Petak, 18.11.2022 | 08:18
IZVOR: Novosti magazin.rs

Kada se javlja INTOLERANCIJA NA LAKTOZU? Prepoznajte simptome kod djeteta

Ako se zbog čaše mlijeka ili nekog slatkiša vaše dijete žali na uznemiren stomak, možda ćete se zapitati da li je za to kriva netolerancija na laktozu.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Djeca koja su intolerantna na laktozu ne proizvode dovoljno laktaze, prirodnog enzima u digestivnom traktu koji razlaže laktozu. Da biste tačno utvrdili da li vaše dijete ima ovaj problem, važno je da budete svjesni znakova i simptoma.

Laktoza je šećer koji se nalazi u hrani koju mnoga djeca vole, uključujući mlijeko, sladoled i meke sireve. Takođe je prisutan u nekim pekarskim proizvodima, prelivima za salatu, sosovima, slatkišima i drugoj hrani, za koju ne očekujete da je rizična. Majčino mlijeko i formule za odojčad takođe sadrže laktozu.

Znaci da vaše dijete ne podnosi laktozu

Ako je vaše dijete netolerantno, što više laktoze konzumira, to će simptomi biti izraženiji. Evo nekih na koje treba da pazite, posebno nakon što vaše dijete jede mliječne proizvode:

Izraženi gasovi, posebno kada vaše dijete jede mliječne proizvode
Vodena dijareja sa gasovima
Nadimanje stomaka i mučnina
Osip na koži i česte prehlade
Bol u stomaku i grčevi

Roditelji ponekad miješaju netoleranciju na laktozu sa alergijom na mlijeko. Iako ova dva imaju slične simptome, to su veoma različita stanja. Alergija na mlijeko je ozbiljna reakcija imunog sistema koja se obično javlja u prvoj godini života. Intolerancija na laktozu je problem sa varenjem koji se rijetko viđa kod beba.

U kom uzrastu se javlja netolerancija na laktozu
Intolerancija na laktozu zapravo nije česta kod tek rođenih beba i obično se pojavljuje tek nakon treće godine kod djece koja su rođena u punom terminu. Sve bebe se rađaju sa laktazom u crijevima. Kako rastu, enzim laktaze se smanjuje.

Bebe koje su rođene prerano imaju veću verovatnoću da imaju neku vrstu netolerancije na laktozu koja se zove razvojni nedostatak laktaze. Ovo stanje obično traje samo kratko vrijeme nakon rođenja. Međutim, većina nedonoščadi će moći da konzumira formulu koja sadrži laktozu i majčino mlijeko.

Dijagnoza i promjene u ishrani

Prilično je lako testirati netoleranciju na laktozu. Radi se pomoću testa disanja na laktozu, kojim se mjeri nivoe vodonika u dahu nakon konzumiranja laktoze. Povišeni nivoi vodonika u dahu ukazuju na nepravilno varenje laktoze, što može ukazivati na netoleranciju na laktozu. Kod male djece i one koja ne mogu da urade test disanja, primjenjuje se eliminacija hrane koja sadrži laktozu tokom dvije do četiri nedelje. Iako ne postoji lijek za ovaj problem sa varenjem, neke promjene u ishrani mogu napraviti ogromnu razliku za vaše dijete. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.