije i intenzivnije u odnosu na one iz prethodnih epoha.

"Činjenica je da se planeta zagrijava i da je, u vezi s tim, povećana učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja. Postoje regionalne razlike u pogledu porasta temperature. Regionalne promjene u režimu i količini padavina su još izrazitije - pojedine regije i države postaju aridnije, a neke humidnije, dok ima i onih područja u kojima se smjenjuju sušni i ekstremno kišni periodi sa poplavama“, objašnjava Burić.

Kada je riječ o Crnoj Gori, istraživanje pokazuje da intenzivnije raste maksimalna u odnosu na minimalnu temperaturu.

"Za razliku od temperature, sa sezonskim i godišnjim sumama padavina se ne dešava ništa zabrinjavajuće. Godišnje, proljećne i jesenje sume padavina imaju pozitivan trend, a zimske i ljetnje negativan, ali su te promjene beznačajne. Međutim, ne samo kod temperature, već i kod padavina je prisutno povećanje dnevnih ekstrema. To znači da se češće registruju dani sa visokim temperaturama i sa obilnijim padavinama. Sa druge strane, povećava se i broj sušnih dana, odnosno dana bez padavina ili sa zanemarljivom količinom. Dakle, može se zaključiti da je klima Podgorice, generalno Crne Gore, postala značajno toplija i blago sušnija“, kaže profesor Burić.

Projekcije ukazuju, navodi on, da će se trend temperature i padavina nastaviti i u budućnosti. Prema regionalnim klimatskim modelima, u odnosu na današnju prosječnu temperaturu, procjenjuje se da će u periodu 2071-2100. Podgorica biti toplija za oko 2 stepena celzijusa, a po ekstremnijem scenariju i do 3,5-4,5 stepeni celzijusa, zavisno od modela.

"Projekcije različitih modela su saglasne za temperaturu, ali ne i za padavine. Pa tako imamo modele čije projekcije ukazuju na veću količinu padavina u Podgorici, a ima i onih čije simulacije kažu da će ih biti manje. Slični rezultati su dobijeni i za Kolašin i druga mjesta u Crnoj Gori. Takođe, postoji velika saglasnost klimatskih modela da u budućnosti treba računati na češće ekstremne vremenske i klimatske događaje. Bez obzira na to što ne postoji tačan model, klimatske projekcije treba shvatiti ozbiljno, jer ukazuju šta se može dogoditi ako ne budemo vodili računa o životnoj sredini“, poručuje profesor Burić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Crna Gora - Kakvo VOĆE i POVRĆE jedemo?

Srijeda, 24.04.2024 | 07:06

Većina uređaja za raspršivanje pesticida ima nepravilnosti koje direktno utiču na nekontrolisano i neravnomjerno nanošenje hemijaklija na voću i povrću koje se uzgaja u našoj zemlji, pokazao je Izvještaj o radu fitosanitarnog sektora za 2023. godinu.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.