Srijeda, 11.01.2023 | 19:32
IZVOR: 24sedam.rs

VIDEO: Sigurnosni pojas automobila krije četiri tajne, a jedna od njih može i da vam SPASE ŽIVOT

Malo koji vozač zna za ove funkcije sigurnosnog pojasa, a izuzetno su korisne.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Šta prvo uradite kada sjednete u svoj automobil? Dobro, možda ne baš prvo, ali vezivanje sigurnosnog pojasa bi trebalo da bude jedna od prvih radnji koje, nakon što sjednete u automobil, obavite.

Svi znamo čemu sigurnosni pojas služi, koliko je važan i da bi uvijek trebalo da ga vezujemo, a ova obaveza je čak i zakonom regulisana.

Međutim, pored toga što je osnovna uloga sigurnosnog pojasa u automobilu ta da vas, u slučaju sudara, zaštiti (često spasava i živote), on takođe ima i četiri skrivene funkcije koje rijetko koji vozač zna, a mogu mnogo da pomognu u vožnji, pa čak i potencijalno da sačuvaju živote.

U slučaju da dođe do kvara automobila na nekom osamljenom mjestu, a u blizini nema nikoga ko bi mogao da vam pomogne da pogurate auto, možete da izbacite pojas, da ga pritisnete vratima i prebacite preko grudi. Na ovaj način ćete, vrlo jednostavno, snagom sopstvenog tijela, moći da pogurate automobil desnom rukom.

Prilikom kupovine auta, pojas izvucite do samog kraja, jer tamo možete jasno da vidite neke tragove, poput buđi, koja bi mogla da ukaže na to da je auto bio u vodi i da ga je vlaga nagrizla.

Ono što takođe možete da uradite jeste da na zadnjoj klupi, pri dnu pojasa, provjerite datum proizvodnje automobila, a zatim da ga uporedite sa podacima koji stoje na vratima suvozača. Ukoliko se datumi ne poklapaju, postoji mogućnost da je automobil možda učestvovao u nekoj nesreći i da mu je sigurnosni pojas zamijenjen.

Četvrti trik koji malo ko zna može vam spasiti život ako se nađete u nekoj opasnoj situaciji i ne možete da otvorite vrata automobila. Metalnim dijelom pojasa lupajući po staklu možete da polomite prozor auta, i tako da se izbavite iz vozila.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.