Srijeda, 23.11.2022 | 10:04
IZVOR: Kolektiv.me

SD: Popis da ne bude prije novembra 2023., bez pitanja o vjeri, naciji i jeziku

Poslanici Socijaldemokrata Crne Gore predali su u proceduru amandmane na Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojima se održavanje popisa predviđa za najranije u novembru iduće godine, a koji takođe predviđaju da pitanja vezana za vjeroispovijest, nacionalnost i jezik ne budu sastavni dio popisa stanovništva.
Lider SD-a Damir Šehović; Foto: arhiva, I.Šljivančanin/skupstina.me

Obrazlažući termin održavanja popisa, iz Socijaldemokrata su istakli da su, "shodno međunarodnim preporukama a i dosadašnjoj praksi, dva mjeseca odgovarajuća za popis kad je Crna Gora u pitanju su aprili i novembar jer treba voditi računa da to bude period kada većina stanovnika boravi u uobičajenom mjestu boravka, da treba izbjegavati zimu s obzirom da, usljed vremenskih uslova, može biti teško ili nemoguće doći do određenih naseljenih područja, kao i da popis treba održati u periodu kada nema značajnih političkih zbivanja, tj. izbora. S obzirom da u prvoj polovini iduće godine Crnu Goru očekuju predsjednički i vanredni parlamentarni izbori, popis je adekvatno održati najranije u novembru 2023. godine".

Govoreći o izbacivanju pitanja o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri i maternjem jeziku, Socijaldemokrate ističu da je popis neophodno sprovesti u atmosferi koja je lišena tenzija, te da je cijeli proces neophodno osloboditi političkog uticaja. U tom smislu, a navodeći praksu u brojnim zemljama EU, te činjenicu da Uredbom Evropskog parlamenta ova pitanja nijesu definisana kao obavezna prilikom održavanja popisa, Socijaldemokrate predlažu da se ona, prilikom idućeg popisa, ne postavljaju.

Iz te partije navode da podatke o nacionalnoj pripadnosti ne prikupljaju: Njemačka, Francuska, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Belgija, Holandija, Švajcarska, Luksemburg, Španija, Portugal, Grčka, Austrija, Slovenija, Island. Podatke o vjerskoj pripadnosti ne prikupljaju: Francuska, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Austrija, Poljska, Španija, Slovenija, Island, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Rusija. Podatke o jeziku ne prikupljaju: Njemčka, Francuska, Italija, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Belgija, Holandija, Španija, Portugal, Grčka, Austrija, Slovenija, Island, Sjedinjene Američke Države. Praktično samo 1/3 zemalja EU prikuplja sva navedena tri podatka.

"Ono čemu, svakako, treba posvetiti posebnu pažnju, jeste zaštita i afirmisanje prava naroda koje crnogorsko zakonodavstvo definiše kao manjinske. U tom smislu, a s obzirom da procenat pripadnika ovih nacionalnih zajednica ne bilježi značajnije promjene o čemu govore brojna relevantna istraživanja, mogu se koristiti podaci sa prethodnih popisa, smatraju u SD-u. U slučaju da dođe do većih demografskih promjena, a što redovno prati zvanična statistika, procenti manjinskih naroda na državnom i lokalnim nivoima mogu biti provjereni kroz sprovođenje prikladnih zvaničnih istraživanja, kako to predviđa EU legislativa. Popis stanovništva je veoma značajna aktivnost za svaku državu, jer se na osnovu dobijenih rezultata kreiraju brojne javne politike, poput politike regionalnog razvoja, socijalne politike, obrazovne i zdravstvene politike, populacione odnosno politike demografskog razvoja, politike zaštite životne sredine i dr. Zato je neizmjerno važno da se kroz popis stanovništva dobiju kvalitetni podaci neophodni za kreiranje ovih politika i da se kroz prikupljanje nekih drugih podataka u popisu ne utiče negativno na one koje treba da posluže za planiranje ključnih javnih politika", ističu u SD-u.

Predložena amandmanska rješenja, kako navode u SD-u, "imaju za cilj da Crna Gora prati moderne statističke prakse ubjedljive većine razvijenih država, odnosno društava gdje je ostvaren do sada najveći stepen razvoja demokratskih vrijednosti i praksi".

Zbog svega navedenog, od velike je važnosti da se popis održi i da Crna Gora dobije kvalitetne i vjerodostojne podatke, ali isto tako i da popis bude lišen neprimjerenih političkih uticaja i stavljanja u prvi plan pitanja koja nemaju nikakvu statističku važnost, ističu u SD-u.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Pablo
23.11.2022 10:29

Da te nije strah istine jarane??

8 1
Nusret
23.11.2022 12:05

Oćemo bogomi da se izjasnjavamo i o vjeri i o naciji,ti se eto svako malo deklarišeš kao velji Crnogorac a mi ostali smo možda i Japanci ,ko zna,no vi bi voljeli i to da smo samo da nijesmo Srbi-bojite li se Srba

5 0
STAN KA
23.11.2022 12:08

Ocemo li onda Šehovicu o stanovima da se izjasnjavamo npr kako smo ga dobili,koliko smo ga platili...

6 0
Marko
23.11.2022 15:57

Na popisu treba da bude samo pitanje "Koliko stanova posjedujete?" Svi koji odgovore 1 ili 0, da budu manjina...

3 0
he
23.11.2022 21:29

Znači tu vas nema

2 0
Darko
24.11.2022 08:47

Što je velika panika šeki. Demokratska smo zemlja. Neka se narod izjasni ko je i šta je. Dosta ste krali svake izbore.

0 0

OSTALE VIJESTI

Kovač: Nije tačno da je proces bio netransparentan; Koprivica: Javnom raspravom unaprijediti zakonsko rješenje o oduzimanju imovini

Četvrtak, 09.02.2023 | 13:47

Utoku je sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na čijem dnevnom redu je konsultativno saslušanje povodom razmatranja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koji je podnijela Vlada Crne Gore.

Abazović: Sektor za privredni kriminal da uđe u Glavni grad, ako to ne urade zvaću Adžića da reaguje

Četvrtak, 09.02.2023 | 13:20

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, pozvao je, na današnjoj sjednici Vlade, Sektor za privredni kriminal Uprave policije da uđe u Glavni grad.

ODLUKA VLADE - Popis stanovništva od 1. do 15. novembra

Četvrtak, 09.02.2023 | 11:58

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, prema kojem će se popis održati od 1. do 15.novembra.

CDT: Poslanici da ne usvoje Zakon o porijeklu imovine

Četvrtak, 09.02.2023 | 10:21

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva poslanice i poslanike u Skupštini Crne Gore da ne usvajaju Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, jer on u ovom obliku neće dati rezultate koji su proklamovani tokom njegove pripreme.

Đurović: POPIS održati ODMAH nakon predsjedničkih izbora

Četvrtak, 09.02.2023 | 09:06

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović poručio je kako popis stanovništva treba održati odmah nakon predsjedničkih izbora.

VDT: Krivična prijava protiv policajca i još tri osobe - SUMNJIČE se za prodaju narkotika

Srijeda, 08.02.2023 | 16:21

Uprave policije, danas je  podnijela krivična prijava Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv više  službenika. 

Damjanović: Kolektivni ugovori pri kraju, martovske plate biće UVEĆANE

Srijeda, 08.02.2023 | 20:35

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, saopštio je da će Parlamentu uskoro predložiti set poreskih zakona, koji uključuje izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

Indi se udala prije četiri mjeseca, a sada PROGOVORILA o razvodu - "Moj brak je na pauzi"

Srijeda, 08.02.2023 | 17:53

Pjevačica Indi Aradinović bila je gošća emisije "Amidži šou" u kojem je pričala, između ostalog, o svojim bračnim problemima.

VOĐA crnogorskog spasilačkog tima iz Turske: Svi članovi tima su dobro, drže se za PONOS države

Četvrtak, 09.02.2023 | 07:28

Milan Radović, vođa Tima za traganje i spašavanje javio se iz Turske sa kratkom informacijom o aktivnostima članova crnogorskog Tima.

STRUČNJACI PROCJENJUJU - Više od 180.000 ljudi pod RUŠEVINAMA u Turskoj i Siriji

Srijeda, 08.02.2023 | 21:17

Pune razmjere razaranja prouzrokovanih dvostrukim zemljotresima magnitude 7,8 i 7,5, koji su pogodili južnu Tursku i severnu Siriju 6. februara još nijesu poznate, a zasad se zna da raste broj smrtnih slučajeva koji je u te dvije zemlje premašio 11.000, kao i da je oštećeno najmanje oko 6.000 zgrada, prenio je Ekonomist.

Kovač: Nije tačno da je proces bio netransparentan; Koprivica: Javnom raspravom unaprijediti zakonsko rješenje o oduzimanju imovini

Četvrtak, 09.02.2023 | 13:47

Utoku je sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na čijem dnevnom redu je konsultativno saslušanje povodom razmatranja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koji je podnijela Vlada Crne Gore.

Ibrahimović: Usvojena Ministarska deklaracija

Četvrtak, 09.02.2023 | 13:44

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, prisustvovao je danas onlajn ministarskom sastanku za transport Unije za Mediteran na kojem je usvojena Ministarska deklaracija, kao i Regionalni Akcioni plan za transport do 2027. godine, koji predstavljaju u suštini reafirmaciju ciljeva koji se vežu za uspostavljanje Trans-evropske mreže i realizaciju Strategije pametne i održive mobilnosti.

VIDEO: Baka Prase ŠOKIRAO izjavom o zemljotresu koji je pogodio Tursku - "Neću da doniram, jeste li vi..."

Četvrtak, 09.02.2023 | 13:34

Jutjuber je na društvenim mrežama napravio opšti haos. 

Zimske kotorske karnevalske fešte od 25. februara do 05. marta

Četvrtak, 09.02.2023 | 13:26

Ovogodišnje Zimske Kotorske karnevalske fešte, biće održane od subote 25. februara do nedjelje 05. marta 2023. godine.

Abazović: Sektor za privredni kriminal da uđe u Glavni grad, ako to ne urade zvaću Adžića da reaguje

Četvrtak, 09.02.2023 | 13:20

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, pozvao je, na današnjoj sjednici Vlade, Sektor za privredni kriminal Uprave policije da uđe u Glavni grad.

Obilježava se SVJETSKI DAN PICE -Znate li šta se radi na ovaj PRAZNIK?

Četvrtak, 09.02.2023 | 13:05

Moglo bi se reći da je pica u prvom obliku nastala još 10. vijeku, u Napulju.

Voditeljka "Slagalice" OTKRILA detalje nezgode -"Izgubila sam ravnotežu, rekli su mi da moram na OPERACIJU"

Četvrtak, 09.02.2023 | 12:37

Voditeljka kviza "Slagalica" Kristina Radenković nedavno je doživjela nezgodu na skijanju u Francuskoj i tom prilikom polomila je obje ruke.

Wu-Tang Clan, Alesso i DVLM se pridružuju The Prodigy i Skrillexu na EXIT festivalu!

Četvrtak, 09.02.2023 | 12:36

Wu-Tang Clan, najveća rep grupa svih vremena, predvodiće veliku proslavu 50 godina hip-hopa na EXIT festivalu!

Abazović: Od danas Kamenari – Lepetani pod kontrolom države

Četvrtak, 09.02.2023 | 12:28

Na Vladi se razmatrala informacija o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za prevoz trajekta na relaciji Kamenari – Lepetani. Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, rekao je da su od ovog momenta Kamenari – Lepetani pod kontrolom države, “osim perioda od 45 dana koji dajemo kao otkazni rok za tranziciju”.

Pamele Anderson dala SAVJET za udaju - "Izgovorite ovu rečenicu i u roku od šest mjeseci bićete u braku"

Četvrtak, 09.02.2023 | 12:22

U roku od šest mjeseci bićete u braku, tvrdi Pamela.