Nedjelja, 05.02.2023 | 13:32
IZVOR: b92.net

Ova vrsta HRANE pomaže u borbi protiv SRČANIH BOLESTI - Dovoljna je samo jedna šaka dnevno

Ako vam kažemo da postoji ukusna hrana koja je odlična za sprječavanje starenja, smanjenje upale i gubitak težine, mogli biste da pomislite da smo pronašli magično transformativnu poslasticu.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

To je djelimično tačno, ali možda ćete biti iznenađeni kada saznate da govorimo o orašastim plodovima.

Odlična opcija ako tražite način da dodate hrskavu teksturu svom sljedećem obroku ili jednostavnu užinu koju možete da uzmete u pokretu, nova studija je otkrila da orasi takođe mogu da smanje faktore rizika povezane sa srčanim oboljenjima i povećaju količinu serotonina u vašem tijelu.

Studija koja je nedavno objavljena u magazinu Nutrients koristila je podatke koji su prikupljeni tokom ranije studije, koja je otkrila da se odlučite za dnevnu užinu od šake orašastih plodova - kao što su orasi, bademi, indijski oraščići, lešnici, makadamija orasi, brazilski orasi —za razliku od tijesta, doveli su do gubitka težine, kao i do smanjenja krvnog pritiska i otkucaja srca. Smatra se da je uzrok triptofan koji se nalazi u orašastim plodovima, koji se metaboliše kada dospije u crijeva i rezultira bioaktivnim metabolitima koji pomažu u imunološkoj regulaciji tijela u vezi sa potencijalnim srčanim oboljenjima.

U nedavnoj studiji, istraživači su željeli da saznaju da li jedenje orašastih plodova zajedno sa niskokaloričnom ishranom utiče i na crijeva i na broj metabolita triptofana. Napominjući da je zaista postojao pozitivan ishod na metabolite triptofana, glavni istraživač, dr Zaoping Li, primjetio je: "Znali smo već dugo vremena da orašasti plodovi mogu pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska, a ovi nalazi pružaju neka moguća objašnjenja."

Dr Li je dodao: "Otkrili smo neke nove veze između metabolita triptofana i krvnog pritiska, otkucaja srca i sitosti kod gojaznih subjekata, što ukazuje na širi uticaj metabolizma triptofana na sveukupno zdravlje, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sistema."

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Osim toga, druga studija je otkrila da se nivo serotonina u krvi povećao za 60,9 odsto nakon 12 nedelja konzumiranja orašastih plodova i 82,2 odsto do 24. nedjelje. Li je prokomentarisao ovo otkriće, rekavši: "Ovo je prvi put da smo vidjeli mješanu konzumaciju orašastih plodova povezanu sa povećanjem nivoa serotonina u tijelu. Iako je potrebno više istraživanja, ovo je uzbudljivo jer serotonin može da ima važan uticaj na raspoloženje i opšte mentalno zdravlje“.

Kada je riječ o nalazima, dr Dana Elis Hanes kaže: "Nisam iznenađen na osnovu prethodnih otkrića koja su dostupna o kardiovaskularnim i metaboličkim prednostima jedenja oraha."

Dr Hanes napominje da "ova studija nastavlja da daje vjerodostojnost ideji da nisu sve masti loše, i da su neke zapravo zdrave i zaštitne. I takođe, da su izvori biljnih proteina takođe zdravi i zaštitni."

"Pored toga što su izvor dobrih masti i vlakana, istraživanje je takođe otkrilo da konzumiranje različitih orašastih plodova može pomoći u smanjenju agregacije trombocita, što znači da je manja vjerovatnoća da će formirati krvne ugruške, jedan od vodećih uzroka moždanog udara", kaže dr Den Galager, piše sajt NaZdravlje.

"Redovno uzimanje orašastih plodova je takođe povezano sa povećanjem nivoa serotonina, 'hormona sreće', što ih čini efikasnim načinom za ljude da prirodno podignu svoje raspoloženje."

Dr Galager ističe da, "za većinu ljudi, uključivanje neke vrste orašastih plodova u ishranu može lako da obezbijedi sve ove zdravstvene beneficije, pri čemu lješnici i orasi obično pružaju najveće koristi.

S druge strane, dr Galager kaže: "Međutim, na žalost, pojedinci koji imaju alergije na orahe moraju da se odreknu ovih potencijalnih prednosti, jer je izlaganje opasno. Umjesto toga, trebalo bi da se fokusiraju na druge zdrave izvore kao što su sjemenke suncokreta i avokado."

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

„Ne pada mi na pamet da se rastajem, skupa je to igračka“: Pjevač prokomentarisao razvode kolega

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Tokom duge karijere, Hari Mata Hari je pjesme posvećivao pripadnicama nježnijeg pola, pa su mu samim tim i njegov najveći porok.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

Svakog jutra je jela jogurt i mljeveni lan za doručak: Evo šta joj se dogodilo sa tijelom poslije dvije nedjelje

Petak, 19.04.2024 | 08:36

Lan je biljka koja se već vjekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još prije 30000 godina.

Teniser otkrio - "Mislim da se Đoković osvrće i pita kako je uspio da izgubi od mene"

Petak, 19.04.2024 | 08:35

Australijski teniser Nik Kirjos jedan je iz probrane grupe igrača koji mogu da se pohvale da su tokom karijere pobijedili sve pripadnike tzv. velike trojke.

Tužiteljka Mitrović traži da se obustavi postupak ili da joj se ponovo sudi

Petak, 19.04.2024 | 08:11

Privremeno suspendovana specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je juče na sjednici vijeća Apelacionog suda, održanoj po žalbama na prvostepenu presudu kojom je osuđena na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, da kao sudija i tužilac nikada nije radila da bi nekom pričinila štetu. Ona je zatražila da se presuda preinači i da se ona oslobodi optužbe ili da se vrati na ponovni postupak i odlučivanje, pišu današnji štampani mediji.    

NEĆETE JE PREPOZNATI: Rijana potpuno promijenila stil (FOTO/VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 08:08

Rijana opet oduševila, žene su poludele za njenom novom bojom kose

Posna proja sa blitvom - Super recept za NAJUKUSNIJI DORUČAK

Petak, 19.04.2024 | 07:37

Posni recepti su i dalje aktuelni, a recept za posnu proju sa blitvom jedan od traženijih. Nije ni čudo, kada je idealno rešenje za doručak, užinu, predjelo.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

PET horoskopskih znakova koji BEZUSLOVNO VOLE

Petak, 19.04.2024 | 06:57

Oni su posebni...