Četvrtak, 02.02.2023 | 12:11
IZVOR: Kolektiv.me

Najtraženija regionalna muzičarka 2022. godine dolazi u Herceg Novi na Winter Flower žurku

Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, fenomen je koji je oduševio i osvojio čitav svijet prošle godine. Peta na listi najtraženijih pojmova na domaćem Google pretraživaču tokom ove godine, dala je na hiljade izjava i intervjua, imala bezbroj nastupa koji su oduševljavali publikom širom regiona, a i dalje je mnogima čudo koje je teško objasniti.




Foto: Sea Dance Festival/Marko Edge

Iako već poznata javnosti kao vokal benda Zemlja Gruva, Konstrakta je nevjerovatnu popularnost zadobila nastupom na Beoviziji. Već nakon polufinala, čitav region je brujao o neobičnoj umjetnici i njenom neuobičajenom spoju nastupa, teksta i muzike koji se iznova i iznova vraćao na repeat. I pored jakih i za mnoge, popularnijih imena, bez komplikovane koreografije i raskošnih scenskih efekata, Konstrakta je na Beoviziji odnijela ubjedljivu pobjedu koju je slavilo na desetine hiljada fanova koje je stekla širom regiona u samo tih par dana. Onima koji nisu ranije pratili njen samostalni rad donijela je potpuno osvježenje i autentičnost, ali i začuđenost nad njenim stvaralaštvom. I tako je počeo hajp zvani Konstrakta.

Pripreme za odlazak u Torino na Eurosong su bile praćene do tada nezapamćenom euforijom – Konstrakta je, iako je na sceni već 20 godina, maltene preko noći postala centar pažnje regionalnih medija, glavna zvijezda na društvenim mrežama koje su bile preplavljene hitom “In Corpore Sano”, odjednom su svi imitirali prepoznatljivu koreografiju, a njeno “i šta ćemo sad” se našlo gdje god je moglo da se ubaci – od parlamenta do svakodnevnog govora. Konstraktina pojava je očarala i mlade i stare, i svima bila jednako neobjašnjiva. 

Neobična umjetnica je postala mejnstrim zvijezda u četrdeset i nekoj, čime je zgazila (i to simboličnim borosanama) bezbroj nepisanih pravila i ujedno dala nadu svima onima koji vjeruju da najveći uspjeh nije uslovljen brojem godina. I tako je postala univerzalno prihvatljiva i voljena: za djecu, tinejdžere, patrijarha Porfirija kojim je razmijenila poklone uoči odlaksa u Torino, intelektualce, radnike, muškarce, žene, za sve. 

Konstrakta nas je sve zavela svojom jednostavnošću “obične žene”, skromnošću sa kojim se nosi sa uspjehom, lakoćom kojom suptilno kritikuje estradu, društvo i teorije zavjere, ujedno čineći da cijela “alternativna” scena bude mnogo vidljivija i prisutnija nego do sada. Ana Đurić nas je očarala i humanošću kada je uspostavila saradnju sa kompanijom “Metalac” koja je napravila ograničenu seriju setova koju čine lavor i bokal (identični onima koje je Konstrakta koristila kao rekvizitu u nastupu) kako bi prihod od prodaje bio doniran Nacionalnom udruženju roditelja djece oboljele od raka u Srbiji.

Iako nije pobijedila na Eurosongu, kvalitet njenog stvaralaštva nije mogao proći nezapaženo. Svega nekoliko sati prije početka završnice Eurosonga uručena joj je nagrada "Marsel Bezanson" za najbolji umjetnički nastup u Torinu, a prilog činjenici da je ostavila utisak na takmičenju ide i to da je Konstrakta osvojila dvije nagrade takmičenja – za najbolji tekst i za najinovativniji scenski nastup. Osim toga, Ana Đurić je nominovana i za brojne nagrade koje se dodjeljuju u godini koja je počela, a Radio Beograd ju je izabrao za jednog od predstavnika na festivalu Eurosonic u Holandiji.

Konstrakta je bez ikakve sumnje obilježila godinu za nama u muzičkom smislu, pošto je posle Eurosonga nastupala na brojnim festivalima u regionu i zaintrigirala ljude “Triptihom”. Šou koji je priredila na Glavnoj bini Exita kao prva domaća hedlajnerka u istoriji festivala publiku je oborio sa nogu, a i njen nastup na umaškom Sea Staru će se još dugo prepričavati.

"Nakon spektakularnog premijernog nastupa na ovogodišnjem Sea Dance festivalu, koji je premašio sva očekivanja fanova, Konstrakta se vraća u Crnu Goru da uz Zemlja Gruva još jednom obori sa nogu crnogorsku publiku. Uz nju, glavna zvijezda Winter Flower žurke koja će se održati 25. februara u sklopu 54. Praznika mimoze u Herceg Novom, je jedan od najtraženijih umjetnika svjetske house scene, fenomenalni Claptone. Fantastičnom programu pridružuju se i crnogorska pop zvijezda Katarina Bogićević Kejt, kao i DJ-evi P.S. i Bodzie, koji će nastupiti u zajedničkom setu. Ulaz na jedinstvenu Winter Flower žurku pod maskama je slobodan."

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.