Petak, 23.12.2022 | 13:22
IZVOR: Kolektiv.me

CNP - U toku probe za predstavu "JERMA"

U Crnogorskom narodnom pozorištu probe za predstavu „Jerma“ Sajmona Stouna u režiji Ane Tomović ulaze u završnu fazu. Predstava će premijerno biti izvedena 29. decembra na Velikoj sceni, a na repertoaru je i 30. decembra.




Foto: Duško Miljanić

Dramski pisac, filmski i pozorišni reditelj i glumac Sajmon Stoun je 2016. godine napisao “Jermu” po motivima istoimene drame F.G. Lorke iz 1934. Stoun je radnju Lorkine drame premjestio u današnji London.

„Žena koja ne može da ima djecu, "jalovica" se u mnogim kulturama tretira kao otpadnik od društva i biva obilježena i isključena iz zajednice. Tako je još uvijek po ruralnijim dijelovima našeg područja ali i širom svijeta. Ali to nije slučaj i u velikim urbanim gradovima. Simon Stone piše dramu koja se dešava u savremenom Londonu, gdje žene mogu da budu ono što žele i da žive život kakav žele uklopljene u ritam grada koji je u stalnoj promjeni, mogu da imaju identitete koje žele, karijere koje žele, odnose koje žele, da žive svoj život bez ikakvog pritiska zajednice. U savremenim urbanim kontekstima se majčinstvo i te kako dovodi u pitanje, iz više razloga: jedan od razloga je što se koncept djeteta ne uklapa u brzinu i način života u gradu. Drugi razlog je što su žene u svojoj nezavisnosti otišle jako daleko i danas karijeru stavljaju ispred svega, grade svoje ime, a ne svoju porodicu koju smatraju zastarjelom i prevaziđenom institucijom. Dakle kod Sajmona Stouna imamo borbu između "političkog" i "biološkog", između života na koji mislimo da možemo da imamo uticaja i biologije na koju nemamo uticaja, a koja se "podmuklo" budi i počinje da utiče na našu sreću, zadovoljstvo, ispunjenost sobom.“ Rediteljka Ana Tomović

Tekst je prevela prof. dr Slavica Perović, dramaturg je Vuk Ršumović, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Momirka Bailović, asistentkinja kostima Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović.

Uloge u predstavi su povjerene: Kristini Obradović, Aleksandru Gavraniću, Žaklini Oštir, Maji Stojanović, Vuletu Markoviću i Sanji Vujisić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

KIC: Stefan Bošković gost tribine “Podgoričke priče”

Nedjelja, 14.04.2024 | 10:38

Šta jednog mladog čovjeka, pa tek onda pisca, tjera da pored ovozemaljskog stvara svoj virtuelni svijet, između ostalog, reći će nam dramaturg Stefan Bošković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, u aprilskim „Podgoričkim pričama“.

Svjetski dan džeza - Koncert Vasil Hadžimanov benda 30. APRILA na Cetinju

Petak, 12.04.2024 | 11:10

Povodom 30. aprila, Svjetskog dana džeza, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje,  Sekretarijat za kulturu  i Kraljevsko pozorište Zetski dom organizuju koncert Vasil Hadžimanov benda.

"Bulajićevo umjetničko nasljeđe OTJELOTVORENJE jednog vremena, volio je Crnu Goru IZNAD SVEGA"

Četvrtak, 11.04.2024 | 15:39

Jedan od najreprezentativnijih predstavnika naše kinematografije, Veljko Bulajić, ostavio je neizbrisiv trag svojim stvaralačkim ostvarenjima i ljudskim doprinosom, kazala je ministarka kulture i medija, Tamara Vujović.

Astro prognoza: ČETIRI horoskopka znaka koje čeka iznenadni NOVAC do kraja mjeseca

Utorak, 16.04.2024 | 10:16

Astrološka predviđanja otkrivaju da će neki horoskopski znakovi doživjeti neočekivane finansijske dobitke u drugoj polovini aprila 2024.

"Nije VAŽNA, a ni ZANIMLJIVA" - Pjevačica surovo o Tejlor Svift

Utorak, 16.04.2024 | 10:11

Kortni Lav, muzičarka i udovica Kurta Kobejna, nije fan Tejlor Svift. U intervjuu za The Standard je istakla da Tejlor "nije zanimljiva kao umjetnica".

Rubljov - "Nadal me razbio na TRENINGU"

Utorak, 16.04.2024 | 10:00

Rafael Nadal biće u dobroj formi ovog proljeća, otkrio je Andrej Rubljov, slavni ruski teniser.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je 10 NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Bivša tužiteljka Mira Samardžić SASLUŠANA u istrazi protiv Katnića?

Utorak, 16.04.2024 | 09:38

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana je juče u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saznaju “Vijesti”.

Najslavniji NBA klub razmatrao da dovede Vučevića

Utorak, 16.04.2024 | 09:30

Uprava Los Anđeles Lejkersa, najslavnijeg NBA kluba, razmatrala je tokom sezone opciju da u trejdu dovede našeg proslavljenog centra Nikolu Vučevića.

Ova PODGORIČKA NASELJA u srijedu više sati BEZ VODE

Utorak, 16.04.2024 | 09:22

Sedam sati bez vode. 

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.

Da li znate šta znače ove OZNAKE na PARFEMIMA? Stručnjak OTKRIVA kako prepoznati KVALITET

Utorak, 16.04.2024 | 09:05

Na svakom parfemu nalaze se oznake EDT i EDP koje dosta govore o kvaliteu mirisa. Razlika u oznakama je važna, a one su zapravo skraćenice od Eau de Parfum (EDP) i Eau de Toilette (EDT).

Aleksandra Prijović održala koncert, pa priznala - "NE SJEĆAM se kad sam bila ovako BOLESNA"

Utorak, 16.04.2024 | 08:52

Aleksandra Prijović drugi je koncert u Rijeci održala uprkos problemima sa zdravljem.