Četvrtak, 15.12.2022 | 11:26
IZVOR: Kolektiv.me

Predstava „Proces“ u petak na Sceni Studio CNP-a

Predstava „Proces“ Franca Kafke u adaptaciji i režiji Dušanke Belade biće izvedena u petak 16. decembra u 20 sati na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta.




Foto: Duško Miljanić

Dramatizaciju teksta potisuju Jovan Bošković i Dušanka Belada, scenograf je Jovan Bošković, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Vukan Pejović, Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Bogojević i Stefan Vuković.

“Osnovnu ideju predstave predstavlja nečovječnost sistema koji je stvorio čovjek. Život pojedinca u sistemu nije po mjeri čovjeka. Mračna je dubina u kojoj se na kraju podjednako utapaju svi slojevi društva jer, ma koliko izgledalo nemoguće, svaki pojedinac, pa i tvorac sistema, u sukobu sa aparatom na kraju plati danak. Jeziva je činjenica da se čovjekov aparat otrgao kontroli, višestruko nadmašio njegovu moć i bez pravila se usmjerava na pojedince. Ovakav sistem, između ostalog, igra i na kartu krhkosti čovjeka u njegove urođene sklonosti ka osjećanju krivice.” rediteljka Dušanka Belada

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

PUCNJAVA u Budvi - Ima POVRIJEĐENIH

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 15:13

U Budvi je jutros došlo do upotrebe vatrenog oružja i tom prilikom je povrijeđena jedna osoba. Policija je identifikovala počinioca, saopšteno je nezvanično CdM-u iz policije.

Prvo OGLAŠAVANJE Nikole Rokvića nakon što je krenuo PJEŠKE na put od 1.060 kilometara (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 08:11

PJevač Nikola Rokvić danas je krneuo pješke na put dug 1.060 kilometara, tačnije do Egine, gdJe će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom.

Milović: Abazoviću svaka ISTINA OVAKVA, đe je plitko tu huči

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 15:34

Iako smo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću radili u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope, SDT-om i drugim relevantnim institucijama, Dritan Abazović po starom običaju nastavlja sa banalnim neistinama u cilju provincijske teatralizacije politike u kojoj se jedino i snalazi, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

Nikolić: Vlada po principu PAF-PAF završava posao; Nišić: Ukidanje Fonda PIO niko NIJE POMENUO

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 15:46

Šef Poslanikog kluba DPS Andrija Nikolić pitao je ministarku rada i socijalnog staranja Naidu Nišić šta vlada namjerava da uradi po pitanju ispravljanja nepravde, i diskriminacije velikog broja penzionera kojima penzije nijesu uvećane? Ako je planirano usklađivanje penzija, jeste li odredili rok za uvećanje preostalih penzija?

Perast: UHAPŠENA strana državljanka zbog SUMNJE da je ubila majku

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 18:08

Državljanka Južnoafričke Republike N.L.T. (29) uhapšena je zbog sumnje da je jutros ubila majku u Perastu, saopštila je policija.

UP: Blokada puta Cetinje - Podgorica bivših zaposlenih farbike "Košuta" održaće se u četvrtak

Utorak, 23.04.2024 | 15:02

Blokada magistralnog puta Podgorica – Cetinje – Budva u organizaciji bivših zaposlenih u fabrici "Košuta" održaće se u četvrtak 25. aprila, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

VIŠI SUD: Lazović i Katnić OSTAJU u pritvoru

Utorak, 23.04.2024 | 14:58

Viši sud u Podgorici potvrdio je rješenje sudije za istragu Gorana Šćepanovića kojim je bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem pomoćniku direktora Uprave policije Zoranu Lazoviću određen pritvor do 30 dana.

Sindikat Čistoće: SMANJENJE ZARADA zaposlenima nesumnjivo će proizvesti VELIKE ŠTETE po preduzeće

Utorak, 23.04.2024 | 14:50

Ukoliko dođe do smanjenja zarada zaposlenih u podgoričkoj Čistoći za 10%, kako ovih dana imamo priliku da čitamo u medijima, zaposleni koji obavljaju najteže poslove na terenu, po svim vremenskim uslovima, 365 dana u godini, prije svih će osjetiti posljedice loših odluka i nemogućnosti organa upravljanja i rukovodstva da obezbijede dovoljan iznos sredstava za zarade i investiciona ulaganja, što je jedan od osnovnih postulata za poslovanje svakog privrednog društva, ocijenio je predsjednik Sindikalne organizacije Čistoće Srđan Pejović.

Unija slobodnih sindikata - Hitno SNIZITI AKCIZE na gorivo

Utorak, 23.04.2024 | 14:26

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, prateći akciju ograničavanja marži na 43 proizvoda (cca 500 artikla), zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije.

ANKETA: U gradu u regionu uveli BESPLATNIH 30 sati parkiranja za NOVOPENE RODITELJE: Da li bi nešto slično trebalo UVESTI i kod nas?

Utorak, 23.04.2024 | 14:24

Glasajte u našoj novoj anketi. 

Vuković: DUG opština na kraju prošle godine iznosio 107,7 MILIONA EURA

Utorak, 23.04.2024 | 14:16

Poslanici crnogorskog parlamenta imali su danas pitanja i za ministra finansija Novicu Vukovića.

PUNO VIŠE od ukrasa: RAZLOZI zbog kojih bismo u domu trebali IMATI CVIJEĆE

Utorak, 23.04.2024 | 14:09

Ako ste primijetili da se u blizini cvijeća osjećate nekako drgačije i bolje, nemojte misliti da je to slučajnost.

Milatović: IZNENAĐEN sam odlukom da Zenović predvodi listu PES-a, državni interes NAJVAŽNIJI

Utorak, 23.04.2024 | 14:01

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je iznenađen odlukom da glavni pregovarač Predrag Zenović bude imenovan za nosioca izborne lliste PES-a za lokalne izbore u Budvi. On je poručio da državni interes, a to je dobijanje privremenih mjerila, mora biti ispred bilo kog partijskog i ličnog interesa.

ODBIJENA žalba SDT: POTVRĐENA odluka da se Mijajlović brani sa slobode

Utorak, 23.04.2024 | 13:48

Vanrapsaravno vijeće Višeg suda odbilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo odluku da se Aleksandar Mijajlović sa slobode brani optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i šverc cigareta.

Niki Minaž POGOĐENA na bini, a Pjevačica uradila nešto sasvim NEOČEKIVANO (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 13:43

Poslije mnogih pjevača poput Drejka, Harija Stajlsa i drugih poznatih zvijezda, Niki Minaž je sada postala meta gađanja na koncertu.