Ponedjeljak, 19.12.2022 | 18:50
IZVOR: magazin.novosti.rs

IZAĐITE I PROŠETAJTE - Ovo su PREDNOSTI šetnje po HLADNOM VREMENU

Ovo je period kada se puno jede, pa ne zaboravite da istrošite kalorije.




Foto: Ilustacija/ Pixabay.com

Svaki korak je zlata vrijedan!

Šetnja povoljno djeluje na cijeli organizam, i zato nakon što se lijepo najeli, sačekali da probavni sistem krene da obavlja svoje i malo predahnuli, umjesto da legnete- uposlite svoje noge. Stručnjaci tvrde da ovaj vid rekreacije za 27% poboljšava kvalitet života.

Lagano hodanje je najlakši i najbezbjedniji put do dobrog zdravlja tijela i duha. Tijelo se relaksira, misli se harmonizuju, vrši se razmjena materija, a pored blagog umora vraća se izgubljena snaga.

Dr. Saša Plećević, ukazuje na nekoliko glavnih dobrobiti hodanja:

"Ono aktivira cijeli naš lokomotorni sistem, blagotvorno djeluje na zglobove, tetive, ligamente, kosti, pokreće svaki mišić u našem tijelu. Kada je haldno, ima i efekat više, zato što zagrijava organizam".

Evo još par dobrih strana šetnje:

Ubrzava cirkulaciju: Brzi hod naročito povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, na srce i krvne sudove. Hodanje jača odbrambeni sistem organizma, i ubrzava cirkulaciju. Najbolje je pratiti tempo koji prija vašem organizmu, a šetnja je jedna od nezaobilaznih preporuka za ljude sa povećanim nivoom šećera u krvi i gojazne osobe.

Ublažava depresiju: Šetnja blagotvorno djeluje na sve, a naročito na osobe sklone depresiji i neraspoloženju, što je učestalije zimi nego ljeti. Razlog tome je manjak sunca. Pozitivno utiče na psihu jer smanjuje nivo stresa, anksioznosti, zbog čega je njen učinak u prevenciji simptoma depresije i njihovoj terapiji ogroman, kažu stručnjaci.

Jača pluća: Svaka šetnja je korisna, bila ona od 5 minuta, lagana ili brza, ali najdjelotvornija je ona brzim korakom od pola sata. Brzim korakom- znači da se za vrijeme šetnje osjeti malo oštriji dah i ubrzani puls, toliko da se tokom šetnje ne može normalno razgovarati, ovo se povoljno odražava na zdravlje pluća.

Sagorijeva kalorije: Šetnja je pravi sagorijevač kalorija, ako nijeste od onih koji vole da posjećuju teretane ili da se izlažu prevelikom fizičkom naporu. Sat vremena hoda može da istopi i do 350 kalorija. Međutim, da bi se to desilo, prije šetnje treba izbjegavati jaku hranu, slatkiše i tijesto.

Podiže imunitet: Ako ste potpuno fizički neaktivni, povećavate rizik od bakterijskih i virusnih infekcija, kao što i pretjerano fizičko aktiviranje može da šteti imunitetu. Optimalna je umjerena aktivnost, a u jednom istraživanju pokazalo se da su ljudi koji koji su šetali 45minuta dnevno, imali upola manju prehlada od grupe koja nije bila fizički aktivna. Takođe, prva grupa je imala i bolju krvnu sliku, jer su imali više ćelija koje ubijaju viruse i bakterije.

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Tri važna savjeta šetačima

Ako tokom šetnje osjetite da ne možete da dišete, kao da će srce da vam iskoči, odmah stanite. Ukoliko pritom osjećate i bolove u glavi ili grudima, valjalo bi da se javite ljekaru. 

Osobe koje imaju zdravstvenih tegoba, treba da se posavjetuju sa svojim ljekarom o tome koliko treba da pešače.

Stopala spuštajte na zemlju od pete ka prstima, koraci neka vam budu kratki i laki, a po mogućstvu i brzi.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

ODBIJENA žalba SDT: POTVRĐENA odluka da se Mijajlović brani sa slobode

Utorak, 23.04.2024 | 13:48

Vanrapsaravno vijeće Višeg suda odbilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo odluku da se Aleksandar Mijajlović sa slobode brani optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i šverc cigareta.

Niki Minaž POGOĐENA na bini, a Pjevačica uradila nešto sasvim NEOČEKIVANO (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 13:43

Poslije mnogih pjevača poput Drejka, Harija Stajlsa i drugih poznatih zvijezda, Niki Minaž je sada postala meta gađanja na koncertu.

Vozači, PAŽNJA - Ove ulice u Podgorici biće ZATVORENE

Utorak, 23.04.2024 | 13:40

Zatvara saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu Ulice Balšića, na potezu od Ulice Miljana Vukova do Ulice Hercegovačke, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji predmetne Ulice, saopšteno je iz Glavnog grada.

Milatović: Zalažem se da naša ekonomija i ŽIVOTNI STANDRD do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkom

Utorak, 23.04.2024 | 13:31

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Sloveniju percipira kao iskrenog prijatelja, da se ta zemlja zalagala za učlanjenje Crne Gore u NATO, ali i da je veliki zagovornik ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

KREATIVNO I PREFINJENO - Obojite USKRŠNJA JAJA u VINU

Utorak, 23.04.2024 | 13:18

Farbanje uskršnjih jaja u vinu je dobro poznata metoda koju domaćice obožavaju. 

Advokati Do Kvona PODNIJELI žalbu: "Gola sila za interese lukrativnog ministra pravde"

Utorak, 23.04.2024 | 13:11

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Nemojte se čuditi ako se ZAMONAŠIM“ - Edita ISKRENO o unutrašnjim borbama i psihoterapiji

Utorak, 23.04.2024 | 12:52

Poznata pjevačica Edita Aradinović iskreno je progovorila pred fanovima i otkrila detalje svojih unutrašnjih borbi, pa se osvrnula na stanje u muzičkoj industriji.

TRIK za fugne kao nove - Očistite ih na BRZ i LAK način

Utorak, 23.04.2024 | 12:40

Sada je vrijeme da vaš toalet zablista.

Eraković: Jovanovski će biti NA ČELU Komisije za praćenje uspostavljanja softvera

Utorak, 23.04.2024 | 12:28

Poslanik DPS-a Jevto Eraković saopštio je danas da će profesor doktor Srđa Jovanovski biti na čelu Komisije koja će raditi na pripremi tendera za dobijanje softverskog rješenja za kontrolu podataka prikupljenih tokom poipisa.    

INCIDENT - Alek Boldvin ženi UZEO telefon iz ruke: Tražila od njega da IZGOVORI DVIJE RIJEČI (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 12:04

Video-snimak sukoba glumca Aleka Boldvina sa propalestinskom protestantkinjom postao je viralan na društvenim mrežama.