Četvrtak, 23.03.2023 | 09:49
IZVOR: zenablic.rs

Ovo MAGIČNO i PRELIJEPO mjesto u Crnoj Gori uvršteno je u 25 NAJLJEPŠIH ATRAKCIJA EVROPE - Turisti kažu da ostavlja bez daha

Jedan od najpoznatijih časopisa za putovanja "Travel&Leisure", sa razgranatom mrežom fotografa i reportera širom svijeta, redovno donosi uvide u neke od najatraktivnijh i najljepših mjesta na svijetu za šetanje, obilaženje, predah, razgledanje, hranu i piće...




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Oni se osvrću na već izvikane turističke atrakcije, ali otkrivaju i manje poznate planine, jezera, nacionalne parkove, palate, ostrva... Nedavno su objavili i listu 25 najljepših mesta u Evropi koje nikako ne treba propustiti, a zanimljivo je da su na ovom spisku i tri lokacije - dvije u Hrvatskoj i jedna kod nas u Crnoj Gori.

U Hrvatskoj su kao dragocjene turističke atrakcije izdvojena Plitvička jezera i zidine Dubrovnika, dok su u Crnoj Gori kao dragulj ove zemlje izdvojili Gospu od Šrkpjela, malo ostrvo u neposrednoj blizini Perasta.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Gospa od Škrpjela je svakako jedna od najposjećenijih atrakcija u Crnoj Gori, a svakog ljeta brodići gotovo bez prestanka tokom cijelog dana dovoze horde turista na ovo ostrvce. Do njega je zapravo i moguće doći samo brodom koji saobraćaju do Perasta, gradića nadomak Kotora. Do Perasta možete doći sopstvenim automobilom ili taksijem, ili eventualno autobusom ukoliko ste uplatili izlet u turističkoj agenciji.

Na ostrvu se nalazi istoimena rimokatolička crkva zadivljujuće ljepote čija tirkizna kupola poput magneta privlači poglede sa obale. Pored crkve na ostrvcetu ćete pronaći i muzej i suvenirnicu. Unutar crkve se nalazi kapela, a posjetioci mogu da uživaju u djelima italijanskih majstora, slikama Tripa Kokolja - lokalnog baroknog umjetnika iz 17. vijeka, originalnoj ikoni Gospe od Škrpjela i brojnim tapiserijama.

Naravno, kakav je to lokalitet bez legendi koji ga prate, pa tako i Gospa od Šrkpjela ima jednu! Naime, mještani jveruju da će vam se ostvariti želja ukoliko stavite ruku u otvor iza oltara na kome se nalazi ikona Bogorodice.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.

Inače, praktično dmah pored Gospe od Škrpjela nalazi se još jedno prirodno ostrvo, ali manje i zatvoreno za posjete turista. Riječ je o ostrvu Sveti Đorđe, koje se popularno zove i ostrvo mrtvih jer se na njemu nalazi veliko groblje gde su se nekada sahranjivali samo znameniti žitelji Perasta. Na ostrvu se nalazi i Benediktanski manastir iz 19. vijeka i mala crkva posvećena Svetom Đorđu.

Ovo je cjelokupna lista najljepših mjesta u Evropi:

Villa Rufolo, Ravelo, Italija

Egremni plaža, Lefkada, Grčka

Pena palata, Sintra, Portugal

Gospa od Škrpjela, Crna Gora

Briž, Belgija 

Abbaye Notre-Dame de Sénanque, Gordes, Francuska

Sao Miguel, Azori

Vrt Evrope, odnosno cvijetni vrt Keukenhof, Lise, Holandija

Dvorac Šambor, dolina Loare, Francuska

Nacionalni park Plitvička jezera, Hrvatska

Koloseum, Rim, Italija

Lapland, Finska

San Frutuozo, Italija

Ostrvo Skaj, Škotska

Vodopadi Seljalandsfoss, Island

Sagrada Familija, Barcelona, Španija

Dvorac Nojšvajnštajn, Schwangau, Njemačka

Fjord Geirangerfjord, Norveška

Dubrovačke zidine, Hrvatska

Halštat, Austrija

Veliki trg u Briselu, Belgiji

Ušguli, Gruzija

Nihavn, Kopenhagen, Danska

Plava laguna, Island

Đavolji most, Kromlau, Njemačka

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks!

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.