Ponedjeljak, 28.11.2022 | 08:58
IZVOR: B92

Koristite vještačke zaslađivače jer mislite da su zdraviji? Kakva greška

Mnoga hrana i pića koriste vještačke zaslađivače kako bi postigli ukus koji potrošači obožavaju, bez kalorija. Ako volite dijetalne gazirane napitke ili ste zaljubljenik u slatkiše koji se reklamiraju kao dijetalni ili bez šećera, velike su šanse da konzumirate više zamjena za šećer nego što mislite.




Foto: Ilustracija, Pixabay

I to bi moglo biti nešto o čemu bi trebalo da razmislite sljedeći put kada budete išli u kupovinu namirnica, jer je nova studija otkrila vezu između vještačkih zaslađivača i povećanog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

U studiji, objavljenoj u The BMJ, istraživači su pogledali rezultate 103.388 odraslih Francuza koji su bili deo kohorte NutriNet-Sante u kojoj je 37,1 odsto učesnika izjavilo da su konzumirali hranu i pića koji sadrže veštačke zaslađivače. U prosjeku su navodno konzumirali 42,46 miligrama zaslađivača svaki dan, što je otprilike isto kao i paketić običnog zaslađivača. Istraživači su otkrili da su se konzumirali različiti vještački zaslađivači, ali čini se da je većina bila aspartam, koji je činio 58 odsto ukupnog unosa vještačkih zaslađivača koji su prijavljeni; Kalijum acesulfam, koji je činio 29 odsto; i sukraloza koja je činila 10 odsto.

Devet godina kasnije istraživači su primetili da su oni koji su konzumirali vještački zaslađivač povećali rizik od kardiovaskularnih ili cerebrovaskularnih poremećaja za 9 odsto. Osim toga, istraživači su otkrili da je aspartam vjerovatnije povezan s cerebrovaskularnim događajima, dok su kalijum acesulfam i sukraloza povezani s većim rizikom od koronarne bolesti srca.

"Ovo je u skladu s drugim istraživanjima koja ukazuju na veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara među velikim korisnicima vještačkih zaslađivača. Iako ova konkretna studija nije osmišljena da pokaže uzrok i posljedicu, činjenica je da je nekoliko studija ukazalo na iste zdravstvene rizike", kaže Samanta Kaseti, MS, RD, i koautorka Sugar Shocka.

Kada je riječ o tome kako vještački zaslađivači potencijalno povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, Kaseti predlaže različite mogućnosti.

"Na kraju, nemamo čvrste odgovore zašto ti zaslađivači mogu da povećaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, ali imamo mnogo dokaza koji upućuju na to da nisu od pomoći i da mogu biti štetni", objašnjava ona.

Ako želite smanjiti vještačke zaslađivače u svojoj ishrani, Kaseti ima nekoliko savjeta.

"Ako pijete dijetalna gazirana pića svaki dan, možete početi tako što ćete smanjiti njihov broj u danu, a zatim preći na svaki drugi dan… sve dok ne dođete do toga da uglavnom želite da pijete samo vodu. Taj pristup možete koristiti i kada je u pitanju vaša kafa ili čaj. Započnite smanjivanjem broja paketića koje stavljate u svoje piće, a zatim pokušajte doći do tačke u kojoj ne koristite zaslađivače", ističe ona.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PUNO VIŠE od ukrasa: RAZLOZI zbog kojih bismo u domu trebali IMATI CVIJEĆE

Utorak, 23.04.2024 | 14:09

Ako ste primijetili da se u blizini cvijeća osjećate nekako drgačije i bolje, nemojte misliti da je to slučajnost.

Milatović: IZNENAĐEN sam odlukom da Zenović predvodi listu PES-a, državni interes NAJVAŽNIJI

Utorak, 23.04.2024 | 14:01

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je iznenađen odlukom da glavni pregovarač Predrag Zenović bude imenovan za nosioca izborne lliste PES-a za lokalne izbore u Budvi. On je poručio da državni interes, a to je dobijanje privremenih mjerila, mora biti ispred bilo kog partijskog i ličnog interesa.

ODBIJENA žalba SDT: POTVRĐENA odluka da se Mijajlović brani sa slobode

Utorak, 23.04.2024 | 13:48

Vanrapsaravno vijeće Višeg suda odbilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo odluku da se Aleksandar Mijajlović sa slobode brani optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i šverc cigareta.

Niki Minaž POGOĐENA na bini, a Pjevačica uradila nešto sasvim NEOČEKIVANO (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 13:43

Poslije mnogih pjevača poput Drejka, Harija Stajlsa i drugih poznatih zvijezda, Niki Minaž je sada postala meta gađanja na koncertu.

Vozači, PAŽNJA - Ove ulice u Podgorici biće ZATVORENE

Utorak, 23.04.2024 | 13:40

Zatvara saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu Ulice Balšića, na potezu od Ulice Miljana Vukova do Ulice Hercegovačke, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji predmetne Ulice, saopšteno je iz Glavnog grada.

Milatović: Zalažem se da naša ekonomija i ŽIVOTNI STANDRD do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkom

Utorak, 23.04.2024 | 13:31

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Sloveniju percipira kao iskrenog prijatelja, da se ta zemlja zalagala za učlanjenje Crne Gore u NATO, ali i da je veliki zagovornik ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

KREATIVNO I PREFINJENO - Obojite USKRŠNJA JAJA u VINU

Utorak, 23.04.2024 | 13:18

Farbanje uskršnjih jaja u vinu je dobro poznata metoda koju domaćice obožavaju. 

Advokati Do Kvona PODNIJELI žalbu: "Gola sila za interese lukrativnog ministra pravde"

Utorak, 23.04.2024 | 13:11

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Nemojte se čuditi ako se ZAMONAŠIM“ - Edita ISKRENO o unutrašnjim borbama i psihoterapiji

Utorak, 23.04.2024 | 12:52

Poznata pjevačica Edita Aradinović iskreno je progovorila pred fanovima i otkrila detalje svojih unutrašnjih borbi, pa se osvrnula na stanje u muzičkoj industriji.

TRIK za fugne kao nove - Očistite ih na BRZ i LAK način

Utorak, 23.04.2024 | 12:40

Sada je vrijeme da vaš toalet zablista.