Subota, 18.03.2023 | 21:50
IZVOR: RTCG

Berane - PRVA RODA stigla u Polimsku ulicu

Dva dana prije kalendarskog početka proljeća, u Berane je doletjela bijela roda i ugnijezdila se na svom stubu u Polimskoj ulici.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Portalu RTCG su kazali da je vjerovatno u pitanju mužjak, jer on obično stiže prije ženke da bi pripremio gnijezdo.

“U svakom slučaju, treba propratiti nekoliko dana da vidimo da li će tu ostati, jer bi mogla biti i neka druga vrsta rode koje su sad u migraciji. Ako bude tu i narednih neokoliko dana onda je sasvim sigurno u pitanju par koji dolazi u Berane svake godine“, kazali su iz CZIP.

Oni su dodali da su rode do sada dolazile obično početkom aprila, ali da je moguće da ih je rano proljeće već pokrenulo na migraciju.

„Nismo ih prstenovali, da bi po tome odmah znali da li su to Perko i Perka. Ali je veoma izvjesno da jesu, odnosno da su ove godine promijenjeni vremenski uslovi poremetili i njihov kalendar“, objasnili su iz CZIP.

Jedini par bijelih roda koji se nastanjuje u Crnoj Gori u svom gnijezdu na stubu u prometnoj „Polimskoj ulici“ u Beranama prvi put su primijećene u proljeće 2012. godine. Te prve godine rode su izlegle tri pilića sa kojim su krajem ljeta otišle nazad u svoju postojbinu. Kada su 2012. godine stigle u Berane, ornitolozi su objasnili da je to jedini par bijelih roda koji je poslije više decenija doletio i nagnijezdio se u Crnoj Gori, što je izazvalo izuzetnu pažnju javnosti.

Ornitolozi objašnjavaju da je roda u mitologiji simbol plodnosti i da predstavlja pticu urbanih sredina, koja se ne plaši ljudi. Oni nemaju odgovor na pitanje zašto je bijela roda, pored idealnih sredina kao što su Skadarsko ili Plavsko jezero, odabrala baš Berane, ali kažu da stanovnici ovog grada imaju privilegu da joj poslije toliko vremena budu svake godine domaćini.

Kako dolaze godinama i svaki put svoje gnijezdo dorade, ono je već bilo postalo preteško i opterećivalo elektručne kablove na kojima se nalaze. Elektroprivreda Crne Gore i Centar za zaštitu ptica su, zbog toga, prije nekoliko godina napravili posebnu metalnu konstrukciju za gnijezdo, koje može dostići prečnik i do dva metra. Gnijezdo je, kako su to ornitolozi objasnili, napravljeno po svim svjetskim standardima, od metalne konstrukcije i izdignuto iznad električnih kablova, tako da više nema straha da se napravi neki kuršlus.

Ornitolozi smatraju da dolazak bijelih roda treba da bude veliki događaj za grad, i podsjećaju da se u razvijenim evropskim sredinama prave festivali rode i slavi se njen dolazak.

„U Evropi se izdvajaju milioni evra za njenu zaštitu. U nekim mjestima gdje se uobičajeno gnijezdi prave se i posebni stubovi i pripreme za njen doček. Dolazak bijelih roda je veliki događaj i za Crnu Goru“, smatraju ornitolozi. Bijele rode, kako stručnjaci objašnjavaju, žive i do četrdeset godina, što je duplo duže od svih ostalih vrsta roda.

Tradicija se nije prekinula ni prije šest godina kada je doletio samo možjak, dok se za ženku vjerovalo da je stradala negdje na putu iz daleke Afrike. Ovaj par bijelih roda je u Beranama izlegao veliki broj pilića, tako da se tradicija nije prekinula, i njihovi potomci i dalje svake godine pohode grad na sjeveru Crne Gore i svoje gnijezdo na stubu za rasvjetu. Ornitolozi i građani Berana su rodama koje dolaze u Berane dali imena Perko i Perka.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ljubav
19.03.2023 01:57

Ovo su mi uvijek najsladje vijesti na proljece ♥️ Zivjeli Perko i Perka i uvijek se vracali ♥️

4 0

Ova četiri horoskopska znaka pratiće SREĆA do kraja aprila

Srijeda, 17.04.2024 | 07:02

Kako se april polako bliži svom kraju, mnogi se pitaju što im zvijezde spremaju u drugoj polovini ovog proljećnog perioda.

CRNA GORA: Izmjene zakona o radu - Očevima 10 slobodnih dana, žene bez menstrualnog odsustva

Srijeda, 17.04.2024 | 09:09

Na Nacrt izmjene Zakona o radu tokom javne rasprave stigle su brojne sugestije i primjedbe, ali je Ministarstvo rada prihvatilo svega 20-ak predloga i to onih koje nijesu suštinske prirode.

Pročitajte šta piše u PISMU koje je Lazović poslao Novoviću

Srijeda, 17.04.2024 | 10:12

Bivši visoki funkcioner crnogorske policije Zoran Lazović, koji je uhapšen u nedjelju po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva kojega tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je omogućila ulazak u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, još 12. marta je pismom preko advokata obavijestio Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da je spreman da dođe u SDT na svaki poziv i da ne želi to da izbjegne ili ometa bilo kakav zakonit rad Tužilaštva.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

PONESITE KIŠOBRANE - Ove TEMPERATURE nam donosi ČETVRTAK

Srijeda, 17.04.2024 | 22:02

U četvrtak nas očekuje pretežno  oblačno vrijeme sa kraćim sunčanim intervalima, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Naučnici na ivici OTKRIĆA ŽIVOTA van Zemlje?

Srijeda, 17.04.2024 | 21:49

Jedno od najvećih pitanja na koje još uvijek nema odgovora je da li postoji život van zemlje. I ako postoji, gdje se "krije"?

ISTRAŽIVANJA POKAZALA - Da li LOŠIJE SPAVAJU žene ili muškarci?

Srijeda, 17.04.2024 | 21:31

Rezultati su pokazali da žene imaju skoro 60 odsto veću vjerovatnoću da pate od nesanice.

Drakić: Radnici ASK su trpjeli MOBING; Leković: Nadam se da će Perović saopštiti po čijem je NALOGU RADILA

Srijeda, 17.04.2024 | 21:18

Predsjednik Sindikata ASK, Dušan Drakić, kazao je da je prošlo skoro deset mjeseci od kako je počeo bunt radnika u Agenciji za sprečavanje korupcije.

Strana državljanka PRIJAVILA da je silovana u Budvi?

Srijeda, 17.04.2024 | 21:13

U razmaku od jednog sata policiji su prijavljena dva slučaja seksualnih delikata.

Pjevač objavom ZABRINUO mnoge - Oglasio se iz bolnice (FOTO)

Srijeda, 17.04.2024 | 20:58

Pjevač Marko Stojković, poznat kao MC Stojan, hospitalizovan je zbog lošeg zdravstvenog stanje.

Martinović: Perović trenutno u prostorijama SPO, NIJESMO DOBILI pismeno rješenje o zadržavanju

Srijeda, 17.04.2024 | 20:45

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović trenutno se nalazi u prostorijama Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) za zadržavanje - saopštio je njen branilac Nikola Martinović.

Potpuno PRIRODAN NAČIN - Ofarbajte jaja SODOM BIKARBONOM

Srijeda, 17.04.2024 | 20:36

Soda bikarbona je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u kuhinji svake domaćice.

Ovi ZNACI ZODIJAKA i su "NAJSLABIJI" na alkohol

Srijeda, 17.04.2024 | 20:24

Neki horoskopski znakovi se ističu svojom posebnom sklonosti prema uživanju u alkoholnim pićima.

Abazović održao predavanje na Beogradskoj otvorenoj školi - "Izađimo iz kaveza mišljenja, regionu treba VELIKI DOGOVOR"

Srijeda, 17.04.2024 | 19:47

"Region mnogo pati od prošlosti, pa su tako i dominantne priče političara vezane za temu prošlosti i međusobnog trvenja", istakao je bivši premijer i predsjednik Građanskog Pokreta URA, Dritan Abazović.