Petak, 28.10.2022 | 17:40
IZVOR: radiosarajevo.ba

LISTA mamirnica koje imaju nevjerovatno DUG ROK TRAJANJA

Mnoge vrste namirnica, uključujući svježe i sušene proizvode, poznate su po dugovječnosti.




Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Donosimo reprezentativan popis primjera u mnogim kategorijama, uključujući one koji će trajati sedmicama te neke koji su gotovo "besmrtne".

U svim slučajevima, procijenjeni rok trajanja je za hranu koja se čuva na sobnoj temperaturi ili malo hladnijoj - a ne u frižideru ili zamrzivaču.

Imajte na umu da će vlaga i visoke temperature skratiti život većini namirnica i da se hrana vremenom mijenja u boji, teksturi i/ili ukusu.

Konzervirano voće i povrće

Svi se slažu. Ništa nije bolje od svježeg voća i povrća. Konzervirano voće i povrće dobra je alternativa, ali ako obratite pažnju na sadržaj šećera i soli. U svakom slučaju, svakako ih dobro isperite prije jela. Ako se konzervirana hrana ne izlaže jakoj vrućini, sadržaj bi trebao ostati dobar dvije godine ili više.

Konzervirana tunjevina

Ova esencijalna namirnica izvrsna je u salatama i sendvičima ili se jednostavno može jesti izravno iz konzerve. Dok se neki brinu zbog sadržaja žive u tuni i imaju određene etičke nedoumice, jedenje tune s vremena na vrijeme neće nikome naštetiti, čak naprotiv. Ipak, tzv. bijela tuna je najbolja u smislu zdravstvenih prednosti. Za optimalan ukus i teksturu, nemojte je čuvati duže od pet godina nakon datuma proizvođača "najbolje upotrijebiti do".

Suve mahunarke

Zvanično, sušene mahunarke mogu se čuvati godinu dana. U stvarnosti, sušene mahunarke se mogu jesti i nakon nekoliko godina, ako ih dovoljno dugo "namočimo" i dugo kuvamo. Svestrane i pune blagodati, izvrsno se slažu sa stvarima poput tvrdo kuhanih jaja ili konzervirane tune. 

Tamna čokolada

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Što je čokolada tamnija, to će duže trajati. Jedite je takvu kakva jest, otopite je da ukrasite voće u konzervi ili napravite izvrsnu toplu čokoladu. Toplina je neprijatelj tamne čokolade - dok bi trebala trajati nekoliko godina na temperaturama do oko 23° C, trajaće čak pet godina ako termometar počiva između 15° i 18° C.

Kukuruzni skrob

Dobro očuvan kukuruzni skrob može trajati neograničeno dugo. Ovaj svestrani sastojak može se koristiti za izradu brojnih vrsta kolača, kolačića i umaka. Ili dodajte malo vode i napravite 'plastelin' da zabavite djecu.

Suvo voće
Suvo voće može se čuvati do godinu dana u vašoj smočnici. Prepuno vitamina i minerala, sušeno voće je odličan međuobrok za put. Dovoljna je mala šaka za podizanje energije, a još je bolje u kombinaciji s nekoliko orašastih plodova.

Tjestenina

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Svi vole tjesteninu, a vi je lako možete pretvoriti u cjeloviti obrok. Dodajte konzervu umaka od paradajza, konzervu tunjevine, malo začinskog bilja i začina, sol, biber i spremni ste! Suva tjestenina može se čuvati do dvije godine.

Pekmez

Budući da je jako sladak, pekmez će dugo ostati dobar, čak i nakon što se otvori. Možete ga čak i čuvati do godinu dana nakon isteka roka valjanosti. Osim što je ukusan na tradicionalnoj kriški tosta, džem se može koristiti za ukrašavanje domaćih kolačića, kolača i krafni koje biste rado pripremali da prođete vrijeme.

Zob

Zobene pahuljice ostaju dobre gotovo 10 mjeseci. Napravite klasičnu zobenu kašu s džemom ili isprobajte recept za granolu napravljenu od vašeg sušenog voća. Od zobi se takođe mogu napraviti ukusni kolačići.

Osušeno bilje

Nemojte pogriješiti - "osušeno" ne znači "vječno". Vaše bilje, začini, sjemenke i začinsko bilje s vremenom će se pokvariti, a ukusi će im se promijeniti. Ipak, začini mogu ostati dobri između jedne i četiri godine, zavisno o korištenoj metodi sušenja.

Umak od paradajza

Bilo da je domaći ili kupljen, umak od paradajza neophodan je za pripremu finog obroka dok ste kod kuće. Neotvoren, umak od paradajza čuva se do dvije godine. Stoga napravite zalihe i imaćete dovoljno hrane za dugo vremena bez potrebe da izlazite iz kuće.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.