Četvrtak, 06.10.2022 | 09:40
IZVOR: Kolektiv.me

Imate odjeću koju više NE NOSITE? Učinite jedno dobro djelo i donirajte Crvenom krstu

Promjena godišnjih doba znači i redovno sređivanje ormara, kako bismo pripremili toplu garderobu za hladnije dane koji su pred nama.
Foto: ckcg.me

I obično je to period kada naiđemo na barem jednu majicu ili pantalone koje uopšte ne nosimo, a zauzimaju nam mjesto u ormaru.

Ukoliko ste se baš vi prepoznali u ovim redovima, onda je idealna prilika da učiniti jedno dobro djelo za vaše društvo, i donirate odjeću koju ne nosite.

Naime, u saradnji sa Crvenim krstom, možete donirati odjeću i obuću koju ne nosite, a koja će dalje biti proslijeđena ljudima kojima je prijeko potrebna.

„Građanima koji žele da doniraju neku vrstu pomoći i time pomognu nekome u nevolji, vrata Crvenog krsta su otvorena. Svi koji imaju obuću, odjeću, knjige ili opremu koje više ne koriste mogu ih donirati nama, a mi ćemo ih dati onima kojima je najpotrebnije. Kada je riječ o donaciji odjeće, potrebno je da je čista, uredna, odnosno nosiva i složena. Ovo ističemo jer moramo imati u vidu da doniranu odjeću klasifikuju i pripremaju za distribuciju naši volonteri vodeći računa o zaštiti ljudskog dostojanstva svakog lica koje se obratilo našoj organizaciji za pomoć, te ne bismo željeli da dođemo u situaciju da doniranu odjeću i obuću ne možemo distribuirati korisnicima jer je neupotrebljiva. Takođe, nije tačna informacija da je neophodno da je odjeća oprana ne hemijskom čišćenju. Isto važi i za obuću.  Važno je dodati da nam je najpotrebnija odjeća koja odgovara godišnjem dobu u kom se vrši njena distribucija“, ističu iz Crvenog krsta za Kolektiv.me.

Kako su nam kazali, svi koji imaju obuću, odjeću, knjige ili opremu koje više ne koriste mogu ih donirati Crvenom krstu, a oni će ih dati onima kojima je najpotrebnije.

Dovoljno je da se obratite organizaciji Crvenog krsta u svom gradu, gdje će dobiti sve detaljne informacije.

Osim donacija u vidu odjeće i obuće, moguće je uputiti u novčanu pomoć.

„Građani se mogu obratiti organizaciji Crvenog krsta u svom gradu/opštini. Kontakti opštinskih organizacija se nalaze na našem sajtu (www.ckcg.me). Novčane priloge Crvenom krstu Crne Gore građani mogu uplatiti na žiro račun br. 520-426105-26 kod Hipotekarne banke AD Podgorica (svrha uplate: donacija), a novčanu pomoć mogu uplatiti i na žiro račun neke od opštinskih organizacija Crvenog krsta. Donacije će biti distribuirane onima kojima je pomoć potrebna, a prikupljena sredstva upotrijebljena za realizaciju aktivnosti kojima pokušavamo unaprijediti položaj različitih socijalno ugroženih društvenih grupa (starija lica, osobe sa invaliditetom, pripadnici RE populacije, migranti, tražioci azila, itd.)”.

Foto: ckcg.me

A, koliko su naši građani humani?

Da li ćemo radije baciti nepotrebnu garderobu i obuću, ili ćemo svojim ličnim primjerom pomoći onim ljudima kojima je pomoć potrebna?

Iz Crvenog krsta naglašavaju da smo humana nacija, “što je pokazala i situacija sa pandemijom COVID-19 kada su se građani samoinicijativno organizovali kako bi pomogli komšijama, poznanicima i svima kojima je bilo potrebno olakšati period neizvjesnoti, bolesti i izolacije”.

To je potvrdila i situacija izazvana ratom u Ukrajini, kada su u našu zemlju stigle i prve izbjeglice iz pomenute zemlje.

“Slična situacija je bila i nakon što su u Crnu Goru počela pristizati prve uzbjeglice iz Ukrajine krajem februara ove godine. Međutim, ne smijemo zanemariti složenu socio-ekonomsku situaciju u našoj zemlji koja otežava građanima koji mogu i žele da doniraju da to čine učestalije ili da doniraju veće količine.  Naglašavamo da naši resursi nijesu neograničeni  i da nam je svaka pomoć od značaja, što jasno saopštava i slogan jedne od naših akcija prikupljanja pomoći za socijalno ugroženo stanovništvo koji glasi: "Vaše malo nekome puno””, dodaju iz Crvenog krsta za Kolektiv.me.

Objašnjavaju nam da doniranu garderobu i pakete humanitarne pomoći dijele korisnicima svojih usluga koji se nalaze u njihovoj evidenciji, kao i drugim licima koja im se obrate za pomoć nakon procjene stručnih saradnika/ca koji prate njihove slučajeve i poznaju situaciju (socijalnu, zdravstvenu, itd.) i potrebe pojedinca/domaćinstva.

Volonter Crvenog krsta možete postati i vi, i pomoći društvenoj zajednici svojim doprinosom.

“Svako ko želi da postane volonter Crvenog krsta Crne Gore može nam se obratiti putem društvnih mreža naše organizacije ili koristeći opciju prijave na sajtu www.ckcg.me. Takođe, svi zainteresovani mogu postati volonteri i u opštinskim organizacijama Crvenog krsta, a sve što treba da učine je da se obrate opštinskoj organizaciji Crvenog krsta u svom gradu”, zaključili su iz Crvenog krsta za Kolektiv.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Prijava korisnika za Program stručnog osposobljavanja do 10. decembra

Srijeda, 07.12.2022 | 14:03

Rok za prijavljivanje potencijalnih korisnika Programa stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem ističe 10. decembra, u 12 sati, kazali su  iz Ministarstva prosvjete.

Nastavljeno suđenje Joanikiju i osmorici sveštenika

Srijeda, 07.12.2022 | 11:13

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone.

Kraljev park će uskoro biti ponovo otvoren za posjetioce

Srijeda, 07.12.2022 | 10:52

Kraljev park u Podgorici, zatvoren je za posjetioce nakon obilnih proljećnih padavina kada se otvorila pukotina usljed urušavanja zemlje i popuštanja konstrukcije podzemnog objekta koji se nalazi na lokaciji.

Ivanović: Ministarstvo kulture da odustane od hirovitih odluka o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti

Srijeda, 07.12.2022 | 10:42

Pozivam Ministarstvo kulture da odustane od hirovitih odluka i da o svojoj plemenitoj ideji osnivanja Muzeja savremene umjetnosti otvori sveobuhvatnu, stručnu, informisanu i cjelishodnu debatu, kako bi se otklonile sve sumnje o eventualnoj privatizaciji ovog projekta, a sa ciljem da Crna Gora dobije reprezentativnu kulturnu instituciju, kakvu i zaslužuje, a koja nadilazi bilo kakve lične ambicije ili animozitete, poručio je član Predsjedništva “Evropa sad” Filip Ivanović.

ZA PRIMJER - Sa prosjekom 9.30, Jana je NAJBOLJA STUDENTKNJA Arhitektonskog fakulteta

Srijeda, 07.12.2022 | 10:32

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), na studijskom smjeru Arhitektura, Jana Dragaš (9.30) jedan je od 18 nagrađenih studenata koji su postigli najveći uspjeh tokom studija za studijsku 2022/23. godinu.

Vlaović sa papom Franjom: Mir nam je potreban više nego ikada

Srijeda, 07.12.2022 | 14:27

Tokom trećeg dana zvanične posjete Svetoj Stolici ministarka kulture i medija Maša Vlaović prisustvovala je Generalnoj audijenciji u auli Pavla VI, koju je vodio poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo.

PSIHOLOŠKI TEST! Saznajte SKRIVENU stranu vaše LIČNOSTI!

Srijeda, 07.12.2022 | 14:24

Odgovorite iskreno na postavljena pitanja i otkrijte sve ono što niste znali o vama.

Martinović: Podnijeli smo inicijativu da se Njegošev dan praznuje dva dana

Srijeda, 07.12.2022 | 14:12

Nakon što je na predlog Demokrata u Skupštini Crne Gore, Njegošev dan 13. novembar proglašen za crnogorski praznik kulture, kao i zbog činjenice da se ove godine prvi put obilježavao, danas su poslanici Demokrata shodno obećanju datom građanima podnijeli Predlog za dopunu dnevnog reda, kojim se zahtijeva da se na dnevni red Četvrte sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. godini, zakazane za 12.decembar uvrsti tačka dnevnog reda – Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnim i drugim praznicima, koju su Demokrate predale u skupštinsku proceduru 15. novembra, a kojim se predviđa da će se ubuduće ovaj dan praznovati dva neradna dana, kazao je Vladimir Martinović, poslanik i potpredsjednik Demokrata.

Prijava korisnika za Program stručnog osposobljavanja do 10. decembra

Srijeda, 07.12.2022 | 14:03

Rok za prijavljivanje potencijalnih korisnika Programa stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem ističe 10. decembra, u 12 sati, kazali su  iz Ministarstva prosvjete.

Naučnici OTKRILI kako treba da izgleda IDEALNI MUŠKARAC: Jednu karakteristiku mora da POSJEDUJE

Srijeda, 07.12.2022 | 13:51

Istraživanje je pokazalo da će žene svoj broj telefona prije dati muškarcu koji posjeduje smisao za humor, nego onom koji nije duhovit.

Odbor za ekonomiju PODRŽAO predlog da se PDV na menstrualne proizvode i dječje pelene SNIZI

Srijeda, 07.12.2022 | 13:37

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je predlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u, kojim Liberalna partija (LP) traži da se snizi ova dažbina (uvoz i promet) od 1. januara naredne godine na menstrualne proizvode sa sadašnjih 21 odsto na sedam odsto.

VIDEO: Anastasija sa Gudeljom uživa na ovoj DESTINACIJI - PROVODE se slušajući Cecine pjesme

Srijeda, 07.12.2022 | 13:20

Nakon Svjetskog prvenstva u Kataru otišli su na odmor.

Da li znate kad su nastali PRVA ŠIBICA i UPALJAČ i šta je od njih STARIJE?

Srijeda, 07.12.2022 | 13:10

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju kako je šibica nastala prije upaljača.

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx BIG

Srijeda, 07.12.2022 | 12:58

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Državni sekretari iz SDP-a podnijeli ostavke

Srijeda, 07.12.2022 | 12:54

Državni sekretari iz redova Socijaldemokratske partije SDP Amina Cikotić, Petar Odžić i Budimir Mugoša podnijeli su ostavke na te funkcije. Cikotić je bila državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih, Odžić u Ministarstvu kapitalnih investicija, a Mugoša u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Jokoviću, saopšteno je iz te partije.