Subota, 25.03.2023 | 07:56
IZVOR: Kolektiv.me

NEUSTRAŠIVI sedmogodišnjaci - Nikola i Stevan su najbolji drugari i VOZE KARTING kao profesionalci

Fudbal, košarka, karate, rukomet,... samo su neki od sportova koje djeca biraju kao hobi, i čije treninge nestrpljivo iščekuju poslije završenih školskih obaveza.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ipak, da ti navedeni sportovi ne moraju uvijek da budu prvi izbor mališana, dokazuje nam i primjer sedmogodišnjaka iz Podgorice, a ujedno najboljih drugara – Nikole Radetića i Stevana Pejovića.

Naime, oni su izabrali karting, za čiji su volan sjeli kada su imali samo četiri godine, i vrlo brzo su postali veliki ljubitelji vožnje i adrenalina.

Neustrašivi, ne propuštaju nijedan trening i novu avanturu za volanom, a sve prilagođeno njihovom uzrastu.

„Nikola i Stevan prve vožnje u kartingu počeli su sa četiri godine. S obzirom da smo mi roditelji uvijek pratili auto i karting sport, tako je i nastala želja da njih usmjerimo ka istom. Oni voze karting koji je po FIA homologaciji za njihov uzrast, to su kartinzi sa motorima Rotax snage 9 konjskih snaga“, ističe u razgovoru za portal Kolektiv, Nikolin otac Miloš Radetić.

TIMSKI RAD, POBJEDE I PORAZI

Specijalno kreirano zaštitno odijelo, rukavice, kaciga,… samo je dio svakodnevne opreme dječaka kada sjednu u karting i započnu trening vožnju.

Pod budnim okom roditelja, Nikola i Stevan uče šta je timski rad, koliko je bitno poštovanje protivnika, ali i da su pobjede i porazi svakodnevni dio života.

I to sve kroz igru, savladavajući izazove karting staze.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Nikoli je uzor Čarls Lekler, vozač Formule 1 koji nastupa za čuveni Ferari, dok Stevan uživa da gleda vozačke vještine Maksa Verstapena, iz tima Red Bul.

“Dobrog vozača kartinga prije svega odlikuje vaspitanje, timski rad, poštovanje drugih takmičara… Stevan i Nikola su zavoljeli karting i treniraju svakodnevno na stazi Karting Centra Podgorica, koji nam je ujedno i najveća podrška. Brzine u kartingu koji oni voze u zavisnosti od staze, kreću se između 90 i 110 km/h”, dodaje Radetić za naš portal.

A 2023. godina, za ove hrabre dječake, biće posebna.

Nikola i Stevan će ubrzo proslaviti osmi rođendan, a to znači da je pred njima prva profesionalna takmičarska godina.

Tako ih čekaju brojni izazovi za volanom, i to na stazama širom regiona, a planirane su i trke u Austriji i Sloveniji.

“S obzirom da u ovoj godini pune osam godina, u Italiji nam nije bio dozvoljen nastup, tako da u ovoj godini ćemo voziti u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji. Tek nam je prva profesionalna sezona, tako da pehara još uvijek nema. U Italiji smo imali veliku šansu, ali organizator nije bio na našoj strani”.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

KARTING KAO PROFESIONALNI SPORT U CRNOJ GORI?

Da li će baš karting staza u budućnosti biti i profesionalni poziv ovih mališana, još uvijek je rano da se govori.

Kako nam naglašava Nikolin otac, za dječake, karting je u ovom uzrastu ono što najviše vole, a šta će biti za nekoliko godina, na njima je da odluče.

Da bi ovaj sport imao budućnost u Crnoj Gori, potrebna su mnogo veća ulaganja, smatra naš sagovornik, i to prije svega od nadležnih institucija.

Prema njegovim riječima, auto i karting sport su u jako lošoj situaciji u našoj zemlji.

“Mislim da je dovoljno ako kažem da su Nikola i Stevan jedini koji se bave kartingom. Savez nam je u jako lošem stanju, organizacija nacionalnog šampionata ne postoji i nije na vidiku. Karting zahtijeva puno treninga, a mi to uspijevamo zahvaljujući samo Karting Centru Podgorica. Ovim putem pozivam ljude koji su nadležni da se uključe u razvijanje karting sporta, jer puno djece ima koja bi se priključila, ali jednostavno institucije su zakazale”, zaključio je Radetić za portal Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

⇒ ⇒ Ovaj tekst je finansiran kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, a koji realizuje Ministarstvo kulture i medija;

KOMENTARI (8)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Peđa
25.03.2023 08:23

Preslatki dječaci sto godina napunili

8 0
g
25.03.2023 09:23

srecno djeco!

8 0
Sanja
25.03.2023 11:41

Najbolji portal sa originalnim tekstovima!

6 0
Karting
25.03.2023 11:41

Sjajno, veliko bravo za male šampione!

7 0
Vaso
25.03.2023 11:42

Svaka čast djeco, sve najbolje!

6 0
Čitač
25.03.2023 11:44

Kako su slatki, šampioni od malih nogu! Puno uspjeha Vam želim!

7 0
Laki
25.03.2023 11:45

Bravo Kolektiv na promovisanju mladih nada i ove zlatne djece!

6 0
Varja
25.03.2023 11:48

Veliko bravo i svaki uspjeh za buduće šampione!

6 0

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.