Ponedjeljak, 14.11.2022 | 09:47
IZVOR: rtcg.me

CG - Ukidanje neradne nedjelje moguće samo tokom LJETNJE SEZONE

Pregovori oko opšteg kolektivnog ugovora privode se kraju i potpisivanje se može očekivati vrlo brzo, najkasnije do nove godine, saglasni su gosti Jutarnjeg programa TVCG predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković i Filip Lazović iz Unije poslodavaca.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Keković ističe da sindikati ne odustaju od neradne nedjelje, te da postoji samo mogućnost da se ona ukine tokom ljetnje turističke sezone.

Kako je kazao Keković, nakon trećeg sastanka partnera iz sindikata i Unije poslodavaca (UP) i razgovora oko kolektivnog ugovora koji već dvije godine nijesu okončani, pojavilo se tumačenje da nedjelja bude opet radna, ali istina je da je od sindikata tražena podrška u pravcu ukidanja tokom ljetnje sezone.

“USSCG i Savez sindikata CG i dalje su na principijelnim osnovama od prije dvije godine, a to znači da ukoliko se uvede radna nedjelja tokom ljetnje i zimske sezona, taj dan bude plaćan uvećano, i uz mogućnost korišćenja slobodnog dana tokom naredne sedmice, i uz čvrsto obećanje da će institucije sistema kontrolisati poslodavce da li poštuju ova pravila”, kazao je Keković.

Kako je objasnio, nakon jednog test perioda od godinu dana, vidjelo bi se da li su poštovana prava radnika, da li su oni zadovoljni. Onda bi podržali formiranje radne grupe koja bi izmijenila član zakona koji bi to regulisao.

“Mi smo se i kada je uvođena neradna nedjelja bunili za rad nedjeljom nekih objekata, kao apoteke, kiosci, pumpe, pa su te pumpe zloupotrijebile to pravo i postale nelojalna konkurencija trgovini. Već odavno su se stekli uslovi da se taj član 35 A zakona preispita u jednom dijelu, a ponavljam neradna nedjelja neće biti ukinuta u trgovini. Očekujemo da tokom ljetnje sezone testiramo jedan od modela koji smo ponudili, a gdje bi neki objekti radili i nedjeljom”, kazao je Keković.

Lazović ističe da neradan dan tokom nedjelje sljeduje svakoga i on je regulisan Zakonom o radu i to nema veze sa neradnom nedjeljom, to se tiče poslodavca kojima je ostavljeno da biraju da li im je isplativo da rade nedjeljom ili ne.

“Država se nije pokazala dovoljno moćno da ovaj dio iskontroliše, pa smo dobili rješenje o neradnoj nedjelji koja je za Uniju poslodavaca sporna. Uvođenje izmjene člana 35 A Zakona o unutrašnjoj trgovini mislimo da je to jedan kompromis i da treba da pokažemo dozu razumijevanja za interese sindikata, odnosno zaposlenih, a očekujemo i da oni uvaže objetivne razloge, a tiču se toga koliko neradna nedjelja umanjuje promet, naročiti tokom ljetnje sezone. To će biti naš fokus, već se pominje uvećanje dnevnice za one koji rade nedjeljom za 80 odsto i to je načelno prihvatljivo i nama”, navodi Lazović.

Što se tiče UP i opšteg kolektivnog ugovora nada se da će se ovog puta desiti dogovor prihvatljiv za sve, jer smatra da je to i njihova dužnost i odgovornost da što prije imamo definisan takav akt.

“Svako sporno pitanje treba da rješavamo da bude plod konsenzusa. Mi ne zastupamo nikog ko želi da krši prava zaposlenih, ali tu treba država više da se uključi, jer nemoć države ne može da se rješava tako što će se sve prebaciti na poslodavca. Opšti kolektivni je produžen opet do nove godine, ali UP će pokazati spremnost da se stvar dovede do određenog konsenzusa što prije”, poručuje Lazović.

I Keković napominje da pregovori idu oko kolektivnog ugovora u dobrom pravcu.

“Naša percepcija je da postoji 95 odsto šanse da ćemo ga potpisati uskoro i to ćemo znati ovih dana, a jedan od uslova o kojima moramo da pregovaramo je taj model da se ljetnim mjesecima radi nedjeljom. Taj pravac nije ukidanje neradne nedjelje”, ponovio je Keković.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Fikus
14.11.2022 12:34

Pumpe rade kao prodavnice nedeljemo cijene duple.prema tome ili pustite prodavnice ili pumpama zabranite prodaju proizvoda osim tocenja goriva nedjeljom.

1 1
Buba
14.11.2022 12:39

Dati ljudima duplu dnevnicu , pa ko želi da radi , sa srećom .

2 0
Rosa
14.11.2022 13:26

Taman tako .

0 0
Zeza
14.11.2022 16:17

Svoje najbliže uposlite pa radite. Svugdje gdje se radi neradnim danima je "molim vas da li želite" i naravno 150%. Inače niko nikome nije dužan da ga natjerate.

3 0

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks!

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.