Subota, 11.03.2023 | 07:55
IZVOR: Kolektiv.me

Da li ČETVORODNEVNA RADNA SEDMICA može postati stvarnost u Crnoj Gori?

Četvorodnevna radna sedmica, već je zaživjela u nekim zemljama Evrope.




Foto: Ilustracija, gov.me/screenshot

Tzv. produženi vikend više nije san za zaposlene u kompanijama koje su odlučile da daju šansu “eksperimentu”, koji je odmah počeo da daje pozitivne rezultate.

Tome u prilog ide šestomjesečni projekat koji je sproveden u Velikoj Britaniji, a tiče se upravo četvorodnevne radne sedmice.

Naime, zaposleni u 61 kompaniji, u prosjeku su radili 34 sata tokom četiri radna dana. Uz to što im je plata ostala nepromijenjena, a ubrzo su stigli i pozitivni efekti – produktivnost radnika nije bila smanjena, a posebno su istakli da im poboljšala ravnoteža između privatnog i poslovnog života.

A, koliko je Crna Gora daleko od četvorodnevne radne sedmice, da li postoji mogućnost da u dogledno vrijeme i kod nas zaživi?

Kako u razgovoru za naš portal ističe generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, činjenica je da naša zemlja bilježi veliku migraciju radnika, koji traže dostojanstvene uslove rada.

„Sagledavajući kretanja na tržištu rada, te globalne trendove kretanja radnika, činjenica je da bilježimo veliku migraciju radnika koji traže dostojanstvene uslove rada. Jedan od ključnih elemenata dostojanstvenog rada, jednog od ključnih ciljeva Međunarodne organizacije rada, upravo je balans između privatnog i poslovnog života. Taj balans podrazumijeva da omogućimo zaposlenom da ima dovoljno vremena za svoj privatni život, što znači da treba da težimo skraćenju dnevnog i sedmičnog radnog vremena“.

Keković; Foto: YouTube screenshot/MediaBiro (arhiva)

EVROPSKA STATISTIKA

Kako navodi Keković, upravo to je trenutni trend u razvijenim evropskim zemljama koje uvode četvorodnevnu radnu sedmicu, i smanjuju klasično 40-to satno dnevno radno vrijeme.

Tako statistika pokazuje da se u brojnim zemljama Evrope, kao podsticaj za veću efikasnost zaposlenog na radnom mjestu, dnevno već radi 36 sati ili manje (npr. prosječna radna sedmica je u: Italiji 36,9 sati; Austriji 36,9 sati; Finskoj 36,6 sati; Ujedinjenom Kraljevstvu 36,6 sati; Švedskoj 36,2 sata; Irskoj 35,5 sati; Njemačkoj 35,3 sata; Danskoj 33,7 sati i Holandiji 30,0 sati).

„Upravo sve navedeno je motivisalo delegate IV Kongresa Unije slobodnih sindikata Crne Gore, održanog 01.11.2022.g., da usvoje Rezoluciju o dostojanstvenim uslovima rada, u okviru koje posebno ističem naše zalaganje za: skraćenje dnevnog radnog vremena sa 40 na 36 časova sedmično; uvođenje petodnevne radne sedmice i za bezuslovno poštovanje prava zaposlenog na sedmični odmor nedjeljom, u svim djelatnostima u kojima ne postoji potreba za kontinuiranim radom“, objašnjava Keković za Kolektiv.me.

Foto: Ilustracija, Pixabay

ŠTA JE KLJUČNA PREPREKA?

Ključna prepreka je, dodaje, „što naši poslodavci, naravno ne svi, još uvijek ne shvataju da su dostojanstveni uslovi rada i ravnoteža između privatnog i poslovnog života uslov da spriječimo sve veći odliv radne snage, pogotovo mladih ljudi, iz naše zemlje“.

Istraživanja Unije slobodnih sindikata su pokazala da je nepostojanje nedostojanstvenih uslova rada, jedan od ključnih elemenata zbog kojih građani napuštaju našu zemlju.

„Druga prepreka je naša politička realnost, to jest činjenica da su kod donosioca odluka u našoj zemlji, godinama unazad, na stolu primarno političke teme, dok su pitanja radnog i životnog standarda naših zaposlenih i građana na marginama njihovog vidokruga. Međutim, mi moramo biti svjesni da ćemo zbog sve niže stope nataliteta i odliva rade snage, ubrzo ostati bez radne snage na tržištu rada, što će biti ogroman problem kako za poslodavce, tako i za naše društvo uopšte“.

A, da li bi četvorodnevna radna sedmica mogla da dovede do veće opterećenosti zaposlenih?

Keković naglašava da je trenutni cilj Unije slobodnih sindikata da se izbore za petodnevnu radnu sedmicu u svim djelatnostima, a ne samo u državnoj administraciji.

Kada je riječ o četvorodnevnoj radnoj sedmici, zaposleni su, kaže, spremni da u toku dana rade više, kako bi imali više vremena za privatni život.

„Naš trenutni cilj je da se prvenstveno izborimo za petodnevnu radnu sedmicu u svim djelatnostima, a ne samo u državnoj administraciji. To je preduslov da bi mogli da idemo korak dalje, da počnemo da razmišljamo o četvorodnevnoj radnoj sedmici, jer je više nego očito da po ovom pitanju drastično kasnimo u odnosu na razvijene evropske zemlje. Prema iskustvima onih koji su uveli četvorodnevnu radnu sedmicu, dolazimo do spoznaje da su zaposleni spremni da u toku dana rade više, kako bi imali više vremena za svoju porodicu i privatni život. Osim toga, veća efikasnost u njihovom radu ukazuje i govori o njihovom zadovoljstvu skraćenjem radne sedmice“, zaključio je Keković za Kolektiv.me.

Šta vi kažete? Glasajte u našoj anketi - Da li ČETVORODNEVNA RADNA SEDMICA može postati stvarnost u Crnoj Gori?

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
M
11.03.2023 09:57

Nazalost ne moze al bilo bi vise nego pozeljno jer i cetri dana su nekad previse.

13 1
Hajmdal
11.03.2023 10:32

Mi se još uvijek borimo protiv sedmodnevne radne sedmice...

14 0
Lola
11.03.2023 14:41

Dje smo mi jadnici

1 0
Ognjen
05.10.2023 08:02

Nadamo se da ce se bar to ispuniti Stvarno je puno 5 dana rada i 2 dana odmora je malo

0 0

OSTALE VIJESTI

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

Klikovac: Injac plasira neistine i njima prikriva brojne zloupotrebe

Subota, 20.04.2024 | 16:18

Plasiranjem neistina gradonačelnica Injac pokušava da prikrije brojne zloupotrebe koje su učinjene u prethodnih godinu dana kazao je šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac.

Karte za Montenegro Beer Fest u prodaji: Kerber i Buč Kesidi prvi otkriveni, a čeka nas još iznenađenja!

Subota, 20.04.2024 | 15:47

Cetinje će i ovog ljeta biti epicentar vrhunske zabave jer se četvrti Montenegro Beer Fest održava 26. i 27 . jula 2024. godine. Ovogodišnje izdanje festivala za sva čula donosi uzbudljiv novi koncept sa čak sedam regionalnih zvijezda. Za sada nam je poznato da će neki od njih biti ljevoruki Indi rokenrol, elektro, disko, duo iz Pančeva, Buč Kesidi, kao i bend koji već četiri decenije publici nudi najkvalitetniji rok, Kerber. Organizatori će nam blagovremeno otkrivati i preostalih pet regionalnih zvijezda.

ŠOK IZJAVA HARISA DžINOVIĆA: Evo šta je rekao O PROPALOM BRAKU

Subota, 20.04.2024 | 15:27

Nakon što je kao bomba u javnosti odjeknula vest da se Haris Džinović razvodi od svoje dugogodišnje supruge Meline, pjevač je gostujući kod Cece Ražnatović otkrio da je razlog krahu braka bila Melinina prevara

Borovinić-Bojović otkrila spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića

Subota, 20.04.2024 | 15:06

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović, na poziv porodice Milić, otkrila je danas u kučkom seluu Orahovo spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića. Skupština Glavnog grada 3. avgusta prošle godine jednoglasno je usvojila odluku o podizanju ovog spomen-obilježja.

Budva - Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Subota, 20.04.2024 | 14:26

Službenicima Odjeljenja bezbjednosti Budva je 17. aprila prijavljeno od strane Hitne medicinske pomoći Budva da je u njihove prostorije pristupilo žensko lice, strana državljanka, na ukazivanje ljekarske pomoći kojom prilikom im je saopštila da je silovana prethodnog jutra od strane njoj nepoznate muške osobe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Drobnjak: Energija, želja i fokus moraju da budu na nivou za pobjedu nad Zvezdom

Subota, 20.04.2024 | 13:38

Košarkaši SC Derbija u ponedjeljak dočekuju Crvenu zvezdu u drugom meču četvrtfinala ABA lige. Plejmejker "studenata" Igor Drobnjak kazao je da ukoliko ponove energiju, želju i fokus iz prvog okršaja u Beogradu, mogu da ugroze favorita.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.