Utorak, 31.01.2023 | 14:03
IZVOR: Pobjeda.me

Vojinović: Sporazum sa EPCG i CEDIS-om značajan korak ka zapošljavanju srednjeg stručnog kadra

Ministar prosvjete Miomir Vojinović potpisao je danas u Vili “Gorici” Sporazum o saradnji sa izvršnim direktorom Elektroprivrede Crne Gore Nikolom Rovčaninom i izvršnim direktorom CEDIS-a Vladimirom Čađenovićem.




Foto: gov.me / S.Matić

On je rekao da Sporazum o saradnji podrazumijeva strateško opredjeljenje sistema stručnog obrazovanja, te da je cilj izgradnja sistema koji pojedincu daje mogućnost za sticanje znanja i vještina za zaposlenje, za lični i profesionalni razvoj, za brži i efikasniji odgovor obrazovanja na promjenljive zahtjeve tržišta rada.

"Ovo je svečani čin koji predstavlja još jedan korak saradnje između dva bitna činioca u našoj državi. Siguran sam da će Ministarstvo prosvjete, sa jedne strane, preko svog Centra za stručno obrazovanje i vaših predstavnika raditi na formiranju izuzetno stručnog kadra za potrebe Elektroprivrede. Koristim i ovu priliku da iskažem zahvalnost zbog toga što će i Elektroprivreda formirati centre za obuku kroz koje će proći naši polaznici",  kazao je Vojinović na svečanoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma.

Vojinović je istakao da je ovo značajan korak ka zapošljavanju našeg srednjeg stručnog kadra.

Kroz zajednički rad, kako je dodao ministar, stručnjaka iz Elektroprivrede i CEDIS-a, Centra za stručno obrazovanje i nastavnika iz škola pripremaće se moderni programi koji podržvaju digitalne tehnologije, zelenu ekonomiju i održivi razvoj na nivoima srednjeg stručnog obrazovanja. Sve to će biti moguće uz stvaranje uslova za razvoj programa za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, specijalističkih programa i programa višeg stručnog obrazovanja.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin rekao je da je ovo potpisivanje novo poglavlje koje će obrazovni sektor prilagoditi stvarnosti i energetskoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije.

"Vidjeli ste u prethodnom periodu sa čime se suočavaju Evropa i svijet. Naša država je postala predvodnica i motorna snaga privrede u smislu razvoja energetskog sektora. Za sve je to potrebno znanje, za sve su potrebni kadrovi, i veoma je važno da obrazovni sistem i tržište rada budu prilagođeni na tom planu", istakao je Rovčanin.

Prema riječima izvršnog direktora CEDIS-a Vladimira Čađenovića potpisivanje ovog Sporazuma je osvježenje, ne samo za Ministarstvo prosvjete, već za čitavo društvo.

"Ovaj Sporazum je važan za sve aktere. CEDIS je odmah prihvatio ovaj Sporazum i stavio sve svoje kapacitete na raspoganju da bi se obučila djeca koja će sjutra u energetskim kompanijama donositi izuzetne rezultate i za državu i za cjelokupno društvo", istakao je Čađenović dodavši da samo stručno znanje , sa odgovrnim i poštenim kadrovima može pospješiti budućnost jedne države.

Za pripremu učenika za učenje uz rad u realnom radnom okruženju značajna je i praktična nastava u školi. Prema danas potpisanom Sporazumu Prostor za partnersku saradnju je u opremanju školskih radionica i stvaranju uslova da se nastava u školi realizuje sa potrebnim kvalitetom, ali i korišćenje centara za obuku za realizaciju praktične nastave Elektroprivrede i CEDIS-a, kao i otvaranje novih, zajedničkih centara za obuku učenika i odraslih u okviru škola.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

PES: DPS spinovima pokušava da RELATIVIZUJE aktuelna hapšenja

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 19:25

Spinovi na račun ministra vanjskih poslova, kojima se služi Demokratska partija socijalista jesu pokušaj da se relativizuju aktuelna hapšenja, koja svjedoče o sprezi organizovanog kriminala sa najvišim policijskim i pravosudnim funkcionerima iz perioda neprikosnovene DPS vlasti, saopštio je Pokret Evropa sad.

DPS: Da li Ivanović MIJENJA državni stav po pitanju Kosova ili se samo ZABRINUO da ne prođe kao Gorčević?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 17:53

Pokušaj ministra Filipa Ivanovića da relativizuje stav svoje koleginice ministarke Majde Gorčević koja je u Tirani rekla da će Crna Gora glasti za prijem Kosova u Savjet Evrope, i za to dobila uvrede od predsjednika Srbije, novi je vid podešavanja spoljne politike po zahtjevima bivšeg Demokratskog fronta, ili pak izraz straha ministra vanjskih poslova da jasno saopšti stav, i prođe isto kao i njegova koleginica, saopšteno je iz DPS-a.

LP: Sjutra u podne PROTEST ispred Ustavnog suda, ćute na diskriminaciju od strane Opštine Nikšić

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 17:19

Potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković pozvala je građane da joj se pridruže na protestu ispred Ustavnog suda u Podgorici sjutra 16. aprila u 12 časova.

Ivanović: NIJE TAČNO da je zvanično Sarajevo poslalo PROTESTNU NOTU Crnoj Gori zbog posjete Dodika

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 16:31

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je danas da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Vujović: Na karnevalsko spaljivanje lutke sa likom pisca i novinara Nikolaidisa reagovala sam odgovorno, primjereno i moralno

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 12:35

Ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, poručila je da je njena reakcija na performans spaljivanja lutke sa likom pisca i novinara Andreja Nikolaidisa odgovorna, primjerena i moralna, ponavljajući da najoštrije osuđuje čin spaljivanja, kao i uvrede i neprimjeren govor tokom suđenja karnevalu u Herceg Novom, te da njen stav ne može biti dvosmisleno shvaćen, osim ukoliko ne postoji namjera.

Ćerka Siniše Mihajlovića TRUDNA: Sin će nositi ime po djedi - "Moj tata je UVIJEK BIO LAV"

Utorak, 16.04.2024 | 08:30

Italijanski mediji objavili su vijest da je ćerka Siniše Mihajlovića, Virdžinija, trudna i da čeka sina!

Nakon SUNČANIH DANA stiže PROMJENA VREMENA - Utorak u ZNAKU ovih TEMPERATURA

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 22:04

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za utorak najavljuju promjenljivo oblačno vrijeme. 

Zašto bi trebalo da držite FOLIJU u ZAMRZIVAČU?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:58

Stavljanje folije u zamrzivač će vam mnogo olakšati život.

POGLEDAJTE - Viktor Đukanović postigao PRVI GOL u novoj sezoni (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:46

Crnogorski reprezentativac i fudbaler švedskog Hamarbija, Viktor Đukanović postigao je prvi gol u novoj sezoni šampiona Švedske koji je počeo nedavno.

Katnić nakon tužilačkog zadržavanja ODBIO hranu i terapiju?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:39

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbio je jutros hranu i da popije ljekove.

Jakara: Ofanzivni skokovi su ODLUČILI MEČ

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:32

Svima je jasno da je SC Derbi propustio veliku šansu u Beogradu.

Popularni pjevač NAPAO publiku na nastup -"Nikada nas ovdje više nećete vidjeti" (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:22

Na mrežama su stigle brojne prozivke na račun publike.  

Počelo SASLUŠANJE Lazovića, ODBIJEN zahtjev za izuzeće sudije

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:07

Bivši policijski funkcioner Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužičac Milivoje Katnić, koji su hapšeni juče ujutro po nalogu Specijalnog državnog tužiilaštva zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, privedeni su kod sudije za istragu Gorana Šćepanovića. Advokati Zorana Lazovića, Zoran Piperović i Stefan Jovanović, zatražili su izuzeće sudije za istragu, kazao je CdM-u Jovanović.

Dragović: HAPŠENJA pokazatelj karaktera prethodne vlasti

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:58

"Hapšenja bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoje Katnić i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića predstavlja vid odlučne borbe državnih organa protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije i ona su pokazatelj karaktera prethodne vlasti", istakao je poslanik PES-a Darko Dragović.

Da lice ZABLISTA - Šargarepa, jagode sa čokoladom u SLUŽBI LJEPOTE

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:47

Od sezonskog voća i povrća možete da napravite maske za lice koje će vam pomoći da izgledate mlađe, svježe i odmorno, da ublažite bore, da se oslobodite pjega od sunca...