Četvrtak, 05.01.2023 | 10:43
IZVOR: telegraf.rs

Koliko kofeina je OPASNO? Ovo bi TREBALO da ZNATE prije nego što se ODLUČITE za drugu šoljicu

Preporučena granica za unos kofeina je oko 400 miligrama dnevno.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Svidjelo nam se to ili ne, legalni stimulans poznat kao kofein je veliki dio naših života. Ali postoji preporučena količina njegovog unosa.

Prava količina kafe povezana je sa dugovječnošću, jačom jetrom i manjim šansama za oboljenje od Alchajmera, Parkinsonove bolesti, moždanog udara i raka debelog crijeva, kako piše "Johns Hopkins Medicine".

Međutim, kako je sve u životu u umjerenosti tako i unos količine kafe ima svoju granicu gdje iz dobrog prelazi u loše. Prema registrovanom dijetetičaru Džordanu Hilu, preporučena granica za unos kofeina je oko 400 miligrama dnevno.

Ipak, Hil preporučuje 300 miligrama dnevno za odrasle, posebno one koji su možda osjetljiviji na neželjene efekte kofeina. Mala šoljica kafe ima nešto manje od 100 miligrama kofeina u sebi, tako da bi trebalo da izbjegavate više od četiri takve kafe dnevno.

Kafa pritom nije jedina supstanca koja sadrži kofein. I mnoge vrste čaja, gaziranih pića, energetskih napitaka ili pločica, suplemenata, pa čak i čokolade sadrže kofein.

"Svaka od ovih namirnica ima različite količine kofeina u sebi, tako da, ako ih konzumiramo tokom dana, moglo bi biti vrlo lako preći preko te preporuke od 300 miligrama", upozorava Hil.

Šta se dešava ako se pređe dnevna doza od 400 miligrama?

Potencijal za brojne neželjene efekte su glavobolja, nesanica, nervoza ili anksioznost, zatim razdražljivost, ubrzani rad srca i tremor mišića. Dugotrajna prekomerna konzumacija može da pogorša ove efekte, a oni koji pretjerano unose kofein mogu da dožive visok krvni pritisak, stalne gastrointestinalne probleme i, u rijetkim slučajevima, smrt.

Kofein je tehnički - lijek, odnosno stimulans. To znači da ubrzava centralni nervni sistem i podiže nivoe energije. Apsorbuje se u roku od 45 minuta od konzumiranja i ostaje u krvi između 90 minuta do devet i po sati. Ovo takođe zavisi od toga koliko se hrane konzumira, od pušenja (koje ubrzava razgradnju) ili trudnoće i oralnih kontraceptiva (koje usporava).

"Možemo i da izgradimo toleranciju na kofein, što samo znači da nam je potrebno više kofeina da bismo osjetili iste efekte", upozorava Hil, ukazujući na kratkoročne efekte kao što su budnost i povećana produktivnost:

Možda je potrebno više kofeina da se te stvari osjećaju, ali u isto vrijeme, kako ta količina kofeina raste, raste i rizik od neželjenih efekata.

Kako da smanjite unos kafe?

Hil preporučuje da se prije svega prabacite sa kafe sa kofeinom i na kafu bez kofeina. Ili prelazak na čaj koji ima manje kofeina od šoljice kafe. Naizmjenično unosite kafu pa vodu, kako bi utolili žeđ i potrebu za hidratacijom, a da ne posežete za novom šoljom kafe.

Koliko kofeina smiju da unesu djeca?

Preporuka za djecu od 11 godina i mlađu je nula kofeina. A za djecu uzrasta od 12 do 17 godina je manje od 100 miligrama dnevno, kaže Hil. I opet, nije u pitanju samo kafa – roditelji treba da paze na kofein u gaziranim napitcima, čokoladi, ljekovima bez recepta, pa čak i u hrani sa ukusom kafe poput sladoleda i slatkiša.

Najveća briga kod djece i kofeina je poremećaj sna

"Unos kofeina će uticati na njihove sposobnosti učenja sljedećeg dana, biće pospani, neće biti toliko budni, što će da im ometa redovan razvoj", ističe Hil.

Smije li kafa da se pije tokom trudnoće?

Hil savjetuje da je konzumaciju manje od 200 miligrama kafe dnevno generalno u redu tokom trudnoće. Vjeruje se da kofein izaziva sužavanje krvnih sudova u materici i placenti, smanjujući dotok krvi u fetus.

Studija iz 2021. pokazala je da su trudnice koje su konzumirale manje od 200 miligrama kofeina dnevno rađale manje bebe.

Takođe je utvrđeno da konzumiranje male do umjerene količine kofeina ne dovodi do povećanog rizika od gestacionog dijabetesa, preklampsije ili hipertenzije kod trudnica, prenosi USA Today.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.