Četvrtak, 22.09.2022 | 10:34
IZVOR: Vijesti.me

Đukanović: Crnoj Gori je potrebna odgovorna Vlada, a ne ringe ringe raja politika

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je danas da neće da prejudicira šta će uraditi ako Skupština Crne Gore ne skrati mandat 30. septembra, ali navodi da će njegov potez biti u skladu sa Ustavom.




Foto: arhiva, MediaBiro/YouTube screenshot

"Crnoj Gori je potrebna odgovorna Vlada, a ne ringe ringe raja politika", kazao je Đukanović novinarima u Budvi konferencije Američko-jadranske povelje (A5).

Upitan da li zbog toga što nema kompletnog Ustavnog suda ne mogu biti održani lokalni izbori, Đukanović je kazao da će lokalni biti održani 23. oktobra.

Đukanović je 20. septembra uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Upitan da li će skratiti mandat Skupštini Crne Gore, ako to 30. septembra ne učini parlament, Đukanović je kazao da će raditi kao i do sada, slijediti tekst i duh Ustava.

"Moja odluka da ne prihvatim nepotpuno zaokruženu kandidaturu gospodina Lekića je apsolutno u slovu i duhu Ustava. Sada je odgovornost na parlamentu jer Ustav predvidio da mogu ili predložiti mandatara ili parlamentu da sebi skati mandat nakon čega bih ja raspisao izbore. Dakle, sada je parlament na potezu. Imam na umu da je parlament uskratio legitimitet izvršnoj vlasti. Nakon što je većina u parlamentu propustila priliku da na ustavan način kandiduje mandatara za novu izvršnu vlast, danas je parlament u situaciji da li će skratiti sebi mandat i stvoriti uslove za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora ili će nastaviti kao prethodnih mjesec dana bavi malim političkim igricama određenih političkih oartija koje su u želji da jedna drugij naude zaravili na svoje zajedničku odgovornost prema nacionalnim interesima i time kreirati jedinstvenu političku situaciju u čitavom svijetu, da imamo navodno legitiman parlament i istovremeno nelegitimnu Vladu kojoj je baš taj parlament uskratio legitimitet i da to može da traje u nedogled", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima Ustav ne predviđa takvu vrstu neodgovornosti.

"Da ne prejudiciramo, vrijeme je kratko. Predložio sam održavanje sjednice za 30. septembar. Tada ćemo vidjeti da li u parlamentu imamo većinu koja odgovorno brine o nacionalnim interesima. Više puta sam potencirao da je u ovom momentu najvažniji interes Crne Gore da dobije odgovornu i kompetentnu Vladu koja će voditi računa o zaštiti i afirmaciji nacionalnih interesa naše zemlje. Ukazivao sam da tokom protekle dvije godine nažalost nemamo takvu Vladu o čemu najbolje svjedoči činjenica da smo zacdvije godine promijenili dvije vlade. Nažalost tome još ubjedljivije svjedoče učinci, mi danas u Crnoj Gori imamo ozbiljno devastiran sistem, kako sistem javnih finansija , tako ekonomiju, jednako tako dostignuti sistem vladavine prava… imamo pogiršqn međunarodni ugled Crne Gore u svijetu. To nije u interesu bilo koje partije, bilo kog čovjeka koji se bavi politikom, bilo kog građanina", naveo je on.

Dodaje da ako želimo da izađemo iz tog nepovoljnog stanja onda moramo da dođemo do idgovornog uoravljanja našom državom.

Upitan kakav njegov može biti sledeći potez ako parlament ne bude skratio mandat, Đukanović je kazao da se ne bi uzdao šta učesnici političkog života saopštavaju danas, šta noćas, šta sjutra.

"Ostavimo im mogućnost da do 30.septembra bolje sagledaju ono što su njihove odgovornosti u odnosu na nacionalne interese i da tome daju prioritet u odnosu na ringe ringe raja u politici, gledajući kako jedni drugima da naude zaboravljajući da svi zajedno imaju interese prema državi. Što se tiče mog postupanja u toj pretpostavljenoj situaciji mogu reći da će biti apsolutno u skladu sa Ustavom. I ovaj potez nisam povukao sam. Ustav svakako nije savršen i njegovu nesavršenost vidimo Kada se suočimo sa konkretnim problemom. Ne samo naš, nego bilo koji Ustav u svijetu ne može predvidjeti sve situacije u kojima se zemlja može naći, dodatno u našim uslovima teško može predvidjeti onu neodgovirnidt na političkoj sceni kakvoj prisustvujemo poslednjih godina. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je kompetentan tim pravnika, specijalista za ustavno oravo koji min, siguran sam, neće dati da pogriješim ni ako se nađem u toj situaciji. Zante tamo se predviđa mogućnost donošenje ukaza o raspuštanju parlamenta, ali doći ćemo do rješenja koje će poštovati slovo i duh Ustava", kazao je Đukanović.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
22.09.2022 11:05

A ne treba nam ni šklapa šklapa politika, zato ste vi i pošli u opoziciju...

15 3
Lord
22.09.2022 11:19

Dajte ovaj naslov sa Milovim glasom 😂😂😂

13 0
Poletarac
22.09.2022 11:37

Natavno,Crnoj Gori treba ozbiljna vlada ,zato smo 30 avgusta rekli NE vasoj vladi(za vjek i vjekov)

13 4
KOTORANKA
22.09.2022 13:38

Naravno,ne treba nam ringe raja,prerasli smo tu igru.Ali bolje i ringe raja nego ruski rulet koji vi igrate s građanima trideset godina,ipak je manje štetno.

13 1
Kokan
22.09.2022 18:45

Moj Milašu , sve su to najobičniji pilićari .

1 5
OKG
22.09.2022 22:14

Linge linge laja😂😂😂

5 0

OSTALE VIJESTI

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Četiri policajca na slobodi, rampa na Božaju dizana i za pet eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:48

Policijski službenici na graničnom prelazu Božaj, koji su uhapšeni juče zbog sumnje da su primali mito od stranih državljana, prema sumnjama inspektora, uzimali su od pet do 20 eura kako bi, uprkos nekim nepravilnostima, digli rampu na granici, saznaje "Dan".

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Država bivšim radnicima Radoja Dakića isplaćuje po 2.000 eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:35

Saopštenje Vlade.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.