Četvrtak, 22.12.2022 | 11:56
IZVOR: b92.net

Stručnjaci POTVRIDILI: Ovo je najbolja NAMIRNICA za mozak, a rijetko je jedemo

Omega-3 masne kisjeline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a nalaze se u masnoj ribi.




Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Blagi gubitak pamćenja je normalna posljedica starenja. Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada odjednom u četrdesetim ne možete da se sjetite nekih detalja. No, nemojte da se uplašite, to je normalno. Zapravo, naša memorija je najbolja u dvadesetim, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim četrdesetim uopšte prve promjene u pamćenju.

Dobra vijest je da se uz promjene u ishrani može da se odloži starenje mozga. Najvažnija promjena koju možete da napravite? U ishranu uvedite nutrijente kao što su omega-3 masne kisjeline.

Omega-3 masne kisjeline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše nivoa omega-3 masnih kisjelina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kisjelina. Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kisjelina ne staju samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju nivoa triglicerida (masnoće u krvi) te mogu da smanje simptome artritisa.

Kako onda omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži mnogo masnh ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. Što znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje te uopšteno funkcionisanje mozga.

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu da pomognu u sprečavanju demencije i Alchajmera, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Katniću i Lazoviću određen PRITVOR pritvor do 30 dana

Utorak, 16.04.2024 | 08:36

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović odredio je pritvor do 30 dana bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem visokom policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću. Katnić i Lazović saslušani su kasno sinoć, a Specijalno državno tužilaštvo tražilo je određivanje pritvora do 30 dana.

HIRURG komentarisao mladoliki izgled Anđeline Džoli: "To duguje jednoj operaciji"

Utorak, 16.04.2024 | 07:12

Angelina Jolie privukla je poglede na nedavnoj premijeri mjuzikla The Outsiders na Broadwayu, koji je i producirala.

Novaković Đurović: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 EURA

Utorak, 16.04.2024 | 10:38

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru predlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije od 450 eura odnosi i na korisnike srazmjernih penzija, kazala je poslanica te partije Ana Novaković-Đurović.

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je 10 NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Pavićević: Procjena vrijednosti Instituta Igalo završena, rezultati će pokazati stvarnu vrijednost akcija

Utorak, 16.04.2024 | 21:58

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine završilo je procjenu vrijednosti Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu koja je od krucijalne važnosti, jer će to pokazati kakva je vrijednost te zdravstvene utanove,a na osnovu toga će se osnovati i nove cijene i vrijednost akcija, i daće se mogućnost da se na kompetentan način razgovara sa manjisnkim vasnicima. To je u emisiji “Akcenti”, na TVCG1 rekao potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđan Pavićević.  

"Pljuskovi i grmljavina" - Pročitajte vremensku prognozu za SRIJEDU

Utorak, 16.04.2024 | 21:49

Ne zaboravite kišobrane!

Udes u Maslinama, oboren pješak

Utorak, 16.04.2024 | 21:39

Sedamdesetjednogodišnja žena pješak povrijeđen je u udesu koji se večeras dogodio u podgoričkom naselju Masline, kazali su CdM-u iz policije.

Ove namirnice nikada ne umotavajte u aluminijumsku foliju: Možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje

Utorak, 16.04.2024 | 21:29

Svaka kuhinja ima barem 1 rolnu aluminijske folije. Odličan je i univerzalan pomoćnik u domaćinstvu. Njome možete pokriti tanjir s ostacima hrane u frižideru. U nju možete pakovati školske užine svoje djece jer ne propušta masnoću i tečnost. Takođe možete i pokriti pleh u rerni jer podnosi visoke temperature.

Parlamentarna skupština SE podržala prijem Kosova: Crnogorski poslanici glasali potpuno različito

Utorak, 16.04.2024 | 20:46

U Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope održano je glasanje o prijedlogu za prijem Kosova u SE. Preporuka je usvojena, uz 131 glas za, 29 protiv i 11 uzdržanih. Što se crnogorskih poslanika tiče, protiv je glasala Maja Vukićević (DNP), uzdržan je bio Vasilije Čarapić (PES), a za je glasao Boris Mugoša (SD).

Dajković: Nezakonito odlaganje otpada najviše ugrožava sve građane Podgorice

Utorak, 16.04.2024 | 20:16

Ključni problem koji najviše opterećuje kvalitet života svih građana Glavnog grada je nezakonito odlaganje otpada od strane nesavjesnih pojedinaca, kazao je za Gradsku rukovodilac Službe za građane Vladislav Dajković.

Klikovac: Je li ovo “zdravija” Podgorica

Utorak, 16.04.2024 | 20:01

I što ćemo sad. To je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada, pitao premijera Milojka Spajića, nakon što su institucije potvrdile da je gradonačelnica Olivera Injac prekršila zakon i pričinila štetu Glavnom gradu.

Piperović: Opasnost od bjekstva ne može biti osnov za pritvor, pismo Lazovića uručeno sudiji

Utorak, 16.04.2024 | 18:55

Odbrana bivšeg visokog policijskog fukncionera Zorana Lazovića uložiće večeras žalbu na jedan od dva osnova za određivanje pritvora – opasnost od bjekstva, saopštio je Pobjedi branilac Lazovića, Zoran Piperović.

Abazović: Spajić pao u mojim očima, Milatović ozbiljan političar, Vučić mi je prijatelj

Utorak, 16.04.2024 | 18:44

Istorijski cilj koji stoji pred nama je “big dil” za region, a to je pomirenje Srba, Albanaca, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca, kazao je u intervjuu za list Politika bivši premijer Crne Gore i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

TEST LIČNOSTI: Odgovorite na nekoliko jednostavniji pitanja i saznajte kakav utisak ostavljate na ljude

Utorak, 16.04.2024 | 17:33

Kratak test ličnosti koji vam može dati odgovor na pitanje kako vas drugi vide.