Četvrtak, 26.01.2023 | 09:41
IZVOR: Rtcg.me

Bošnjak: Žrijebom sudija izbjegavamo etiketinje na "naše" i "njihove", Popa da vrši izvlačenje

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da zbog malicioznih komentara pojedinih aktera javne scene koji su pokušali da omalovaže njen predlog modela za izbor nedostajućih sudija Ustavnog suda, počinje da sumnja da je već „istrgovano“ ko će biti buduće sudije ili neki od njih.




Foto: arhiva, I.Šljivančanin/skupstina.me

Ona je kazala da joj je cilj bio da se žrijebom izbjegne etiketiranje kandidata na „naše“ i „njihove“.

Bošnjak ističe da pojedine kolege namjerno netačno interpretiraju njen predloženi model, a upoznati su da nikada nije predložila da se od svih 26 kandidata biraju sudije slučajnim uzorkom, već naglasila prethodnu obavezu konsenzualne trijaže po osnovu jasnih gore navedenih kriterijuma na jedan prihvatljiv broj.

“Zato počinjem da sumnjam da je, nažalost, već „iztrgovano“ ko će biti buduće sudije ili neki od njih i da je prevladao partijski interes, a ne stručnost i profesionalnost, čime bi se stara praksa nastavila”, kazala je Bošnjak u saopštenju.

Imajući u vidu veliki broj kandidata, njih 26, Bošnjak je predložila da Ustavni odbor, cijeneći prije svega stručnost i profesionalni integritet svakog kandidata, a i utisak koji su kandidati ostavili na intervjuu, konsenzusom na zatvorenoj sjednici, svede listu kandidata na razuman broj onih koji ispunjavaju navedene kriterijume i koji su prihvatljivi svima.

“Baš iz razloga da bi se izbjegle političke kalkulacija i trgovine koje su vrlo aktuelne ovih dana, te da bi se izbjeglo etiketiranje kandidata na „naše“ i „njihove“, da se odabir izvrši metodom slučajnog izbora od ovih koji su konsenzusom prošli u drugi krug, uz uvažavanje afirmativne akcije za predstavnike manje brojnih naroda i predstavnike manje zastupljenog pola”, objasnila je potpredsjednica Skupštine.

To je, prema njenim riječima, tehnički lako izvodljivo.

“Prvo bi se izvlačila dva kandidata, a ako među to dvoje nema predstavnika manjebrojnih naroda ili manje zastupljenog pola, onda se izdvoji prvo kategorija manjebrojnih naroda, pa ukoliko bude izabrana žena iz manje brojnih naroda, onda su za četvrtog kandidata opet svi u bubnju, a ako ne, onda izdvajamo sve kandidatkinje i izvlači se jedna predstavnica manje zastupljenog pola”, kazala je ona.

Dodala je da bi na taj način, punim konsenzusom svih 81 poslanika, došli do kompletiranja Ustavnog suda.

“Izvlačenje treba da vrši neko ko nije poslanik. Ja sam mislila da to bude ambasadorka EU, gospođa Popa, ukoliko u njihovim propisima ne postoje ograničenja za tako nešto, jer bi to imalo i jasnu proevropsku simboliku, ako ne, lako bi se dogovorili ko bi to mogao biti”. kazala je Bošnjak.

U suprotnom, kako je navela, ukoliko dođemo političkim kalkulacijama do nedostajućih sudija Ustavnog suda, Ustavni sud će biti polarizovan na „naše“ i „ njihove“

“Inajvjerovatnije neće se doći do punog sastava, a neće se mnogo razlikovati od onog na koji smo imali velike primjedbe. Ističem i to, da su predstavnici međunarodne zajednice kojima sam u bilateralnim razgovorima izložila ideju ovog modela, pozdravili ga kao zdravo i pravedno rješenje, kojim bi se izbjegle političke konotacije kandidata”, zaključila je Bošnjak.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Nikolić: Proces protiv Katnića i Lazovića motivisan osvetom, očigledna je namjera da se po svaku cijenu strpaju u zatvor

Utorak, 16.04.2024 | 14:10

Proces koji je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv Zorana Lazovića i Milivoja Katnića politički je motivisan, a o tome svjedoči i političko-medijska atmosfera u kojem se sprovodi, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Gorčević: Crna Gora ima STOPROCENTNU usklađenost sa vanjskom politikom EU

Utorak, 16.04.2024 | 14:03

“Razumijem da postoje neke članice EU koje su zabrinute zbog dodatnih troškova, ili budžetskih implikacija koje proširenje može da donese. Međutim, mislim da nestabilan region Zapadnog Balkana, pod uticajem trećih zemalja, predstavlja mnogo veću prijetnju i za države članice i za EU projekat”, rekla je Gorčević.

"Izvještaj o radu gradonačelnice PREDAT 29. marta"

Utorak, 16.04.2024 | 13:40

Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice predat je u zakonskom roku.

Mašković: Injac nije dostavila godišnji izvještaj o radu, iniciraćemo razgovore o njenoj SMJENI

Utorak, 16.04.2024 | 12:27

Odbornik SD-a Miloš Mašković saopštio je na današnjoj konferenciji za medije da gradonačelnica Glavnog grada Olivera Injac nije u skladu sa Zakonom o Glavnom gradu i Statutom Glavnog grada do kraja marta ove godine, dostavila Izvještaj o radu gradonačelnika, organa uprave Glavnog grada i službi za 2023. godinu, što je po Statutu Glavnog grada razlog za njenu smjenu.

Huter: Ivanović da se izvini što je saopštio neistinu, namjerno doveo građane u zabludu

Utorak, 16.04.2024 | 11:45

Juče je javnosti predočena protestna nota Federacije BiH povodom posjete Milorada Dodika, za koju je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović tvrdio da ne postoji, saopštio je poslanik DPS-a Oskar Huter.

Nikad ne idite SUBOTOM kod frizera - A ovo je RAZLOG

Utorak, 16.04.2024 | 14:33

Iako nam se nakon cijele stresne i obavezama pretrpane radne nedjelje subota čini kao idealna za odlazak kod u frizerski salon, pokazalo se da to baš i nije najbolja ideja.

Injac: Uspješno upravljanje brojnim izazovima, oživjeli viziju razvoja Podgorice

Utorak, 16.04.2024 | 14:32

Gradonačelnica Podgorice, prof. dr Olivera Injac, sa saradnicima, organizovala je prijem za novinare povodom godinu dana od stupanja na dužnost i tom prilikom govorila o brojnim izazovima koji su obilježili prethodnih 12 mjeseci, ali i o postignutim rezultatima zbog koji je vizija razvoja Podgorice postala stvarnost kojom se ispunjavaju obećavanja data građanima, saopšteno je iz Glavnog grada.

"Rekla mi je da NE REAGUJEM na Tonijeve provokacije" - JK o RAZVODU Dragane Mirković

Utorak, 16.04.2024 | 14:21

Uprkos svemu imala je brutalnu poruku.

Jakšić-Stojanović: Uskoro NALAZ inspekcije o Danilovićevom radu

Utorak, 16.04.2024 | 14:10

Uskoro će biti gotov nalaz o radu direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKO) Gorana Danilovića, saopštila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Gorčević: Crna Gora ima STOPROCENTNU usklađenost sa vanjskom politikom EU

Utorak, 16.04.2024 | 14:03

“Razumijem da postoje neke članice EU koje su zabrinute zbog dodatnih troškova, ili budžetskih implikacija koje proširenje može da donese. Međutim, mislim da nestabilan region Zapadnog Balkana, pod uticajem trećih zemalja, predstavlja mnogo veću prijetnju i za države članice i za EU projekat”, rekla je Gorčević.

Stručnjak OTKRIO način na koji možete da jedete BIJEL HLJEB, a da se NE GOJITE

Utorak, 16.04.2024 | 13:56

Na ovaj način možete da jedete hljeb bez griže savjesti.

"Izvještaj o radu gradonačelnice PREDAT 29. marta"

Utorak, 16.04.2024 | 13:40

Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice predat je u zakonskom roku.

Mask prelomio: Ipak uvodi PLAĆANJE na platformi X

Utorak, 16.04.2024 | 13:29

Ilon Mask planira da naplaćuje malu nadoknadu novim korisnicima na X platformi, koji žele da objavljuju sadržaj.

NAJPOŽELJNIJI muškarci rađaju se u ova TRI ZNAKA

Utorak, 16.04.2024 | 13:21

Oni važe za harizmatične, neodoljive, šarmantne, džentlmene... Da li već znate nekog takvog?

Marko Kovačević NOVI POSLANIK u Skupštini Crne Gore

Utorak, 16.04.2024 | 13:03

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević novi je poslanik u Skupštini Crne Gore. O tome je obavijestila potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.