Nedjelja, 18.09.2022 | 12:42
IZVOR: n1zagreb

Šta se često ZABORAVLJA kada se peru zubi?

Kada se govori o oralnoj higijeni, većina pomisli na pranje zuba, ali se higijena usne duplje tu ne završava.




Foto: Ilustracija/Pixabay

Jezik ima veliki broj papila i na njima se nakupljaju bakterije koje mogu da prouzrokuju loš zadah, ali i više od toga.

Prema riječima stručnjaka previše bakterije na jeziku može da prouzrokuje i druge zdravstvene probleme. Na sreću opet postoji način kako doći do rješenja – potrebno je svakodnevno čistiti i jezik kada perete zube.

Zašto je važno čistiti jezik?

Kako kaže stomatolog dr Kris Kamer, jedna od osnivača Američke akademije za oralno zdravlje, na papilama se množe bakterije, a one mogu da budu štetne i da doprinesu razvoju bolesti desni, propadanju zuba i lošeg zadaha, a čak može doći i do promjene ukusa hrane.

"Dnevno čišćenje jezika četkicom će poremetiti množenje bakterija koje jednostavno vole da budu na tom vlažnom i toplom području“, dodaje ona.

Stomatolog dr Aleks Rubinov smatra da će ta navika sprečiti nakupljanje plaka i promjene boje zuba jer ćete skidajući bakterije ukloniti i biofilm koji može da oblaže papile.

Kako pravilno čistiti jezik?

Postoje dva djelotvorna načina da uklonite bakterije i naslage sa jezika.

Koristite četkicu za zube

Prva metoda uključuje četkicu za zube, a prije nego što započnete ljekari savjetuju da se prvo pogleda unutrašnjost usne duplje kako bi vidjeli da li postoje područja na kojima je najviše naslaga, a ta područja mogu da budu druge boje, svijetlo žute ili čak i tamno smeđe, to su mjesta koja morate dobro očistiti.

Koristite strugalicu za jezik

Ako četkicom preduboko čistite jezik, možete imati osjećaj kao da ćete povratiti, pa neki radije koriste strugalicu za jezik. Dr Rubinov savjetuje korišćenje ovog alata umjesto četkice jer će poboljšati sliku mikrobioma u ustima i spriječiti loš zadah.

Stavite ga kod korijena jezika a jezik isplazite, pa pod malim pritiskom povlačite strugalicu prema napred i ponovite ako je potrebno.

Kada čistiti jezik?

Za najbolje rezultate ljekari savjetuje da čistite jezik svaki put kada perete zube, a to bi trebalo da bude bar dva puta dnevno.

Najvažnije je da jezik čistite ujutru jer se tokom noći na njemu nakuplja najviše bakterija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Mandić: IZVJESNO da će tokom juna doći do PROŠIRENJA Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:23

Izvjesno je da će tokom juna doći do proširenja Vlade, što će dati novi zamah kada su u pitanju svi zacrtani planovi parlamentarne većine, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom današnjeg susreta sa Natašom Pirc Musar, predsjednicom Slovenije.

IRF - Uz dodatne edukacije i treninge do jake profesionalne ličnosti

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:20

Polaznice prve generacije programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja „Women on Boards“ Marija Janković, Ivana Đurović i Radmila Ivanović ističu važnost interakcije s inspirativnim liderkama u okviru samog programa, naglašavajući da je povezivanje s uspješnim ženama ključno za njihov dalji profesionalni put.

Sačuvajte ZDRAVLJE jednog od VITALNIH ORGANA: Ovo VOĆE može znatno poboljšati funkciju jetre

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:09

Njena primarna funkcija je izlučivanje toksina iz tijela.

"UPOZNALE smo se na hemoterapiji": Plesačica OTRKILA DETALJE o Kejt Midlton

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:57

Princeza Kejt Midlton je nedavno saopštila da se liječi od karcinoma i time pokušala da stane na put svim teorijama zavjere koje su kružile.

Poznata rediteljka o BRAKU sa 33 MLAĐIM GLUMCEM - "Ne shvatam FASCINACIJU našom razlikom u godinama"

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:48

Britanska redateljika Sam Tejlor Džonson (57) kaže da je  učudi što ljudi toliko komentirišu razliku u godinama između nje i supruga Aarona Tejlora J Džonsona (33), koji bi trebao biti novi Džejms Bond . Par se vjenčao još 2012. nakon tri godine veze, a s komentarima na račun godina suočavaju se od samog početka.

ANKETA: Da li treba POVEĆATI KAZNE za NEPROPISNO parkiranje u Podgorici?

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:29

Glasajte u našoj novoj anketi.

Ministarstvo finansija: Čistoća mora da SMANJI PLATE 10 odsto

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:15

Preduzeću Čistoća stiglo je mišljenje Ministarstva finansija o primjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, za društva koja posluju sa gubitkom, u kojem se ukazuje da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih.

Za UKLANJANJE nečistoće i NJEGU kože iskoristite ove PRIRODNE SASTOJKE koje imate kod kuće

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:07

Zdraviji su od hemijskih, zagađujućih i opasnih proizvoda.

Važio je za NEŽENJU, a onda je ONA osvojila njegovo SRCE - Otkrivena TAJNA SREĆNOG BRAKA Džordža i Amal Kluni

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Stručnjak za govor tijela otkriva ključ uspjeha veze najintrigantnijeg para u Holivudu.

USTAVNI ODBOR: Svi kandidati ISPUNJVAJU USLOVE za sudiju Ustavnog suda

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:40

Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.