Četvrtak, 22.09.2022 | 18:18
IZVOR: Cdm.me

Imenovana Opštinska izborna komisija Zeta

Skupština je usvojila Predlog odluke o imenovanju Opštinske izborne komisije (OIK) Zeta.
Foto: I.Šljivančanin/skupstina.me

Glasalo je 49 poslanika, za je bilo 39 glasova, bez glasova protiv i 1 uzdržanih.

Administrativni odbor predložio je da za predsjednicu OIK-a bude izabrana Nela Anđušić, a za sekretaricu Tijana Trifunović. Za članove OIK-a predloženi su Nada Ulićević, Veljko Kostić, Marina Stanović i Pavle Cavnić.

Tok rasprave:

Mugoša: Izaberimo OIK, omogućimo građanima Zete da glasaju 23. oktobra

Poslanik SD-a Boris Mugoša pozvao je poslnike da “omoguće građanima Zete da glasaju 23. oktobra”.

“Nemojmo da im onemogućimo ustavno pravo da biraju. Izaberimo članove OIK-a. Ko god pobijedi neka mu je sa srećom, samo da se razvija taj grad”, kazao je Mugoša.

Martinović: Politička garnitura koja vodi Glavni grad, političkim inženjeringom pokušava da sačuva vlast u Podgorici

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović govoreći o “zetskim zakonima” rekao je da su se Demokrate “borile da Zeta bude nezavisna opština, ali da to postane kako to podrazumijevaju evropski standardi i kako to žele građani Zete”.

“Ako imate da građani Zete većinski izlaze na ulicama da protestuju protiv takvog rješenja, onda znajte da se nešto nijke uradilo u odnosu na vitalne interese građana. Pokušava se političkim inženjeringom spasiti jedna politička garnitura, koalicija koja sada vodi Glavni grad. Tim političkim inženjeringom pokušavaju da sačuvaju vlast u Podgorici”, smatra Martinović.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić rekao je da ne vjeruje da će građani Zete “imati više ili manje prava” u odnosu na druge opštine, već će glasati u svojoj opštini za svoje predstavnike.

“Mislite li da nakon četiri godine onoga što je uradio Ivan Vuković sa svojim timom u Podgorici da treba neko da se plaši od toga kakvi će biti rezultati izbora”, kazao je on.

Bulatović: Bićemo uzdržani na glasanju o OIK Zeta

Poslanik DF-a Predrag Bulatović tvrdi da “po svim releventnim podacima i u Podgorici bez Zete u junu najjača lista u budućoj vlasti bio bi DF”.

“Odloženi su izbori, nikada nigdje se nije desilo da se uskrati mogućnost građanima da glasaju… To ustavno nasilje se kulminira do sada”, dodao je.

Podnijeli su, kazao je, postupak za razjrešenje predsjednika Crne Gore za utvrđivanje da li je povrijedio ustav.

Napominje da kada vlada izgubi povjerenje “ona mora da bude zamijenjena što prije”.

Rakočević: Niste dostavili potpise, vama mandat ne pripada u skladu sa Ustavom

 Poslanik DPS-a Nikola Rakočević je odgovorio da je Ustav jasan – “mandat se daje nakon konsultacija sa političkim subjektima, tačka.”

“Predsjednik države je zvao na konsultacije sve predstavnike listi koje su nastupile na izborima. Vi nijeste došli na te konsultacije. Već tada je bilo jasno da vi nemate pravo da dobijete mandat. Pride ste imali priliku da dostavite potpise. Ipak, predsjednik je ostavio vremena do isteka roka da dostavite potpise kad već niste došli na konsultacije. Niste dostavili potpise, prema tome vama mandat ne pripada u skladu sa Ustavom”, istakao je Rakočević.

 Radunović Rakočeviću: Ovdje postoji jasna parlamentarna većina

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je poslaniku DPS-a Nikoli Rakočeviću da “ovdje postoji jasna parlamentarna većina”.

“Problem je predsjednik države koji to neće da vidi. On je protivno članu 95 Ustava pozvao dio predstavnika političkih partija na konsultacije, a među njima nije pozvao 4,5 partija. Čitava Crna Gora zna da postoji 41 glas za Lekića”, kazao je Radunović.

Poručuje da ukoliko dođe do izbora “danas ili sjutra” vama (DPS) je “potpuno svejedno.

“Nikad više toliko mandata, to je jasno. Ne trčite. Biće izbora u Zeti pa ćete da vidite kako ćete da prođete. Cilj je bio da se pomogne Ivanu Vukoviću i njegovoj listi u Podgorici”, ocijenio je Radunović.

“Što znači da se mora dati mandat makar jedanput”, dodao je.

 Rakočević: Antisistemski politički subjekti glasaju za OIK Zeta, većina od 30. avgusta potrošila svoj dio trajanja

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je da “neće biti nelogično da politički subjekti koji uopšte nisu htjeli da Zeta bude samostalna” uskrate glas i za OIK Zeta i time spriječe da se organizuju izbori u Zeti.

“To bi ugrozilo interes građana Zete. Predložili smo vanrednu sjednicu da  bi dobili OIK Zeta i stvorili preduslove da građani Zete imaju izbore a samim tim i odgovornu lokalnu upravu koja će brinuti o interesima građana Zete”, kazao je Rakočević.

Pozvao je “antisistemske političke subjekte” da, ne samo glasaju o OIK Zeta, već i da “razmisle šta radimo za sistem i perspektivu države” ukoliko ne skrate mandat parlamentu.

“Mi smo svjedoci  ozbiljne ekonomske, bezbjednosne, drušvene, demokratske krize u Crnoj Gori. Sve to traje nešto nakon 30. avgusta kada se formirala vlast i kada smo se svi osvjedočili da sdvije izabrane vlade nisu odgovorile zadatku i uvele Crnu Goru  u ozbiljan problem. Većina od 30. avgusta je potrošila svoj dio trajanja. Ništa dobro ne može proisteći iz toga”, ocijelio je poslanik DPS-a.

Dodaje da i druga vlada kojoj je DPS pružio podršku “istrošila se i tu nema sreće”.

“Da je naš Ustav jasan jasan u tom dijelu, ne bi uopšte morali da glasamo o skraćenju mandata, nego bi logično bilo da idemo na izbore”, dodao je.

Prema njegovim riječima, “antisistemski političari” imaju dva razloga zbog kojih ne bi glasali o skraćenju mandata Skupštine, iako “vjeruje da će glasati”.

Kazao je da će poslanici DF-a biti uzdržani kada se bude glasalo o OIK Zeta.

“Jedan je bježanija od izbora, a drugo je da žele Crnu Goru dodatno da uvlače u sve probleme koje čine krize. Ako nije to, imaćemo većinu zta skraćenje mandata parlamenta… Shvatili smo svi u parlamentu da ne postoji formula  ovom sazivu parlamenta koja može formirati ozbiljnu stabilnu političku vladu koja će raditi u interesu evropskog puta i građana. Ako smo to shvatili, red je da idemo na izbore”, poručio je Rakočević.

Pozvao je poslanike da glasaju za formiranje OIK Zeta.

“Glasajući protiv značilo bi da ne želimo opštinu Zeta. Mi želimo, ali ne ovako. Pobijediće DF u Zeti”, smatra Bulatović.

Popović: Kada ćemo završiti sjednicu od 2. septembra o razrješenju Đurović, pauza traje 482 sata

Poslanik Liberalne partje, Andrija Popović kazao je da je država ostala “bez izvršne, sudske vlasti”, napominjući da je u “proceduri razrješenja” i predsjednica parlamenta Danijela Đurović od 2. septembra.

“Na zahtjev 32 poslanika sazvana je sjednica vanrednog zasijedanja za 2. septembar, tada je ustanovljen dnevni red. Vi ste primjereno prepustili mjesto predsjedavanja potpredsjednici Bošnjak. Ona je dala pauzu tada, ta pauza traje već 482 sata odnosno 20 dana. Da li smo mi u vanrednom zasijedanju, ne završivši tu sjednicu, mogli da započnemo sve ove, ne umijem da objasnim. Sada ste se vratili na mjesto predsjedavanja, iako ste ga napustili. Znamo da više niko ne poštuje naš Ustav, poslovnik, ali ipak ne smijemo ići do tog nivoa da ne možemo da objasnimo ovo vanredno zasijedanje. Kada ćemo završiti sjednicu od 2. septembra”, pitao je Popović Đurović.

Đurović je odgovorila da je ona predasjednica Skupštine u punom kapacitetu, dok joj “ne bude izglasano drugačije ili mi bude u skladu sa zakonom prestao mandat”.

“U potpunosti u punom kapacitetu sam sve vanredne sjednice zakazala… Oni koji su tražili prekid sjednice, do njenog nastavka ćemo ja i Bošnjak sačekati da se izjasne oni koji su tražili prekid, kada sbudu tražili nastavak sjednice biće i zakazana”, dodala je ona.

Popović je napomenuo da je tada rečeno da to može trajati najduže 15 dana, a prošlo je 20.

Podsjećamo, prema odluci predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, izbori u novoosnovanoj opštini Zeta biće održani 23. oktobra.

Crnogorski parlament odlučio je 16. avgusta da Zeta bude nova crnogorska opština.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, glasačko pravo u Zeti ima oko 12,5 hiljada građana.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Abazović sa Blinkenom: Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima

Utorak, 29.11.2022 | 21:45

Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima, poručio je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, u toku susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Bukureštu.

Vučurović: Opozicija da glasa za kandidate, nemaju primjedbi na njihove biografije

Utorak, 29.11.2022 | 20:58

Šta nam donosi 12. decembar, odnosno sjednica na kojoj će poslanici glasati o sudijama Ustavnog suda? Hoće li to značiti deblokadu institucija ili vraćanje na početak? Zbog stavova iz pojedinih političkih partija, čini se da je rješavanje tog problema i dalje pod znakom pitanja.

Jelušić: Ostavka Marović odražava njen stručan odnos prema Otvorenom Balkanu

Utorak, 29.11.2022 | 20:34

Ostavka Jovane Marović na mjestu ministarke evropskih poslova i potpredsjednice Vlade i GP Ura odražava njen odnos prema Otvorenom Balkanu, ocijenila je za Gradsku TV poslanica te partije Božena Jelušić. Smatra da participiranje u Otvorenom Balkanu pruža brojne mogućnosti za svih šest zemalja regiona.

ABAZOVIĆ O USTAVNOM SUDU: Moramo da se dogovaramo, nema više monopola

Utorak, 29.11.2022 | 20:06

Premijer Crne Gore Dritan Abazović trenutno se nalazi u Bukureštu gdje prisustvuje na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO bloka. Po okončanom prvom danu, o tome šta je bila goruća tema sastanka, kao i aktuelnim političkim pitanjima regiona.

Krapović: Đukanović prekršio Ustav time što nije dao mandat predloženom mandataru Miodragu Lekiću

Utorak, 29.11.2022 | 16:07

Mišljenje Venecijanske komisije (VK) je u drugom planu u odnosu na izglasavanje sudija Ustavnog suda koje je predviđeno za 12. decembar, poručio je poslanik Demokrata Dragan Krapović nakon sastanka ove partije sa predstavnicima VK.

Abazović sa Blinkenom: Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima

Utorak, 29.11.2022 | 21:45

Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima, poručio je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, u toku susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Bukureštu.

"Ako pipne Mesija, vraćam se u ring": Legendarni Tajson odgovorio na prijetnje upućene Argentincu

Utorak, 29.11.2022 | 21:36

Tajson je poznat kao veliki navijač Argentine.

Pokušajte: Test od ČETIRI PITANJA može da pokaže dominantnu karakternu osobinu

Utorak, 29.11.2022 | 21:23

Psihološka istraživanja pokazuju da na osnovu pokreta osobe i njenih gestova, odnosno neverbalnog govora, možete puno o njoj otkriti.

Evrokup: Budućnost Voli OSVOJILA Tel Aviv

Utorak, 29.11.2022 | 21:08

U ABA ligi Budućnost Voli se muči na gostovanjima, u Evrokupu to nije slučaj.

Vučurović: Opozicija da glasa za kandidate, nemaju primjedbi na njihove biografije

Utorak, 29.11.2022 | 20:58

Šta nam donosi 12. decembar, odnosno sjednica na kojoj će poslanici glasati o sudijama Ustavnog suda? Hoće li to značiti deblokadu institucija ili vraćanje na početak? Zbog stavova iz pojedinih političkih partija, čini se da je rješavanje tog problema i dalje pod znakom pitanja.

Jelušić: Ostavka Marović odražava njen stručan odnos prema Otvorenom Balkanu

Utorak, 29.11.2022 | 20:34

Ostavka Jovane Marović na mjestu ministarke evropskih poslova i potpredsjednice Vlade i GP Ura odražava njen odnos prema Otvorenom Balkanu, ocijenila je za Gradsku TV poslanica te partije Božena Jelušić. Smatra da participiranje u Otvorenom Balkanu pruža brojne mogućnosti za svih šest zemalja regiona.

Kan: Transfer Ronalda? Pročitajte da li fudbaler ODLAZI u Bajern

Utorak, 29.11.2022 | 20:28

Direktor Bajerna Oliver Kan odbacio je mogućnost da Kristijano Ronaldo pređe u redove Bajerna.

ABAZOVIĆ O USTAVNOM SUDU: Moramo da se dogovaramo, nema više monopola

Utorak, 29.11.2022 | 20:06

Premijer Crne Gore Dritan Abazović trenutno se nalazi u Bukureštu gdje prisustvuje na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO bloka. Po okončanom prvom danu, o tome šta je bila goruća tema sastanka, kao i aktuelnim političkim pitanjima regiona.

Sa njima je veza pakao: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri

Utorak, 29.11.2022 | 19:36

Njihovo ponašanje često dovodi do problema u vezi, bilo da se radi o nedostatku komunikacije, pretjeranoj posesivnosti, ljubomori, nevjerstvu.

Da li su oni savršeni kućni ljubimci? Ove rase pasa skoro nikada ne laju

Utorak, 29.11.2022 | 19:08

Zbog njih ćete obožavati kučiće.