Subota, 18.03.2023 | 08:48
IZVOR: Kolektiv.me

KILOMETRI plivanja, trčanja, vožnje bicikla – PRIRODNE LJEPOTE Crne Gore izazov za NAJSPREMNIJE

Plivanje, vožnja bicikla i na kraju trčanje. Zvuči vam kao previše fizičke aktivnosti u toku samo jednog dana?




Ustupljena fotografija: Foto: Coinis No Limits Triathlon

Sve to spada u triatlon, sportsku disciplinu koja je sve popularnija, a koja obuhvata različite vrste sportova u jednom.

Iako olimpijski sport, u Crnoj Gori još uvijek nije zaživio u toj mjeri da imamo predstavnike na najvećoj sportskoj smotri, ali imamo entuzijaste, koji na pravi način promovišu zdrav život, i organizuju nadmetanja, upravo u cilju promovisanja triatlona.

Tako je 30. april rezervisan za Coinis No Limits Triathlon – riječ je o trci u poludugoj distanci, koja obuhvata plivanje (1,9 km), vožnju bicikla (90 km) i trčanje (21 km).

“Coinis No Limits Triathlon, u organizaciji Triatlon kluba Podgorica, u saradnji sa Glavnim gradom, je trka u poludugoj distanci, što znači da će takmičari plivati 1,9 km, voziti biciklo 90 km i na kraju trčati 21 km. Plivanje će se odvijati u Skadarskom jezeru, na Vranjini kod restorana ''Jezero’’. Biciklistički segment će se odvijati od Vranjine prema Podgorici, s tim da će takmičari voziti 4 kruga na relaciji Golubovci-Podgorica i na kraju trčanje kroz širi centar grada, 4 kruga po 5 km, sa ciljem na glavnom gradskom trgu”, ističe u razgovoru za portal Kolektiv me Žana Pavićević, ispred Triatlon kluba Podgorica.

Ustupljena fotografija: Foto: Coinis No Limits Triathlon

A koja su mjesta odabranja za nadmetanje?

Kako objašnjava, kada su kreirali rutu za Coinis No Limits Triathlon, ideja je bila da staza bude "brza" tj. da bude u potpunosti ravna.

Ovo je, navodi, jedna od prvih trka u triatlon sezoni i željeli su da takmičari započnu sezonu sa trkom koja će im omogućiti da procijene koliko su uspješno trenirali u toku zimskih mjeseci, poprave lični rekord, ali da bude idealna i za one koji po prvi put žele da se oprobaju na ovoj distanci.

“Ono što bih posebno željela da naglasim je to da je u toku trke, na ovoj relaciji u potpunosti obustavljen saobraćaj. Ovo je jako bitna stavka koja osigurava bezbjednost takmičara na stazi, budući da se na biciklističkom segment takmičari kreću brzinom i do 50 km/h. Veliku zahvalnost dugujemo Upravi za saobraćaj, Sekretarijatu za saobraćaj Glavnog grada, kao i Upravi policije koji su nam omogućili zatvaranje ovih saobraćajnica i pružili punu podršku prilikom organizacije i očuvanja bezbjednosti takmičara. Ove godine je start trke u 15 časova, tako da se nadamo da će svi oni koji putuju iskoristiti prijepodnevne časove za odlazak i da vremenski period u toku kojeg će biti zatvoren saobraćaj neće remetiti funkcionisanje. Takođe, u toku trke će biti zatvoren i dio puta koji vodi do Aerodroma ‘’Podgorica’’, ali će putnicima biti omogućen drugi pristupni put, preko posjeda Plantaža. Prošle godine smo kontaktirali sve avio-kompanije koje su imale najavljene letove u periodu održavanja trke, to ćemo, naravno, uraditi i ove godine, kako bi mogli na vrijeme obavijestiti sve putnike.  Na našem sajtu https://nolimitstriathlon.me/ biće istaknute sve informacije o izmijenjenom režimu saobraćaja i dostupnim alternativnim saobraćajnicama. Svjesni smo da je zatvaranje ovako velike saobraćajnice značajno za odvijanje saobraćaja, ali sa druge strane, smatramo da je ova trka veliki događaj kako za grad, tako i za državu, budući da dolazi veliki broj takmičara iz inostranstva, a već poslije prvog izdanja trka je naišla na veliki broj pozitivnih komenatara među profesionalnim triatloncima, te vjerujemo da će ovogodišnje izdanje biti još bolje”.

Za trku se mogu prijaviti zainteresovani sa navršenih 18 godina i stariji.

Takođe, takmičari se mogu prijaviti za individualno učešće, tj. da sami odrade sve tri discipline ili u vidu štafeta tj. da formiraju tim u kojem će svaki član odraditi po jednu disciplinu.

Ustupljena fotografija: Foto: Coinis No Limits Triathlon

Iako je do početka samog takmičenja ostalo nešto više od mjesec dana, interesovanje je veliko, pa vjeruju da će broj prijava biti još veći, kako se trka bude približavala.

Da je trka već “prešla” granice Crne Gore, govori i činjenica da već sada imaju 130 prijava iz 22 zemlje.

“Već sada imamo 130 prijava, iz 22 zemlje, kako u individualnoj, tako i u konkurenciji štafeta. Ono što nas posebno raduje da je među prijavljenima veliki broj prošlogodišnjih učesnika, kako profesionalnih triatlonaca, tako i onih kojima je ovo samo hobi, što nam ukazuje na to da su zadovoljni prošlogodišnjim izdanjem. Prijave su i dalje u toku, i trajaće sve do 20. aprila, a zainteresovani se mogu prijaviti preko našeg sajta (https://nolimitstriathlon.me/register)”, ističe Pavićević za Kolektiv.me.

Nepisano je pravilo da su ovakve vrste aktivnosti više “rezervisane” za muškarce.

Koliko su žene u Crnoj Gori zainteresovane za triatlon?

Ustupljena fotografija: Foto: Coinis No Limits Triathlon

Kako objašnjava naša sagovornica, prisustvo žena u triatlonu kod nas i nije na nekom zavidnom nivou.

Smatra da problem nije (ne)zainteresovanost za ovaj sport, već ideja da je triatlon težak, da to mogu samo oni koji su ‘prespremni’, da za to trebaju neki ‘posebni režimi’.

Što je samo jedna u nizu predrasuda, kada je riječ o ovoj sportskoj disciplini.

“Upravo ja sam imala takvo mišljenje prije nego što sam se priključila triatlon ekipi. Međutim, triatlon, iako možda malo teži za napredovanje od ostalih sportova jer se usavršavate za tri discipline, je u suštini jedan jako zanimljiv i dinamičan sport, u kom trenirate i um i tijelo. Trenirate disciplinu i organizovanost, jer prije trke morate imati svu opremu u zoni tranzicije (mjestu u kom se pripremate za prelazak sa jedne na drugu disciplinu), a u toku trke fokusirani da nešto od toga ne zaboravite. A fizička sprema dođe vremenom sa treninzima. Naravno, za nekoga ko je početnik u ovom sportu, postoje i kraće distance, kao što je sprint triatlon koji predstavlja 750 m plivanja, 20 km biciklizma i 5 km trčanja. Upravo jednu takvu trku organizuje Triatlon klub ‘’Podgorica’’ organizuje početkom juna, tako da pozivam sve zainteresovane dame da nam se priključe, da se oprobaju u triatlonu i sigurna sam da će se odmah zaljubiti u ovaj sport. Mogu nas kontaktirati putem naše Instagram (https://www.instagram.com/triatlonpodgorica/ ) ili Facebook stranice (https://www.facebook.com/triatlonklubpodgorica)”.

Ustupljena fotografija: Foto: Coinis No Limits Triathlon

Iako ljubitelji triatlona nijesu zadovoljni statusom ovog sporta, situacija je mnogo bolja nego što je bila godinama unazad.

Prema riječima naše sagovornice, popularnost triatlona raste, a svaki poziv entuzijasta koji žele da se oprobaju u posebnim sportskim izazovima, iznova ih obraduje.

Izgradnjom staza za trčanje, kao i dostupnim zatvorenim bazenom, uslovi za treniranje u Podgorici su mnogo bolji.

Ipak, velika podrška institucija je neophodna.

“Situacija je, naravno, mnogo bolja nego prije par godina, kada veliki broj nije ni bio upućen da postoje triatlon klubovi u Crnoj Gori. Ali i dalje nijesmo zadovoljni statusom triatlona kao sporta, kako u krugu organizacija koje se bave promocijom sporta, tako i među našim građanima. Popularnost iz dana u dan raste, i uvijek nas raduje kada na nekoj od triatlon trka ugledamo nova lica ili kada nas neko kontaktira sa željom da sazna nešto više o triatlonu. Sada su i uslovi u našem gradu za treniranje mnogo bolji nego prije par godina, kada nije bilo ni zatvorenih bazena, niti staza za trčanje, tako da je sada mnogo lakše ‘nagovoriti’ nekoga da izabere triatlon kao hobi ili kao vid rekreacije. Ovo je olimpijski sport i svakako da zaslužuje veću pažnju, ali za postizanje rezultata koji su u svijetu kompetitivni potrebno je početi sa treninzima još u dječjem uzrastu, a za to je neophodna velika podrška institucija”, zaključila je Žana Pavićević u razgovoru za Kolektiv.me.

⇒ ⇒ Ovaj tekst je finansiran kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, a koji realizuje Ministarstvo kulture i medija;

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"Crna Gora da SPONZORIŠE Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici"

Utorak, 16.04.2024 | 11:50

Predstavnici 14 nevladinih organizacija i građanske aktivistkinje Jovana Marović i Dina Bajramspahić, uputile su danas premijeru Vlade, Milojku Spajiću, inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici.

MUP: Šejlu ne može ništa vratiti, ali PRESUDA vraća vjeru u PRAVDU i PRAVIČNOST

Utorak, 16.04.2024 | 11:22

Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama MUP-a nakon izricanja prvostepene presude Iliru Đokaju za ubistvo nevjenčane supruge Šejle Bakije, saopštio je da Šejlu ne može ništa vratiti, ali presuda od 40 godina zatvora vraća vjeru u pravdu i pravičnost.

Podgorica: U saobraćajnoj nezgodi POVRIJEĐEN pješak

Utorak, 16.04.2024 | 11:17

Saobraćajna nezgoda. 

Srbija: Majka OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić saslušana u tužilaštvu

Utorak, 16.04.2024 | 11:16

U zaječarskom tužilaštvu saslušana je S. D., majka jednog od osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić.

Jovanović o lažnom prikupljanju sredstava za djecu na ulicama Podgorice: Slučaj PRIJAVLJEN Upravi policije

Utorak, 16.04.2024 | 10:45

Na ulicama Podgorice odvijaju se prevare u kojima se od prolaznika traži novac, upozorili su iz Uprave policije. U ime fondacije Budi human, pojedinci, od kojih se ova organizacija ograđuje, tražili su keš, što, poručuju iz organizacije, nije praksa. Prepoznaju li građani prevare lažnih humanitarnih organizacija?

"Crna Gora da SPONZORIŠE Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici"

Utorak, 16.04.2024 | 11:50

Predstavnici 14 nevladinih organizacija i građanske aktivistkinje Jovana Marović i Dina Bajramspahić, uputile su danas premijeru Vlade, Milojku Spajiću, inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici.

Huter: Ivanović da se izvini što je saopštio neistinu, namjerno doveo građane u zabludu

Utorak, 16.04.2024 | 11:45

Juče je javnosti predočena protestna nota Federacije BiH povodom posjete Milorada Dodika, za koju je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović tvrdio da ne postoji, saopštio je poslanik DPS-a Oskar Huter.

NOVI TREND - Redosljed kojim JEDETE HRANU može vam pomoći da se NE GOJITE

Utorak, 16.04.2024 | 11:34

Novi trend ishrane pomaže nam u tome da ne skupljamo kilograme.

MUP: Šejlu ne može ništa vratiti, ali PRESUDA vraća vjeru u PRAVDU i PRAVIČNOST

Utorak, 16.04.2024 | 11:22

Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama MUP-a nakon izricanja prvostepene presude Iliru Đokaju za ubistvo nevjenčane supruge Šejle Bakije, saopštio je da Šejlu ne može ništa vratiti, ali presuda od 40 godina zatvora vraća vjeru u pravdu i pravičnost.

Podgorica: U saobraćajnoj nezgodi POVRIJEĐEN pješak

Utorak, 16.04.2024 | 11:17

Saobraćajna nezgoda. 

Srbija: Majka OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić saslušana u tužilaštvu

Utorak, 16.04.2024 | 11:16

U zaječarskom tužilaštvu saslušana je S. D., majka jednog od osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić.

Čuveni glumac i SRCOLOMAC postaje OTAC - Supermen čeka prvo dijete

Utorak, 16.04.2024 | 11:09

Čuveni glumac i srcelomac uskoro će se prvi put ostvariti kao otac.

Potrebno je samo PET MINUTA - Osvježavajući dezert u čaši koji će uspješno napraviti i POČETNICI u kuhinji

Utorak, 16.04.2024 | 11:01

Ljubitelji jagoda već mogu uživati u ovom slatkom voću, a uz ovaj vrlo jednostavan recept konzumacija jagoda može biti poseban užitak.

Abazović: SDT treba da UTVRDI kako su Lazović i Katnić bili u službi kavačkog klana, slijedi i superfinale

Utorak, 16.04.2024 | 10:52

Specijalno državno tužilaštvo treba da utvrdi kako su nekadašnji visoki funkcioner Uprave policije Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić bili u službni kavačkog klana - poručio je poslanik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

NAJMODERNIJA BOJA u 2024: Odiše tihim luksuzom, a evo uz koje komade se najbolje kombinuje

Utorak, 16.04.2024 | 10:29

Prema stilistima, ova nijansa je u najvećem trendu ove godine. Zasijajte tokom proljeća i ljeta u neprevaziđenoj nijansi, suptilnog luksuza.