Petak, 25.11.2022 | 08:08
IZVOR: rts.rs/CNN

Naučnici OTKRILI nove podatke o „vrućem Saturnu“ - Planeti izvan našeg Sunčevog sistema

Svemirski teleskop „Džejms Veb“ snimio je detaljan molekularni i hemijski portret daleke planete, što je još jedan „pogled bliže“ zajednici egzoplaneta.




Foto: Ilustracija/ U splash.com

VASP-39b, inače poznat kao Bokaprini, nalazi se u orbiti oko svoje zvijezde udaljene 700 svjetlosnih godina. To je egzoplaneta - planeta izvan našeg Sunčevog sistema, masivna kao Saturn, ali mnogo bliža svojoj zvijezdi domaćinu.

Procjenjuje se da ima temperaturu od oko 870 stepeni Celzijusa koja je proizvod njenih gasova, navode u Nasi.

Ovaj „vrući Saturn" je bila jedna od prvih egzoplaneta koje je „Veb" teleskop ispitivao kada je započeo svoje redovne naučne operacije „nadgledanja".

Nova očitavanja podataka i snimci, ukazuju na to da se desio slom atmosfere Bokaprina, uključujući atome, molekule, formacije oblaka - koji izgledaju kao da su razbijeni. Naučnici su očekivali da će vidjeti, kao što je kod egzoplaneta uobičajeno, homogeni stabilni omotač.

"Posmatrali smo egzoplanetu sa više instrumenata koji, zajedno, pružaju široki opseg informacija i uvid u situaciju. Novi podaci, mijenjaju neka pravila igre", rekla je Natali Batala, astronom sa Univerziteta Kalifornije, Santa Kruz, koja je radila na novim Nasinim istraživanjima egzoplaneta.

Novi podaci pružili su prvi znak da u atmosferi egzoplanete ima sumpor-dioksida, molekula proizvedenog hemijskim reakcijama koje su pokrenula zvijezda domaćin planete i njena visokoenergetska svjetlost. Na Zemlji se zaštitni ozonski omotač atmosfere stvara na sličan način od toplote i sunčeve svjetlosti u fotohemijskoj reakciji.

Idealna egzoplaneta za proučavanje 

Blizina Bokaprina sa zvijezdom domaćinom čini ovu egzoplanetu idealnim predmetom za proučavanje takvih veza zvijezda-planeta.

Inače, ova planeta je osam puta bliža zvijezdi domaćinu nego što je Merkur našem Suncu.

"Ovo je prvi put da smo vidjeli konkretne dokaze o fotohemiji - hemijskim reakcijama koje pokreće energična zvjezdana svjetlost - na egzoplanetama. Ove nove informacije vidim kao zaista obećavajuću perspektivu za unapređenje našeg razumijevanja atmosfere egzoplaneta", rekao je Šang-Min Cai, istraživač sa Univerziteta Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Nasinom saopštenju.

Ostala jedinjenja otkrivena u atmosferi Bokaprina uključuju natrijum, kalijum i vodenu paru, što potvrđuje prethodna zapažanja drugih svemirskih i zemaljskih teleskopa, uključujući svemirski teleskop „Habl".

Imati tako kompletan spisak hemijskih sastojaka u atmosferi egzoplaneta pruža uvid u to kako se ova planeta - a možda i druge - formirala. Bokaprinov raznovrstan hemijski inventar sugeriše da se više manjih tela, nazvanih planetezimali, spojilo.

"Ovo je samo prva od mnogih egzoplaneta koje će naš teleskop detaljno proučavati. ... Već dobijamo veoma uzbudljive rezultate, ovo je tek početak", rekao je za Si-En-En astronom Nestor Espinoza, astronom.

"Nalazi su povoljni za sugerisanje sposobnosti ‘Vebovih‘ instrumenata da sprovode istraživanja na egzoplanetama. Otkrivanjem detaljnog prikaza atmosfere egzoplaneta, teleskop je pokazao rezultate koji su bili iznad očekivanja naučnika i obećava novu fazu istraživanja širokog spektra egzoplaneta u galaksiji", navode iz Nase.

"Moći ćemo da vidimo širu sliku atmosfere egzoplaneta. Nevjerovatno je uzbudljivo dolaziti do novih saznanja koja iznenađuju, i to je jedan od najboljih djelova posla jednog naučnika", rekla je Lora Fleg, istraživač sa Univerziteta Kornel i član međunarodnog tima koji je analizirao podatke do kojih je došao teleskop „Veb".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.