Srijeda, 22.03.2023 | 08:57
IZVOR: 24sedam.hr

"Vodič za lijene" - Stručnjaci otkrili minimum vježbanja za postizanje vidljivih rezultata

Napravite 20 skokova 'od sreće', iskoristite prednosti joge od samo 15 minuta, jednom mjesečno potrčite, a ako obavljate kućne poslove mnogo ste spremniji i manje slabi od onih koji to ne rade.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Donosimo 'lijeni' vodič za postizanje fit forme i zdravlja:

Budite kao flamingo
Doktorka i autorka Lucy Pollock, održava ravnotežu tako što provodi jednu minutu na svakoj nozi dok ujutro pere zube. Dakle, nema potrebe za članstvom u teretani ili bilo kakvom opremom za teretanu.

- Vježbe koje uključuju malo snage i ravnoteže čine veliku razliku - kaže Lucy.

Jednominutni čučnjevi snage
Čučnjevi čuvaju mišićnu masu i snagu, ali važno je zauzeti ispravan položaj za maksimalnu korist.

- Kada dobro radite čučnjeve, poboljšavate snagu jezgre održavajući dobro držanje i držeći leđa ravnima. Vrlo su dobra vježba za cijelo tijelo - ističe Lucy.

Sagorijevanje masnoće hladnom kupkom
Plivanje po hladnoći nije za svakoga, ali kako bi bilo da morate ostati unutra samo nekoliko minuta kako biste iskoristili prednosti djelotvornijeg sagorijevanja masnoće, manje upale i veće osjetljivosti na inzulin...

Napravite 20 skokova 'od sreće'
Za jače kosti, zašto ne biste skakali gore-dolje dok nekoliko minuta gledate televiziju. Izvođenje samo deset ili 20 skokova dnevno može povećati koštanu masu i snagu, prema nedavnoj studiji sa Sveučilišta Chukyo u Japanu, budući da učinak stimuliše rast kostiju.

Slični rezultati su pronađeni u jednoj ranijoj američkoj studiji, u kojoj je 60 žena u dobi od 25 do 50 godina svakodnevno provodilo program skakanja. Žene su radile ili deset ili 20 skokova, s 30 sekundi odmora između skokova, dva puta dnevno tokom 16 nedjelja. Svi su vidjeli dobitak u mineralnoj gustoći kostiju kuka, ali poboljšanja grupe s 20 skokova bila su značajnija.

Malo joge pomaže srcu
Zaboravite na mučenje kroz sate iscrpljujućih poza - samo 15 minuta dnevne joge može sniziti krvni pritisak, broj otkucaja srca u mirovanju i kardiovaskularni rizik, prema jednoj nedavnoj studiji. Joga je moćna jer modulira i uravnotežuje autonomni živčani sistem, snižavajući krvni pritisak. Ključno je to što uključuje tri vrste manevara - istezanje, držanje poze i naginjanje glave, kaže dr. Mithu Storoni, istraživač neuroznanosti, instruktor joge i autor. 

Krećite se brže jednom mjesečno
Ohrabrujuće je da održavanje ne baš naporne navike trčanja, plivanja ili igre badmintona samo jednom mjesečno je dovoljno da bude korisno za zdravlje mozga. Studija UCL-a koju je vodila dr. Sarah-Naomi James otkrila je da je vježbanje barem jednom svaka četiri tjedna povezano s boljom kognitivnom funkcijom u životu. Zaštitni učinci mozga bili su najveći kod onih koji su fizički aktivni barem jedan do četiri puta mjesečno, više nego kod onih koji su češće vježbali tokom određenog razdoblja u odrasloj dobi, ali to nisu nastavili. Dakle, dosljednost je ključna - čak i ako to radite samo jednom mjesečno.

Usisavanje se takođe računa
Istraživači s UCL-a i Sveučilišta u Sydneyu otkrili su da samo tri ili četiri minute brzih aktivnosti tokom dana - kao na primjer, igranje s djecom i kućnim ljubimcima, nošenje namirnica, brzo penjanje stepenicama, hodanje uzbrdo ili trčanje da uhvatite voz - je povezano sa znatno nižim rizikom od prerane smrti iz svih uzroka, u poređenju s nečinjenjem. Kako ističu istraživači, njihovi su nalazi u skladu s prethodnim studijama koje pokazuju da 'vrlo male doze snažne povremene aktivnosti mogu poboljšati kardio-respiratornu kondiciju, što je vitalni pokazatelj dugovječnosti'.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.