Srijeda, 21.09.2022 | 08:25
IZVOR: Kolektiv.me

Privredna komora predložila mjere podrške privredi - PROČITAJTE šta je sve obuhvaćeno

Kriza izazvana pandemijom, dodatno produbljena ruskom agresijom na Ukrajinu, izmijenila je globalne ekonomske prilike i izazvala poremećaje na tržištu roba. Istorijski visoke cijene tokom ove godine usložile su poziciju crnogorske privrede. Cijene su naglo porasle za sve energente, repromaterijale i poljoprivredno-prehrambene proizvode, a nekoliko puta su prijetile nestašice, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).
Foto: arhiva, gov.me/B.Ćupić

"U aktuelnim okolnostima, uz realnu prepostavku da će period pred nama karakterisati neizvjesnost, nije za očekivati da privreda podnosi teret postojeće ili nove krize. Stoga je uloga i podrška Vlade u cilju obezbjeđivanja uslova za odvijanje biznisa i očuvanje privredne aktivnosti neophodna".

S tim u vezi, Privredna komora Crne Gore, kao krovna asocijacija privrede koja kontinuirano prati uslove za obavljanje privredne djelatnosti, predlaže Vladi set aktivnosti i mjera podrške privredi kako slijedi:

I Mjere u cilju obezbjeđivanja dovoljnih količina energenata

MJERA 1:

U cilju racionalnijeg trošenja te podsticanja štednje, svim privrednim subjektima čija potrošnja u narednom periodu bude manja u odnosu na isti period prethodne godine, odobriti dodatni popust od 10% na račune za električnu energiju.

Jedan od strateških pristupa očuvanja ravnoteže u energetici podrazumijeva energetski efikasno poslovanje privrednih subjekata, kroz adekvatne podsticaje. U tom smislu, neophodno je sprovoditi politiku nagrađivanja odgovornog ponašanja privrednih subjekata, spremnih da uštedama potrošnje doprinesu stabilnosti sistema i njegovoj održivosti na srednji i dugi rok.

MJERA 2:

Ukoliko zbog potencijalne energetske krize, povećanje cijene električne energije bude neizbježno, to povećanje za privredne subjekte ne smije biti procentualno veće od povećanja cijene energije za domaćinstva.

Uzimajući u obzir najave moguće energetske nestabilnosti, a posebno sve skuplju električnu energiju iz uvoza, neophodno je primijeniti mjere koje neće dodatno otežati poslovanje privrede. Bilo kojom mjerom koja bi u neravnopravan položaj dovela privredne subjekte, bila bi dodatno ugrožena ionako narušena likvidnost, posebno imajući u vidu da su troškovi električne energije značajna stavka u ukupnim troškovima poslovanja.

MJERA 3 i 4:

Uvesti nultu stopu PDV-a na opremu za solarne elektrane.

Ubrzati procedure odobravanja izgradnje solarnih elektrana, u skladu sa posljednjim izmjenama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, posebno na površinama koje su prostornim planovima, bilo kojeg reda, prepoznate kao poljoprivredno zemljište, šumsko zemljište, odlagališta otpada, kao i na lokacijama na kojima je trajno završena eksploatacija rudarskih sirovina.

S obzirom da ne postoji mogućnost dobijanja statusa povlašćenih proizvođača, kroz sistem takozvanih „feed in tarifa“, neophodno je osmisliti novi mehanizam podsticaja izgradnje proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, posebno Sunčevu energiju.

U tom smislu, a uzimajući u obzir značaj realizovanih projekata održivih izvora energije  (ukupne snage cca 170 MW i godišnje proizvodnje cca 490 GWh), za stabilnost rada energetskog sistema, posebno u aktuelnom trenutku, neophodno je stvoriti pretpostavke za pokretanje novog investicionog ciklusa u sektor proizvodnje električne energije, i to na svim površinama koje su generalnim ili detaljnim planskim dokumentom podobne za ovaj vid privredne aktivnosti.

MJERA 5:

Uvesti nultu stopu PDV-a na kupovinu ogrijevnog drveta i peleta.

Imajuću u vidu potencijalni nedostatak (dovoljnih količina) električne energije, a posebno rizik od skoka cijena iste, za nastupajući zimski period neophodno je obezbijediti supstituciju jednih energenata drugim.

Stoga predlažemo uvođenje nulte stope PDV-a na ogrijevno drvo i pelet što će dovesti do korigovanja cijena ovih proizvoda naniže. Takođe, adekvatne količine ogrjevnog drveta i peleta, po pristupačnim cijenama, smanjiće potrebu za potrošnjom električne energije i uspostaviće se balansirana potrošnja u ovoj oblasti.

II Mjere u cilju ublažavanja negativnih finansijskih posljedica

MJERA 6:

U cilju obezbjeđenja nabavke dovoljnih količina brašna (zaliha) te osiguranja kontinuirane proizvodnje hljeba potrebno je obezbijediti beskamatne kredite za industrijske pekare ili omogućiti da za postojeće kredite država preuzme obavezu plaćanja kamata.

Zbog gubitaka u ovoj branši, nastalih ograničavanjem cijena osnovne vrste hljeba (odluka važila od juna do decembra 2021. godine), industrijske pekare nijesu u mogućnosti da obezbijede veće količine brašna neophodne za sigurnu snabdjevenost tržišta ovom osnovnom životnom namirnicom. Stoga je potrebno obezbijediti nesmetano i kontinuirano snabdijevanje neophodnim količinama pšenice, brašna i ostalih sirovina za rad pekarske industrije, uz iznalaženje modela olakšica kod same nabavke i plaćanja.

MJERA 7:

Povećati iznos subvencija za otkup mlijeka.

Neočekivane najave zabrane izvoza odnosno uvoza mlijeka od pojedinih proizvođača, opravdano nameću potrebu da se rješavanju ovog pitanja pristupi kroz oslanjanje na domaće resurse.

U tom pravcu, potrebno je važeće subvencije za jačanje otkupne mreže mlijeka povećati sa 2 na 4 centa, odnosno 6 centi za otkup mlijeka na udaljenosti do 75 km, odnosno preko 100 km. Time bi se postiglo širenje otkupne mreže, povećanje otkupa mlijeka i, u krajnjem, omogućilo povećanje proizvodnje mlijeka.

MJERA 8:

Uvesti nultu stopu PDV-a na mlijeko i jogurt.

Bez adekvatne podrške crnogorskim proizvođačima, pojaviće se disbalans u proizvodnji pojedinih vrsta mliječnih proizvoda i, nažalost, povećati ionako visoka uvozna zavisnost. Stoga je potrebno uvesti nultu stope PDV-a na mlijeko i jogurt, što će omogućiti da prerađivači mlijeka za taj iznos povećaju otkupnu cijenu i direktno utiču na povećanje otkupa mlijeka od farmera.

MJERA 9:

Sniziti stopu PDV-a na mesne prerađevine, ribu, voće i povrće na 7%.

Zbog nedovoljnog stočnog fonda, mesna industrija proizvodnju zasniva uglavnom na uvozu svježeg mesa. Naime, propisana stopa PDV-a za svježe meso je 7%, a za mesne prerađevine 21%. Stoga je potrebno uvesti nižu stopu PDV-a od 7% i na mesne prerađevine, jer će se time podstaći proizvodnja i jačati konkuretnost domaćih proizvoda.

Na svježu ribu kao jednu od osnovnih životnih namirnica trebalo bi primijeniti sniženu stopu PDV-a od 7%, što bi u značajnoj mjeri omogućilo smanjenje cijena ribe, te veću zastupljenost ove namirnice u ishrani stanovništva.

Najveći neiskorišćeni poljoprivredni potencijali, za koji postoje komparativne prednosti, imamo u proizvodnji voća i povrća. Uvođenjem niže stope PDV-a na ove kategorije proizvoda kreirali bi povoljnije uslove i veće interesovanje za ulaganje u ovaj sektor.

MJERA 10:

Potrebno je obezbijediti dodatno subvencionisanje nabavke stočne hrane.

U EU i SAD očekuje se pad prinosa kukuruza prouzrokovan sušom, što je već u avgustu uticalo na povećanje cijena kukuruza za 1,5% u odnosu na prethodni mjesec. Rast cijena kukuruza imaće direktan uticaj na cijene stočne hrane. Stoga je u slučaju većih poremećaja na tržištu potrebno obezbijediti dodatna sredstva za subvencionisanje nabavke stočne hrane, kako bi se zadržao stočni fond koji ima izraženu tendenciju pada posljednjih nekoliko godina.

MJERA 11:

Definisati model za utvrđivanje razlike u cijeni građevinskih radova odnosno uraditi tzv. kliznu skalu.

Poremećaji na tržištu uzrokovali su poskupljenje gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u lancu izvođenja građevinskih radova i usluga i to do mjere da se više ne mogu ni kontrolisati niti predvidjeti, što značajno ugrožava poslovanje građevinskih kompanija.

Uzimajući u obzir i činjenicu da je Vlada 01. jula 2022. godine usvojila Informaciju Ministarstva finansija koja se tiče problema realizacije ugovora o javnim nabavkama, zbog rasta cijena u sektoru građevinarstva i usvojila zaključak da je potrebno donijeti kliznu skalu, koja je važan instrument za ublažavanje teške situacije u sektoru građevinarstva, neophodna je što hitnija reakcija i operacionalizacija u skladu sa predmetnim zaključkom.

MJERA 12:

Privrednim subjektima čiji je pad prihoda, izazvan krizom zbog ruske agresije na Ukrajinu, veći od 50% u odnosu na uporedni period prethodne godine, potrebno je obezbijediti podršku u vidu subvencionisanja kamatne stope na kredite od 0,5%, narednih 12 mjeseci, i produženje roka otplate kredita za 3-5 godina.

Aktuelna ekonomska situacija, izazvana pandemijom COVID-19 i ruskom agresijom na Ukrajinu, te drugim faktorima, značajno je otežala poslovanje privrednih subjekata. Na kraju avgusta ove u poređenju sa istim periodom 2019. godine, broj blokiranih pravnih lica i preduzetnika veći je za 11%, dok je iznos duga veći za čak 47,1%, što dodatno potvrđuje problem likvidnosti sa kojima se privreda suočava.

Zbog toga, neophodna je adekvatna reakcija u domenu kreditne politike, koja bi omogućila, donekle, lakše poslovanje privrednim subjektima u Crnoj Gori.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Krapović: U skupštinsku proceduru predat Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o industrijskim emisijama

Srijeda, 07.12.2022 | 16:26

Klub poslanika “Demokrate – Demos – Mir je naša nacija” predao je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o industrijskim emisijama, saopštio je poslanik Dragan Krapović.

Damjanović sa timom Svjetske banke: Moguće jačati prihodnu stranu i kroz širenje poreskog obuhvata

Srijeda, 07.12.2022 | 14:53

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović, sa saradnicima održao je radni sastanak sa timom Svjetske banke, predvođenim šefom Kancelarije za Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom.

Odbor za ekonomiju PODRŽAO predlog da se PDV na menstrualne proizvode i dječje pelene SNIZI

Srijeda, 07.12.2022 | 13:37

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je predlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u, kojim Liberalna partija (LP) traži da se snizi ova dažbina (uvoz i promet) od 1. januara naredne godine na menstrualne proizvode sa sadašnjih 21 odsto na sedam odsto.

Od otvaranja, auto-putem prošlo preko MILION VOZILA, a evo koliko je PRIHODOVANO

Srijeda, 07.12.2022 | 13:05

Nakon nešto više od četiri mjeseca od otvaranja auto-puta Bar-Boljare, prethodnih dana, na naplatnim rampama, ekipe Monteputa zabilježile se prolazak milionitog vozila.

Ibrahimović sa Medoks i Bartonom: Mogućnosti za jaču trgovinu i ulaganja između Velike Britanije i Crne Gore

Utorak, 06.12.2022 | 17:44

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović susreo se danas sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks i britanskim komesarom za trgovinu Krisom Bartonom, saopšteno je iz tog resora.

Borba za POTOMSTVO - Parovi iz Cne Gore po surogat majku idu i u IRAN

Srijeda, 07.12.2022 | 07:13

Pet parova iz Crne Gore trenutno su u programu surogatstva u Iranu kako bi na taj način dobili potomstvo. U odnosu na Ukrajinu, Rusiju, Grčku ili Kipar gdje je surogatsvo takođe legalno, ova procedura u Iranu izuzetno je povoljna.

Marković: Stambena pitanja smo rješavali u skladu sa propisanom procedurom

Srijeda, 07.12.2022 | 08:43

Vlada koju sam vodio rješavala je stambena pitanja državnim službenicima, funkcionerima i njihovim porodicama u skladu sa propisanom procedurom i sredstvima planiranim godišnjim budžetima koje je usvajala Skupština Crne Gore, saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković.

Posljednji PUNI MJESEC u godini - OPREZ, posebno će uticati na ove horoskopske znakove

Srijeda, 07.12.2022 | 07:36

Večeras će pun Mjesec obasjati nebo.

ZA PRIMJER - Sa prosjekom 9.30, Jana je NAJBOLJA STUDENTKNJA Arhitektonskog fakulteta

Srijeda, 07.12.2022 | 10:32

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), na studijskom smjeru Arhitektura, Jana Dragaš (9.30) jedan je od 18 nagrađenih studenata koji su postigli najveći uspjeh tokom studija za studijsku 2022/23. godinu.

Od otvaranja, auto-putem prošlo preko MILION VOZILA, a evo koliko je PRIHODOVANO

Srijeda, 07.12.2022 | 13:05

Nakon nešto više od četiri mjeseca od otvaranja auto-puta Bar-Boljare, prethodnih dana, na naplatnim rampama, ekipe Monteputa zabilježile se prolazak milionitog vozila.

Osumnjičenom za ugrožavanje sigurnosti Kneževića određeno zadržavanje do 72 sata

Srijeda, 07.12.2022 | 21:42

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet protiv I.G. kojeg sumnjiče za ugrožavanje sigurnosti lidera Demokratske narodne partije, Milana Kneževića.

"Otišli su zajedno" Poslije 79 godina prelijepog braka umrli u RAZMAKU OD NEKOLIKO SATI

Srijeda, 07.12.2022 | 21:06

Bračni par iz američkog Ohaja preminuo je u samo nekoliko sati razmaka nakon 79 godina braka. Ljubavna priča Džun i Hjuberta Malikotea završila se prošle nedelje nakon gotovo osam decenija zajedničkog života. Oboje su imali 100 godina.

Kličko zabrinut: Kijev bi mogla zadesiti APOKALIPSA

Srijeda, 07.12.2022 | 20:58

Gradonačelnik Kijeva upozorio je da bi grad mogla zadesiti apokalipsa ako Rusija nastavi gađati vitalnu infrastrukturu. Dodao je kako za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva, ali bi se građani trebali pripremiti za taj scenario, piše Sky News.

Dječak upao u bunar dubok 122 metra - spasioci više od 16 sati pokušavaju da ga izvuku FOTO

Srijeda, 07.12.2022 | 20:45

U toku je spasilačka akcija da bi se osmogodišnji dječak izvukao iz bunara u kojem je zarobljen više od 16 sati.

Evo kako se svaki horoskopski znak ponaša na PRVOM DEJTU: Vodolije su IZBIRLJIVE, Ribe stidljive, a Škorpije...

Srijeda, 07.12.2022 | 20:40

Blizanci su društveni leptirići Zodijaka, a u mnogim slučajevima i 'serijski zavodnici' pa često idu na prve spojeve, a kakva je situacija kod ostalih horoskopskih znakova saznajte u nastavku teksta...

SD Bar: Očekujemo formiranje nove lokalne vlasti koja podrazumijeva nove ljude za Novo vrijeme

Srijeda, 07.12.2022 | 20:03

Zahvaljujući odličnom rezultatu Socijaldemokrata u Baru, SD je potvrdio svoju snagu i ostao druga najjača partija u lokalnom parlamentu, stoga se očekuje da će novu lokalnu vlast u najskorijem roku konstituisati partije sa nespornim građanskim, sekularnim, antifašističkim i evropskim opredjeljenjem, zaključci su sa juče održane sjednice OO Socijaldemokrata Bara.

Pokloni koje definitivno ne bi trebalo da kupujete kada ste u novoj vezi: Obratite pažnju na detalje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:39

Početak nove veze može da bude izezetno srećno vrijeme pored brojnih izazova

Bečić osudio napad na Kneževića: Političke i ideološke razlike ne smiju izazvati nasilje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:16

Lider Demokrata, Aleksa Bečić najoštrije je, kako je naveo, osudio napad na poslanika i predsjednika Odbora za bezbijednost i odbranu, Milana Kneževića.

Odjeća vam u ormaru "ZAUDARA" NA VLAGU? Neprijatan miris možete ukloniti uz pomoć ovih SAVJETA!

Srijeda, 07.12.2022 | 19:10

Hladniji dani su uveliko došli i prinuđeni smo da odjeću sušimo u kući, što dovodi do stvaranja vlage, a taj miris je teško kasnije “izbaciti” iz svog doma.

Mask više nije najbogatiji čovjek na svijetu: Sada je ON broj jedan

Srijeda, 07.12.2022 | 18:36

Na prvo mjesto je izbio Bernar Arno, vlasnik luksuznog brenda Luj Viton.