Četvrtak, 06.10.2022 | 19:06
IZVOR: net.hr

Otkrivena ekstremno RIJETKA krvna grupa - vjeruje se da će pomoći u liječenju zaraznih bolesti

Bolni gubitak novorođene bebe pružio je naučnicima ključne uvide u rijetke krvne grupe koje su prvi put primijećene kod ljudi prije 40. godine.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com 

Njihova nova studija mogla bi da spriječi nove tragedije u budućnosti otkrivanjem molekularnog identiteta relativno nove krvne grupe poznate kao Er sistem, piše "Science Alert".

Biolog Eš Toje sa britanskog Univerziteta u Bristolu rekao je: "Ovaj rad pokazuje da čak i nakon svih dosadašnjih istraživanja, jednostavna crvena krvna zrnca i dalje mogu da nas iznenade."

Određivanje krvne grupe opisuje prisustvo i odsustvo kombinacija proteina i šećera koji oblažu površine naših crvenih krvnih zrnaca. Iako mogu da služe različitim svrhama, naše tijelo generalno koristi ove antigene na površini ćelije kao identifikacione markere pomoću kojih se može odvojiti od potencijalno štetnih napadača.

Nove krvne grupe

Najviše smo upoznati sa ABO i rezus faktorom (to je plus ili minus) sistemima krvnih grupa, uglavnom zbog njihovog primarnog značaja u koordinaciji transfuzije krvi. Ali zapravo postoji mnogo različitih sistema krvnih grupa zasnovanih na velikom broju antigena na površini ćelije i njihovih varijanti.

Većina glavnih identifikovana je početkom 20. vijeka, a Er se na radaru pojavio tek 1982. godine, on je osnova za 44. krvnu grupu. Šest godina kasnije identifikovana je verzija pod nazivom Er b. Šifra Er3 je korišćena da opiše odsustvo Er a i Er b.

Iako je decenijama bilo jasno da ovi antigeni krvnih zrnaca postoje, premalo se zna o njihovom kliničkom dejstvu.

Kada se krvna ćelija pojavi sa antigenom koji naše tijelo ne klasifikuje kao jedan od naših, naš imuni sistem se aktivira, šaljući antitela da obilježe sumnjive ćelije koje nose antigen za uništenje. U nekim slučajevima, neusklađenost krvne grupe nerođenog djeteta i njegove majke može izazvati probleme ako imuni sistem majke postane osjetljiv na strane antigene. Antitela stvorena kao odgovor mogu zatim da prođu kroz placentu, što dovodi do hemolitičke bolesti kod nerođenog djeteta.

Na sreću, sada postoji nekoliko metoda za prevenciju ili čak liječenje hemolitičke bolesti novorođenčeta, uključujući injekcije za trudnice i transfuziju krvi za bebe.

Nažalost, u jednom od slučajeva pomenutih u studiji, transfuzija krvi nakon porođaja carskim rezom nije uspjela da spase život djeteta, što sugeriše da su ljekari - i istraživači - nešto propustili.

Pet varijacija Er antigena

Nagovještaji ovih rijetkih antitijela su se pojavili tokom godina, ali njihova rijetkost je izmicala našem razumjevanju do sada. Tako su Tornton i njegove kolege, na čelu sa serologom NHSBT Vanjom Karamatičkom Kru, analizirali krv 13 pacijenata sa sumnjivim antigenima. Identifikovali su pet varijacija Er antigena: poznate varijante Er, Erb, Er3 i dve nove Er4 i Er5.

Brisanje odgovornog krivca

Sekvenciranjem genetskih kodova pacijenata, Crev i njegov tim su uspjeli da precizno odrede gen koji kodira proteine na površini ćelije. Iznenađujuće, to je bio gen koji je već poznat medicinskoj nauci: PIEZO1.

Gen je već povezan sa nekoliko poznatih bolesti. Miševi bez ovog gena umiru prije rođenja, a oni sa genom izbrisanim samo u crvenim krvnim zrncima završavaju sa prekomjerno hidriranim i krhkim krvnim ćelijama.

Posada i tim potvrdili su svoje nalaze brisanjem PIEZO1 u ćelijskoj liniji eritroblasta, prekursora crvenih krvnih zrnaca, i testiranjem na antigene. Naravno, PIEZO1 je neophodan da bi se Er antigen dodao na površinu ćelije.

Pošto su otkrili visoku prevalenciju varijante Er5 u afričkoj populaciji, istraživači sumnjaju da bi ova varijanta mogla dati neku vrstu prednosti protiv malarije, poput nekih drugih rijetkih krvnih grupa koje se tamo nalaze.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Blood.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Radonjić: Jelena Perović se sumnjiči da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist od preko 60.000 eura

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:39

Iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović kao službeno lice i javni funkcioner, u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura, kazao je portparol i tužilac Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić.    

ROĐENI LIDERI: Tri horoskopska znaka koja imaju prirodnu sposobnost da budu vođe

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:19

Da li ste među njima?

Formiraće se radna grupa za provjeru diploma na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:50

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.

BS: DSA da zbog kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušava prava koja smo zajedno mukotrpno sticali

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:43

Bošnjačka stranka je pozvala Demokratski savez Albanaca da zbog kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušavaju prava koja su zajedno mukotrpno sticali.    

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Alkaras: Novak nije ranjiv, stvar je u tome što smo navikli da osvaja sve

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:09

Iako Novak Đoković u ovoj sezoni još nema nijednu titulu, jednog od njegovih najvećih rivala Karlos Alkaras ne smatra da je srpski teniser ranjiviji nego ranije.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Objavljena je lista "NAJMIRISNIJIH" gradova u EVROPI

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:47

Kada planiramo svoja putovanja, rijetko ko od nas pomisli na to kako lokacija koju biramo miriše.