Subota, 22.10.2022 | 13:18
IZVOR: Kolektiv.me

IJZ - Edukacija zdravstvenih radnika na temu komunikacije o benefitima HPV vakcinacije

Institut za javno zdravlje Crne Gore je uz podršku SZO danas započeo još jednu u nizu edukacija zdravstvenih radnika na temu ”Kako komunicirati o benefitima HPV vakcinacije“.




Foto: Institut za javno zdravlje Crne Gore

Skup je otvorio dr Borko Bajic, VD pomoćnika direktora za javno-zdravstvena i medicinksa pitanja u Institutu za javno zdravlje Crne Gore. Dr Bajić se zahvalio kolegama iz odjeljenja za imunoprofilasku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji su se u prethodnom periodu priprema, kao i uvođenja vakcinacije koja je počela krajem septembra ove godine uložili ogromne napore da se pored nabavke vakcina, pripremne aktivnosti uključujući edukaciju i komunikacija realizuju na najbolji mogući način. 

"Naročito je pohvalio rad dr Milka Joksimovića, koji u pogledu HPV vakcinacije predstavlja prepoznatljivo lice Insituta. Takođe, dr Bajić se zahvalio dr Mini Brajović i lokalnoj kancelariji SZO na stalnom prisustvu i pomoći u brojnim zdravstvenim izazovima, kao i stručnoj pomoći koju pruža i ovaj put u pogledu HPV vakcinacije kroz angažovanje eksperta Sahil Warsi koji će realizovati edukaciju. Prisutnim kolegama ljekarima i medicinskim sestrama iz domova zdravlja se zahvalio na dolasku i naveo da smo svi svjesni brojnih izazova sa kojima se srijeću u svom svakodnevnom radu, te je istakao značaj rada na HPV vakcinaciji kao efikasnom načinu da se na jednostavan način spriječi nastajanje raka grlića materice i ostalih tumora koje izaziva ovaj virus. Naglasio je da rak grlića materice predstavlja podmulku bolest koja se najčešće javlja bez jasnih simptoma i zbog toga se i otkriva kasno i na žalost odnosi živote u velikoj mjeri, ako se ne sprovode preventive mjere koje uključuju vakcinaciju, redovne ginekološke kontrole i skrining programe. Na kraju je istakao zadovoljstvo što se Crna Gora započela proces  HPV vakcinacije i na taj način svrstala u red civilizovanih zemalja koje su u prilici da efikasno sprovode prevenciju karcinoma grlića materice, te se iskreno nada da će radionica biti uspješna, i da će na narednim sastancima Institut za javno zdravlje Crne Gore i predstavnici primarne zdravstvene zaštite zajedno biti  ponosni zbog mjerljivog napretka u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju IJZCG.

Dr Mina Brajovic, šefica SZO Kancelarije istakla je da je obuka u funkciji jačanja kapaciteta - zdravstvenih radnika - da na strukturiran način, a “naoružani” potrebnim znanjima, vještinama , samopouzdanjem komunicirate sa građanima različitih profila u različitim situacijama o tome da je HPV vakcina održivi put za borbu protiv kancera grlića materice i da spašava živote majki, sestara, kćerki Crne Gore.

Ona je dodala­: “kancer grlića materice odnosi više života u Crnoj Gori nego u bilo kojoj zemlji regiona Evrope.” Prema SZO podacima u vise od 95% slučajeva HPV virus je uzrok obolijevanja od cervikalnog kancera, kao inda".

Dr Brajović je posebno naglasila:

“Bilo koja od HPV vakcina koje je prekvalifikovala SZO spriječava kancer grlića materice u do 90% slučajeva. Naši podaci generisani u 112 zemalja širom svijeta potvrđuju da je HPV vakcina jedna od najbezbjednijih. Ovo su podaci koji ohrabruju ali i obavezuju na intezivan dijalog i dvosmjernu komunikaciju zdravstvenih radnika sa roditeljima, ali i drugim akterima koji direktno ili indirektno oblikuju javno mjenje. Tokom COVID-19 pandemije  uvidjeli smo da efikasan odgovor počiva na kvalitetnoj, efikasnoj kriznoj komunikaciji - komunikaciji o rizicima i angažmanu zajednice, kao i da u tom procesu zdravstveni radnici - igraju važnu ulogu - jer uživaju povjerenje, a djeluju na temelju nauke i naučnih dokaza", dodala je Brajović.

Kako se navodi u saopštenju, ovo su razlozi zašto SZO u saradnji sa Ministrastvom zdravlja i timom iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ulaže napor na daljem jačanju kapaciteta zdravstvenih profesionalaca da svoje znanje o benefitima HPV vakcinacije podijeli sa sugrađanima na strukturisan način, prilagođeno sagovorniku i trenutku na način koji uliva puno povjerenje, kako bi  pomogli roditeljima da donesu  ispravnu odluku - HPV vakcinacija za dobro zdravlje  naših djevojčica, kćerki i budućih majki Crne Gore i eliminaciju cervikalnog kancera kao ozbiljne javnozdravstene prijetnje i prepreke razvoju našeg društva, zaključila je Brajović.

Dr Milko Joksimović, koordinator aktivnosti na sprovođenju Programa HPV vakcinacije na nacionalnom nivou, izrazio je zadovoljstvo početkom sprovođenja HPV vakcinacije u Crnoj Gori i prvim reakcijama roditelja djece - kojima je vakcinacija namijenjena.

Dr Joksimović je naveo da je ovo samo jedna u nizu edukacija koju Institut sprovodi u posljednjih godinu dana - kako samostalno, tako i uz pomoć SZO - koja je za sad jedina od međunarodnih organizacija koja pruža podršku u sprovođenju ovog Programa, a posebno je naglasio:

”Sva relevantna istraživanja, kao i iskustva širom svijeta pokazuju da su najznačajniji za prihvatanje vakcinacije - komunikacija i odnos povjerenja između zdravstvenih radnika i roditelja, kao i komunikacija unutar porodice i uskog kruga prijatelja. Nikakva kampanja, putem medija, društvenih mreža i sl. ne može zamjeniti komunikaciju zdravstveni radnik -roditelj djeteta koje treba zaštititi. Zato, kada je u pitnaju ova vakcina možete primijetiti i promjenu u načinu komuniciranja, prezentovanja činjenica i naglasak na postepeni razvoj i unaprijeđenje povjerenja između roditelja i zdravstvenih radnika, uz realan pristup, realne ciljeve i jačanje ovog izuzetno važnog preventivnog programa uz rad na dugi rok“.

HPV vakcinacija u Crnoj Gori  je započela 26. septembra 2022. god. shodno Nacionalnom planu za sprovodjenje HPV vakcinacije u Crnoj Gori, čiju izradu i realizaciju je podržala SZO.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Miss Crne Gore poklanja haljine za maturu i polumaturu: Voljela bih da nekog usrećim

Utorak, 23.04.2024 | 17:38

Za plemenitost ne treba puno novca, dovoljno je imati samo volje i osjećaja za druge što svijedoči i primjer Anđele Vukadinović koja je riješila da obraduje djevojke za matursko i polumatursko veče.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Vesna Medenica: Ako je neko brisao poruke sa mog telefona, mogao je i da dopisuje

Utorak, 23.04.2024 | 18:22

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u odbrani pred sudom negirala je izvršenje krivičnog djela protivzakonit uticaj u odnosu na supendovanu sudiju Privrednog suda Milicu Vlahović Milosavljević, ističući da u optužnici nema dokaza - samo mržnje.

Dragaš: "Nekad je bio Milo Britva, a danas je samo BLIJEDA SJENKA"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:11

Bivši predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, na “Drugačijoj radio vezi” bio samo blijeda sjenka nekadašnjeg Mila britve, jedva prepoznatljiv, umoran, usporen i maliciozan dok nevješto mijenja teze, kazao je Tihomir Dragaš, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

NOVI TREND konturisanja lica - Evo kako da NAGLASITE sve što ŽELITE samo u dva poteza

Srijeda, 24.04.2024 | 16:00

Nezaobilazan korak u skoro svakoj makeup rutini.

Tamara Dragičević OŠTRO o BRAKU - "Nisam mu PRIŠLA na ulici i rekla da mi napravi dijete"

Srijeda, 24.04.2024 | 15:46

Tamara Dragičević, koja će uskoro roditi treće dijete, vrlo iskreno je govorila o pitanjima s kojima se suočava.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila pretkvalifikacioni TENDER za dionicu Mateševo-Andrijevica

Srijeda, 24.04.2024 | 15:41

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

Prošlo je 19 GODINA od PRVOG SNIMKA na platformi YouTube: Sada ima preko 317 MILIONA PREGLEDA, a evo ko je na NJEMU (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024 | 15:34

A znati li koji je video najgledaniji ikada.

POZNATI TERMINI polufinala ABA lige - Evo kada IGRAJU Partizan i Budućnost Voli

Srijeda, 24.04.2024 | 15:15

Sve je spremno za početak završnih borbi Admiralbet ABA lige – regionalno takmičenje danas je odredilo termine polufinalnih duela, ali kada startuje finalna serija.

Šta treba da URADITE ako ste u AUTOMOBILU dok napolju JAKO GRMI?

Srijeda, 24.04.2024 | 15:05

Mnogi vjeruju da je automobil sigurno utočište tokom grmljavine, ali koliko je ta tvrdnja zapravo tačna?

Kralj Čarls pokazao koliko VOLI Kejt: Poslije 100 godina je nekom članu kraljevske porodice ukazana ovakva čast

Srijeda, 24.04.2024 | 15:03

Princezi Kejt Midlton je ukazan veliki znak ljubavi i poštovanja.

Injac: Asfaltiranje Balšićeve za desetak dana

Srijeda, 24.04.2024 | 14:34

U narednih desetak dana počeće asfaltiranje Balšićeve ulice, a nakon toga postavljanje kamena, rekla je za “Dan” gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je jutros sa direktorom Agencije za izgradnju i razvoj grada Draganom Senićem obišla gradilište.

Ustavni sud usvojio žalbu: Miloš Medenica NEOSNOVANO u pritvoru

Srijeda, 24.04.2024 | 14:24

Ustavni sud usvojio je žalbu.