Ponedjeljak, 30.01.2023 | 08:18
IZVOR: RTCG

Podaci struke: Kad žene mogu, a kad moraju u PENZIJU

Ženama u Crnoj Gori Zakon omogućava da se penzionišu dvije godine prije muškaraca, ukoliko to žele i ukoliko ispunjavaju uslov kada je riječ o godinama staža. Fond za penzijsko osiguranje nema informaciju o tome da li žene češće koriste mogućnost da ranije odu u penziju ili ostaju da rade do krajnjeg roka koji im Zakon dopušta.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Iako prema statističkim podacima duže žive od muškaraca, žene ranije odlaze u penziju.

Bivša poslanica DPS-a i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak za Portal RTCG objašnjava da je višestruka opterećenost žena i neravnomjerna raspodjela obaveza sa muškarcima osnov za uvođenje te afirmativne mjere. Naglašava da se ta norma ne smije imperativno primjenjivati jer bi tada proizvela diskriminaciju po osnovu pola.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kaže da su u odnosu na druge profesije jedino diskriminisane sutkinje i tužiteljke koje nemaju pravo izbora kada  će se penzonisati, čak i ako ne ispunjavaju 40 godina staža. Istakla je da je, između ostalog neophodno da se Ustavni sud odblokira kako bi se i to pitanje riješilo.

Zakon o radu propisuje (član 164) da zaposlenom po sili zakona prestaje radni odnos kada navrši 67 godina života.

“Norma je jasna i na ravnopravan način tretira zaposlenog muškarca i zaposlenu ženu”, objašnjava Drobnjak.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju uvodi mjeru afirmativne akcije i propisuje da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena).

Iako su napravljeni pomaci kada je riječ o položaju žena u crnogorskom društvu, muškarci su i dalje privilegovani i u većini slučajeva pošteđeni poslova vezanih za kuću i brigu o djeci. Ženama je nametnuto da moraju biti uspješne u poslu, ali da jednako ne smiju zapustiti djecu, dom. Kada ispune starosni uslov za penziju, mnoge ipak odluče da nastave da rade, ali u Fondu nemaju informaciju koliko njih to pravo iskoristi.

“Imajući u vidu da Fond ne vodi evidenciju podatka koji tražite, odnosno evidenciju o razlogu zbog kojeg se žene odlučuju na ostvarivanje prava na penziju, nije moguće dati statističku analizu na način koji tpažite, jer veliki uticaj na godine starosti u kojima se ostvaruje pravo na penziju ima i dužina staža osiguranja, koji zajedno utiču na visinu penzije”, odgovorili su iz Fonda PIO.

Kao osnov za uvođenje afirmativne mjere koja ženama daje povoljniji uslov za sticanje prava na starosnu penziju Drobnjak smatra da je bio višestruka opterećenost žena, odnosno neposojanje ravnomjerne raspodjele obaveza i odgovornosti u sferi privatnog i javnog između žena i muškaraca.

“Mislim da se mjera uvažavanja ženskog reproduktivnog, nevidljivog, neplaćenog, podrazumijevajućeg rada ogleda u ovoj mjeri. Ženi se daje sloboda da izabere hoće li je iskoristiti ili ne. Ova se norma ne smije imperativno primjenjivati jer bi tada proizvela diskriminaciju po osnovu pola. Smatram da sticanje prava ne znači i obavezu da se to pravo iskoristi. I način normiranja to jasno govori. U Zakonu o radu je normirano – prestaje radni odnos kada se navrši 67 godina života, a u Zakonu o PIO stiče pravo na starosnu penziju“, kazala je Drobnjak.

Postojanje strukturne, rodno zasnovane diskriminacije u Crnoj Gori potrvrđuje se svakodnevno, kaže Drobnjak. U ovom vremenu je ta diskriminacija vidljivija zbog presude Upravnog suda u slučaju sutkinje Vujanović, kojom je potvrđeno načelo zabrane diskriminacije po osnovu pola.

U Akciji za ljudska prava smatraju da važeće Ustavne i zakonske odredbe o prestanku funkcije osobama koje pripadaju sudijskoj i tužilačkoj profesiji diskriminišu sve njih u odnosu na one koji obavljaju druge državne funkcije i druge profesije.

“Pri tom su žene koje pripadaju tim profesijama i dvostruko diskriminisane, jer ne samo da im funkcija zbog ispunjavanja uslova za penziju prestaje ranije nego ženama u drugim profesijama, nego i ranije nego muškarcima, zbog čega su diskriminisane i po osnovu pola”, kazala je izvršna direktorica Tea Gorjanc Prelević.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Nataša Lalović
30.01.2023 20:53

Prestanak radnog odnosa po sili zakona/Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu Zakon je objavljen u "Službenom listu CG", br. 59/2021 od 4.6.2021. godine, stupio je na snagu 12.6.2021, ae. U članu 164 stav 1 tačka 1 mijenja se i glasi:  (1) Radni odnos prestaje po sili zakona: 1) kad zaposleni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom...

1 0

OSTALE VIJESTI

Crna Gora - Krivolov svakodnevna pojava, država nemoćna

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 21:35

Problem krivolova opterećuje Crnu Goru decenijama unazad, ali država je i veoma posvećena protiv svih oblika nelegalnog ribolova, ocijenjeno je u emisiji Naglas na TVCG.

Abazović za sjutra SAZVAO sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 20:44

Premijer Dritan Abazović za sjutra je sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Brđanin: Nijesu ISPUNJENI ZAKONSKI uslovu za moju smjenu

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 20:17

Povodom navoda medija i medijskih interpretacija o mojoj ostavci, za sada ne bih komentarisao osim da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za moju smjenu,  kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin za Pobjedu.

Adžić: O mogućoj SMJENI Zorana Brđanina kada sagledamo sve aspekte

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 18:58

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je za TVCG da se mogu očekivati velike promjene kada je u pitanju Uprava policije, a da li će to podrazumijevati i promjenu direktora policije vidjeće u narednih nekoliko dana.

Abazović i Adžić tražili od Brđanina da PODNESE OSTAVKU?

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 18:48

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić tražili su od direktora Uprave policije Zorana Brđanina da sam ode sa te funkcije, ali je on na današnjem sastanku u zgradi Vlade, ponovio da nema razloga niti osjeća bilo kakvu odgovornost da u ovom trenutku podnese ostavku.

Savić - ODLIČNA utakmica, pokazali smo da možemo da igramo u ovoj grupi

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 23:19

Stefan Savić je vidio dosta dobrih stvari u porazu od Srbije.

Tadić: Mi smo isti narod, nadam se da ćemo svi uspjeti da se plasiramo na EURO

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 23:00

Dušan Tadić, fudbaler Srbije, kaže da je očekivao težak meč pod Goricom.

Piksi - Crna Gora zaslužila više, idemo zajedno na EURO

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 23:08

Dragan Stojković Piksi je priznao da je Crna Gora zaslužila više od poraza u meču sa Srbijom.

Radulović - Vidjećete šta prethodi prvom golu, neću o tome da pričam, ima ko će to da gleda

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 23:02

Crna Gora se hrabro suprotstavila Srbiji, imala nekoliko odličnih šansi, ali je izgubila od Srbije 2:0 na stadionu pod Goricom.

Milatović: Vrijeme je da se još SNAŽNIJE ponovi 30. avgust

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 21:49

Nikšić je dijelio tešku sudbinu, prošao put od razvijene opštine, moćnog regionalnog centra do grada koji se suočava sa ozbiljnim izazovima iz kojeg gladni dalje odlaze,   poručio je predsjednički kandidat "Evrope sad" Jakov Milatović na konvenciji u ovom gradu.

Crna Gora - Krivolov svakodnevna pojava, država nemoćna

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 21:35

Problem krivolova opterećuje Crnu Goru decenijama unazad, ali država je i veoma posvećena protiv svih oblika nelegalnog ribolova, ocijenjeno je u emisiji Naglas na TVCG.

FOTO/VIDEO: POGLEDAJTE dio ATMOSFERE sa utakmice Crna Gora - Srbija

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 21:16

Meč Crna Gora - Srbija igra se pod Goricom.

Nutricionisti OTKRILI - Ovo povrće UNIŠTAVA organizam ljudima sa određenim tegobama

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 21:04

Nutricionistkinja Irina Borodina upozorava da cvekla može da bude štetna za ljude se određenim tegobama.

VIDEO: "Sve POHVALE za TRUD" - Slavna glumica ODUŠEVILA fanove jednim gestom

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 20:50

Glumica Salma Hajek juče je na svom Instagram profilu objavila snimak u kojem ona i njen suprug Francois-Henri Pinault čiste dno mora.

Abazović za sjutra SAZVAO sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Ponedjeljak, 27.03.2023 | 20:44

Premijer Dritan Abazović za sjutra je sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.