Srijeda, 11.01.2023 | 09:54
IZVOR: Cdm.me

Medojević: Novović da hitno procesuira Krivokapića i Spajića zbog nezakonitog zaduživanja države

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je kako očekuje i ohrabruje glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da hitno procesuira nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića i bivšeg ministra finansija Milojka Spajića, zbog kako je naveo, kriminalnog udruživanja i protivustavnog i nezakonitog zaduživanja države.




Foto: arhiva, I.Šljivančanin/skupstina.me

Saopštenje Medojevića prenosimo integralno: 

“Nema nikakve dileme da je emisija državnih obveznica u decembru 2020. sprovedena nezakonito i da postoji osnovana sumnja da su Krivi i Mickej počinili više teških krivičnih djela na štetu imovine i interesa države Crne Gore. Imajući u vidu da se radi o čitavom nizu međusobno povezanih i koordiniranih aktivnosti i odluka, koje su se odvijale u dužem vremenskom intervalu, jasno se uočava predumišljaj i organizovano djelovanje više međusobno povezanih lica, sa jasnim motivom – sticanje protivpravne dobiti na štetu imovine države Crne Gore.

Najznačajniji element bića ovih krivičnih djela je činjenica da Vlada nije donijela nikakvu odluku o zaduživanju države putem obveznica, pa samim tim te obveznice u formalno-pravnom smislu i ne postoje kao obligacija države Crne Gore.

To se jasno vidi iz hronologije događaja.

1. Privatno lice Milojko Spajić, 23.11. (po sopstvenom priznanju) bez ikakvih ovlašćenja, stupa u komunikaciju sa aktuelnim Ministrom finansija Darkom Radunovićem i u ime i za račun države Crne Gore počinje aktivnosti u pripremi najvećeg pojedinačnog zaduženja u istoriji Crne Gore.

Postoji osnovana sumnja i priznanje samog ministra da je kao neovlašćeno lice, u periodu 23.11-04.12. se lažno predstavljao i dogovarao direktno, bez javnosti i konkurentskih procedura, poslovne aranžmane sa investicionim bankama i advokatskim kancelarijama, i tim ugovarao finansijske obaveze države u višemilionskim iznosima.  Neovlašteno zastupanje i lažno predstavljanje predstavljaju krivična djela koja su u sticaju sa djelima prevare u poslovanju, falsifikovanja čine organsko biće krivičnog djela organizovanog kriminala.

2. Bez odluke Vlade, građansko lice Milojko Spajić , u periodu 23.11-04.12. stupa u komunikaciju sa više privatnih lica, predstavnika investicionih banaka, konsultantskih kuća i advokatskih kancelarija i sa njima ugovara i sklapa aranžmane u ime i za račun države Crne Gore , iako za to nema nikakva ovlašćenja. Bez odluke Vlade, bez tendera i javnih procedura, neposrednim pregovorima i u tajnosti, građanin Milojko Spajić, ugovara višemilionske poslove za investicione banke.

Milojko Spajić je postao ministar tek 4. decembra 2020, a poslove sa investicionim bankama i advokatskim kancelarijama je dogovarao mnogo ranije nego što je postao ministar. Dakle, kao neovlašćeno lice. Ugovaranje poslova konsaltinga i savjetovanja oko zaduženja i emisija obveznica je definisano Zakonom o javnim nabavkama, kojim je Ministarstvo finansija definisano kao obveznik zakona. To znači da se svaka javna nabavka u oblasti konsaltinga i savjetovanja mora sprovoditi u javnim i konkurentskim procedurama. Spajić je dao posao investicionim bankama, direktnom pogodbom i to preko svojih ličnih poznanika, od koga su banke i advokatske kancelarije i nepoznati subjekti, zaradili proviziju od preko 5 miliona eura.

Svaka ozbiljna istraga bi veoma brzo došla do dokaza o komunikacijama članova ove organizovane grupe u vremenu od 23.11. 2109. do 09.12.2020 godine jer su bile intenzivne i za njih postoje i svjedoci iz Ministarstva finansija i Centralne Banke.

Državna Revizorska Institucija u izvještaju o reviziji završnog računa budžeta za 2020. godinu je utvrdila da je država Crna Gora za ovu, tajnu ali organizovanu transkaciju, platila bankama, advokatima, ali i nepoznatim subjektima iznos od 5.098.864,31 eura.

Koliko je novca od ove sume dobio Milojko Spajić, za dodjeljivanje ovog posla unaprijed izabranim firmama i bankama, bez tendera i javnog oglašavanja, na šta je bio obavezan Zakonom o javnim nabavkama?

3. Da je građanin Milojko Spajić vec sklopio dilove sa investicionim bankama oko ovog posla , jasno se vidi iz dopisa koji Ministarstvo finansija šalje 31.11.2020. Komisiji za hartije od vrijednosti kojima se Komisija obavještava o namjeri Vlade da se zaduži od 500-700 mil EUR. U tom trenutku ne postoji odluka Vlade o zaduženju i emisiji obveznica. NE POSTOJI ni odluka Vlade o izboru savjetnika , advokata niti ODLUKA o prihvatanju ugovora sa tim subjektima. Ništa.
Dopis potpisuje aktuelni Ministar Finansija u Vladi Duška Markovića, Darko Radunović??!!!!!

Treba li jasniji dokaz da su Krivi i Mickej od samog početka u tijesnoj saradnji sa DPS-om i da su nam djelovi Crkve podmetnuli DPS kukavičja jaja.
Ministar Radunović u svom dopisu od 30.11.2020. već “zna” da će se transkacija realizovati preko Bank of Amerika, City group, Erste bank, Societe Generale.
Ministar Radunović u svom dopisu nigdje ne pominje Odluku Vlade o zaduženju. Emisija obveznica će se realizovati “pod uslovima i na način predviđen ugovorima koje će država zaključiti sa navedenima bankama…”

Da se radi o dobro organizovanoj zavjeri, na štetu imovine i interesa države Crne Gore u cilju sticanja protivpravne koristi, najbolje govori i podatak da je ovaj dopis datiran na 30.11.2020 godine, ali da je u Komisiji za hartije od vrijednosti “stigao” tek 07.12.2020 godine.

Nova Vlada na sjednici 07.12.2020. godine nije razmatrala niti donijela nijednu od neophodnih Odluka za realizaciju ove transakcije:

1. Predlog Odluke o zaduženju države za 750 mil Eur koju treba da usvoji Skupština
2. Odluku o emitovanju obveznica (sa iznosom kamate koju će država platiti kupcima)
3. Odluku o prihvatanju Prospekta i prateće dokumentacije
4. Odluku o izboru investicionih banaka aranžera obveznica i drugih subjekata u transakciji (advokatska kuca, fiskalni agent, agent platac, registrator…) u sklapanju Ugovora sa njima
5. Odluku o javnom pozivu za upis obveznica
Država Crna Gora se zadužila 750 miliona eura transakcijom na Londonskoj berzi 09.12.2020, a da u tom trenutku nije postajala nijedna odluka Skupštine ili Vlade o tome?!!!!!!!

Ova zavjerenička grupa čiji su vodeći članovi Krivokapić i Spajić je iskoristila period tranzicije vlasti i u periodu od 23.11. do 14.12. realizovala zaduženje države Crne Gore za 750 miliona eura bez odluka Skupštine i Vlade. Tajno i organizovano, po sosptvenom priznanju.

Ustavom Crne Gore je propisano da Skupština raspisuje javne zajmove i odlučuje o zaduživanju Crne Gore (član 82 stav 1 tačka 18).

Skupština odlučuje o zaduživanju usvajanjem POSEBNE Odluke o zaduživanju.Vlada Crne Gore priprema Predlog Odluke o zaduživanju i dostavlja Skupštini na izjašnjavanje.

Ova zavjerenička grupa je , u tajnosti i dobro organizovano kršila Ustav, zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i protivzakonito zadužila državu Crnu Goru za 750 miliona eura plus kamate za 7 godina u iznosu od 2,875 odsto godišnje , na osnovu privatnih ličnih odluka Krivokapića i Spajića. Uslovi i način emisije obveznica nijesu definisani Odlukama

Skupštine i Vlade, već Ugovorima sa investicionim bankama. Privatna lica Krivokapić i Spajić su sa nepoznatim licima iz nezakonito i tajno angažovanih banaka i konsultantskih kuća u dogovoru sa kupcima, definisali kamate, ročnost i ostale uslove. Privatni posao. Lični profiti.

Postoji osnovana sumnja da na dan prodaje obveznica na Londonskoj berzi,09.12.2020. ove obveznice nijesu ni registrovane u Crnoj Gori, niti je Vlada usvojila Prospekt ( koji mora biti usvojen prije emisije obveznica i njihove prodaje).

Privatna lica. Privatni dilovi. Privatni profit.

Na račun građana i države Crne Gore.

Nema nikakve dileme da se ovdje radi o teškim zloupotrebama službenog položaja i državnih funkcija, grubim kršenjima zakona , sa jasnim motivom sticanja protivpravne materijalne koristi na štetu imovine države Crne Gore.

Sačekaćemo promjene u tužilaštvu i dati šansu novim ljudima da u najkraćem roku pokrenu ozbiljnu istragu protiv Krivokapića i Spajića, i drugih za sada nepoznatih lica zbog pljačke države Crne Gore. Ukoliko i novi čelnici tužilaštva budu zabijali glavu u pijesak i štitili visoku korupciju u vrhu Vlade, mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu.

Dosta nam je bilo 30 godina vladavine lopova iz DPS-a, da bi tolerisali isti lopovluk od nove vlasti”.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
muto
11.01.2023 10:20

pozdrav veso pejović sa aerodroma

4 0
komita
11.01.2023 10:24

Medo poceo da se brine o drzavi ,a pare im dao Vucic preko Kineskih banaka.Cijela Srbija ce biti dozivotni duznik Kinezima, a kad oni pocnu da uzimaju sve sto su Srbi duzni bice ko u Djibutiju. Kinezi uzeli cijelu drzvicu.

3 0
Medo
11.01.2023 14:10

Medo podrzali ti to zaduzenje bi li tvoj glas 41.. pa pozovi i tuzioca da 41 poalanika ispita

4 0
Saša
11.01.2023 21:38

Pa tebe više niko ne doživljava, više si na TV, nego ijedan spiker na televizijama Crne Gore.

0 0
Ja
12.01.2023 17:17

Ovaj nije sam sa sobom. Dijagnoza- kompleks veće vrijednosti

0 0

OSTALE VIJESTI

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

"Nakon pobjede nad Đukanovićem počela demokratija unutar partija"

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:09

Profesor na Fakultetu političkih nauka Beograd Miloš Bešić smatra da je dobro što je udruživanje partija u drugom planu, jer ono što se dešava sa ispunjavanjem privremenih mjerila (IBAR) ozbiljna stvar. 

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Svakog jutra je jela jogurt i mljeveni lan za doručak: Evo šta joj se dogodilo sa tijelom poslije dvije nedjelje

Petak, 19.04.2024 | 08:36

Lan je biljka koja se već vjekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još prije 30000 godina.

Teniser otkrio - "Mislim da se Đoković osvrće i pita kako je uspio da izgubi od mene"

Petak, 19.04.2024 | 08:35

Australijski teniser Nik Kirjos jedan je iz probrane grupe igrača koji mogu da se pohvale da su tokom karijere pobijedili sve pripadnike tzv. velike trojke.

Tužiteljka Mitrović traži da se obustavi postupak ili da joj se ponovo sudi

Petak, 19.04.2024 | 08:11

Privremeno suspendovana specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je juče na sjednici vijeća Apelacionog suda, održanoj po žalbama na prvostepenu presudu kojom je osuđena na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, da kao sudija i tužilac nikada nije radila da bi nekom pričinila štetu. Ona je zatražila da se presuda preinači i da se ona oslobodi optužbe ili da se vrati na ponovni postupak i odlučivanje, pišu današnji štampani mediji.    

NEĆETE JE PREPOZNATI: Rijana potpuno promijenila stil (FOTO/VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 08:08

Rijana opet oduševila, žene su poludele za njenom novom bojom kose

Posna proja sa blitvom - Super recept za NAJUKUSNIJI DORUČAK

Petak, 19.04.2024 | 07:37

Posni recepti su i dalje aktuelni, a recept za posnu proju sa blitvom jedan od traženijih. Nije ni čudo, kada je idealno rešenje za doručak, užinu, predjelo.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

PET horoskopskih znakova koji BEZUSLOVNO VOLE

Petak, 19.04.2024 | 06:57

Oni su posebni...

Posljednji radni dan biće obilježen OVIM temperaturama

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:56

Šta nam meteorlozi najavljuju za petak?

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.