Petak, 02.12.2022 | 17:00
IZVOR: Cdm.me

Viši sud: Neosnovano isinuiranje o navodnim zloupotrebama predmeta

Višem sudu u Podgorici ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli – saopšteno je iz ovog sudskog organa nakon što su iz Ministarstva pravde, poslije izvršenog vanrednog inspekcijskog pregleda, kazali da je dovedena u pitanje slučajna raspodjela predmeta, odosno delegiranje sudija u vijećima.




Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Iz resora na čijem je čelu Marko Kovač, u tehničkom mandatu, naveli su i da se jedna od mogućih zloupotreba, odnosno primjer kada je isključena slučajna dodjela odnosi i na formiranje vijeća u predmetu u kom je optužena bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Iz Višeg suda su odgovorili da u tom sudu “ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli”.

“Nakon izvršenog inspekcijskog pregleda, sačinjen je Zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru koji je, nakon obavještavanja javnosti, dostavljen ovom sudu, a u kojem je korektno navedeno na koji način se vrši raspodjela predmeta. Raspodjela predmeta u Višem sudu u Podgorici se vrši na isti način i prije i poslije izbora sadašnjeg predjsednika. Slučajna dodjela predmeta je u potpunosti zastupljena kod izbora sudećih sudija i predsjednika drugostepenih vijeća. Ista ne postoji kod sudije za istragu, zbog sistema dežurstva, a u krivičnom vanraspravnom vijeću se dodjeljuje na osnovu godišnjeg rasporeda koji predviđa da po potrebi u raspored mogu učestvovati sve sudije”, navodi se u reagovanju Višeg suda.

Ističu da je, u konkretnom predmetu, koji ministar potencira, u slučajnoj raspodjeli kroz elektronski sistem je takođe učestvovalo više sudija, u skladu sa godišnjim rasporedom, kojom prilikom je predmet dodijeljen sudiji Šćepanoviću, uz upoznavanje komisije koje sudije nisu mogle učestvovati u rasporedu zbog razloga za izuzeće, a koje su učestvovale.

“U Višem sudu u Podgorici ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli. Zaključak inspekcije da su takve zloupotrebe moguće, je tačan, kao što se u svakom sistemu može napraviti zloupotreba, a u konkretnom predmetu optužene Vesne Medenice, kojim ministar potencira kao razlog za ispitivanje odgovornosti, je upravo sprovedena slučajna dodjela između više sudija”, dodaje se u reagovanju.

Iz Višeg suda ocjenjuju kako je, impliciranje da se radi o zloupotrebi posljedica nepoznavanja načina rada i funkcionisanja pravosudnog informacionog sistema od strane ministra, te očiglednog nezadovoljstva pojedinim odlukama koje su donijete od strane sudija Višeg suda, a zbog čega je i došlo do pisanja predstavki koje su iskorištene za vanredni inspekcijski pregled.

“Smatramo da je krajnje vrijeme da sve institucije, kojima je u nadležnosti zaštita nezavisnosti pravosuđa, dignu svoj glas zbog neprimjerenih pritisaka koje putem medija ministar pravde vrši, u prvom redu prema Višem sudu u Podgorici, i u kojima, između ostalog, otvoreno navodi da će u saradnji sa SDT-om preispitivati odluke Višeg suda”, zaključuju u reagovanju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Gorčević: Crna Gora ima STOPROCENTNU usklađenost sa vanjskom politikom EU

Utorak, 16.04.2024 | 14:03

“Razumijem da postoje neke članice EU koje su zabrinute zbog dodatnih troškova, ili budžetskih implikacija koje proširenje može da donese. Međutim, mislim da nestabilan region Zapadnog Balkana, pod uticajem trećih zemalja, predstavlja mnogo veću prijetnju i za države članice i za EU projekat”, rekla je Gorčević.

Stručnjak OTKRIO način na koji možete da jedete BIJEL HLJEB, a da se NE GOJITE

Utorak, 16.04.2024 | 13:56

Na ovaj način možete da jedete hljeb bez griže savjesti.

"Izvještaj o radu gradonačelnice PREDAT 29. marta"

Utorak, 16.04.2024 | 13:40

Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice predat je u zakonskom roku.

Mask prelomio: Ipak uvodi PLAĆANJE na platformi X

Utorak, 16.04.2024 | 13:29

Ilon Mask planira da naplaćuje malu nadoknadu novim korisnicima na X platformi, koji žele da objavljuju sadržaj.

NAJPOŽELJNIJI muškarci rađaju se u ova TRI ZNAKA

Utorak, 16.04.2024 | 13:21

Oni važe za harizmatične, neodoljive, šarmantne, džentlmene... Da li već znate nekog takvog?

Obara REKORDE - Luka Dončić NAJBOLJI STRIJELAC NBA lige

Utorak, 16.04.2024 | 13:08

Luka Dončić najbolji je strijelac NBA lige u tekućoj sezoni.

Marko Kovačević NOVI POSLANIK u Skupštini Crne Gore

Utorak, 16.04.2024 | 13:03

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević novi je poslanik u Skupštini Crne Gore. O tome je obavijestila potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Crna Gora - U školama i vrtićima od septembra NOVI NAMJEŠTAJ

Utorak, 16.04.2024 | 12:55

Narednu školsku godinu sve osnovne i srednje škole, kao i vrtići trebalo bi da počnu sa novim inventarom u učionicama, najavila je ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović.

Monteput: Korisnici elektronske naplate putarine u CG, sada mogu da plaćaju putarinu elektronskim putem i u Srbiji

Utorak, 16.04.2024 | 12:49

Korisnici elektronske naplate putarine u Crnoj Gori sada mogu da plaćaju putarinu elektronskim putem i u Srbiji putem jedinstvenog tag uređaja, zahvaljujući aktiviranju platforme toll for all - T4A, saopšteno je iz Monteputa.

"Boga mi to je 5.000 KALORIJA po doručku": Jokić otrkio šta voli da jede, pa NASMIJAO SVE (VIDEO)

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Jokić se raspričao o svojim navikama u hotelima.