Četvrtak, 30.03.2023 | 07:33
IZVOR: Vijesti.me

Iz Starog grada Budva se moraju UKLONITI tende, reklame,... Ko to ne učini, kazna 500 EURA

Komunalna policija i inspekcija naložila je vlasnicima lokala unutar zidina Staroga grada da uklone izloge, tende, reklame i sve ostalo što je neprimjereno tom zaštićenom spomeniku kulture.




Foto: arhiva, Kolektiv.me (detalj iz Starog grada)

Rok je, kako je “Vijestima” rečeno, četiri dana, a kazne su 500 eura ukoliko to sami ne učine. Upozorenja su uručena, a Komunalna policija i inspekcija je sačinila tim od tri inspektora koji sprovode akciju.

Sekretarijat za društvene djelatnosti je u saradnji sa Komunalnom policijom i inspekcijom pokrenuo je tu akciju “pospremanja” Staroga grada, u svjetlu činjenice da je Budva u finalu za izbor Evropske prijestonice kulture 2028.

Najava da moraju uklanjati izloge, pojedini i video nadzor, reflektore… već je izazvala revolt vlasnika lokala koji najavljuju tužbe, smatrajući da je trebalo da budu upozoreni još početkom godine, a ne sada pred sam početka sezone.

Godinama unazad “Vijesti” su pisale o katastrofalnom stanju u kome se nalazi dva i po milenijuma star grad na Jadranu, jer je devastacija prisutna na svakom koraku unutar i van bedema, od divlje gradnje pa do manjih intervencija.

”Vijestima” je prije dvije godine iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara saopšteno da je u postupku izrada elaborata za potrebe revalorizacije kulturnih dobara, u okviru čega potpada i Stari grad Budva sa svojim bedemima.

”U okviru elaborata detaljno će biti dokumentovano postojeće stanje, te u odnosu na isto biti izrečene mjere zaštite. Proces revalorizacije, međutim, odvija se sporijom dinamikom, usljed nedostatka finansijskih sredstava”, rečeno je tada iz Uprave.

Posljednja državna kontrola komisije Uprave za zaštitu kulturnih dobara bila je 2014. godine. Tada je komisija utvrdila da Stari grada ima devet novih kuća, 22 podignuta sprata i više od 1.200, uslovno rečeno, sitnih promjena na kulturnom dobru koje je zakonom zaštićeno. Riječ je o novim balkonima, novim viđenicama, proširenju izloga, plastičnim i aluminijumskim prozorima, vratima, uličnim izlozima i vitrinama, rolo vratima, gvozdenim rešetkama, tendama, raznim stubovima i slavolucima. Po svim kriterijumima, Stari grad bi trebalo da se ‘skine’ sa liste zaštićenih spomenika kulture

Nekadašnji Zavod za zaštitu spomenika je od 2003. do 2006. podnio 11 krivičnih prijava zbog “divlje gradnje”, ali tužilaštvo nijednu nije procesuiralo.

Jedan od najbrutalnijih primjera devastacije Starog grada, pod patronatom lokalnih vlasti, desio se 2015. godine, kada je tadašnja DPS uprava aminovala odluku Sekretarijata za gradsku infrastrukturu, na čijem je čelu bio Nikola Divanović, da se na gradskim bedemima postavi iluminacije dizajnera Karima Rašida.

Rašidova iluminacija u obliku dvostrukog niza svjetlećih cijevi, dužine 250 metara, postavljena je uoči dočeka 2015. godine. Problem je izbio jer je iluminacija postavljena na metalnim držačima dužine 1,4 metra, koji su učvršćivani šrafovima u kamene zidine stare vjekovima.

MZ “Stari grad” tada je podnijela krivičnu prijavu. Opština je godinu kasnije morala da skine iluminaciju, te izvrši saniranje oštećenja, priznajući da je izvršena devastacija.

U okviru akcije koju je pokrenuo Sekretarijat za društvene djelatnosti poslije više decenija biće “oslobođeni” i piloni.

Piloni kao izuzetan trag urbane strukture helenističkog grada su godinama bili čiviluk u jednom starogradskom butiku.

Piloni iz VI vijeka, kapija antičke Budve, nažalost je bio degradiran time što je bio dio inventara butika. Predviđeno je da se taj spomenik “oslobodi”, te omogući turistima i ostalima posjetiocima Budve da mogu nesmetano da ga vide.

Mjesna zajednica “Stari grad” još prije pet godina pozvala je nadležne u Opštini da eksproprišu trgovački objekat u kome se nalazi vrijedan kulturno-istorijski spomenik.

”Prilikom otkrivanja antičke kapije 1985. opštinski organ nije imao u vidu zakon iz 1945. po kojem sve što se nađe 20 centimetara ispod površine zemlje pripada državi. Putem zamjene lokala jednom vlasniku je dat lokal na drugom mjestu, a privatni vlasnik za 2/3 površine je ostao vlasnik iako ne može biti vlasnik prostora koji je naknadno iskopan ispod njegovog prizemlja. Nije se niko bavio ovim problemom, pa je tako jedan od najstarijih spomenika kulture u Crnoj Gori sada u funkciji butika”, naveli su tada iz MZ “Stari grad”.

Iz Opštine se još ne oglašavaju da li će se akcija uklanjanja svega onoga što ruži izgled Staroga grada odnositi i na ono što je ispred zidina, prije svega velike metalne tende koje su praktično ogradile starogradske bedeme.

Podsjećamo, tende su napravile obruč oko zidana prije šest godina, kada su gradske vlasti, uprkos jasnom stavu Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja je tražila uklanjanje metalnih tendi, dozvolila njihova postavljanje.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara, na čijem je čelu bila Anastazija Miranović uputila je tada dopis u kome su iznijete primjedbe na nacrt Plana privremenih lokacija oko i unutar Staroga grada.

Od korekcija koje je potrebno izvršiti, kako je naglašeno iz Uprave, propisano je između ostalog da se u neposrednoj blizini, okolo i u okviru bedema Starog grada Budve, uklone postojeće nadstrešnice, tende, drvene podloge i sve slične konstrukcije. Međutim, umjesto da budu uklonjene one koje su do tada postavljene, uslijedilo je postavljanje još nekoliko.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Inspekcija
30.03.2023 12:53

Kod kotorskih semafora radi se zgrada 6,7 spratova , postavljena skela uz trotoar bez zastite. Sta radi inspekcija? Nista.

4 0

Miss Crne Gore poklanja haljine za maturu i polumaturu: Voljela bih da nekog usrećim

Utorak, 23.04.2024 | 17:38

Za plemenitost ne treba puno novca, dovoljno je imati samo volje i osjećaja za druge što svijedoči i primjer Anđele Vukadinović koja je riješila da obraduje djevojke za matursko i polumatursko veče.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Vesna Medenica: Ako je neko brisao poruke sa mog telefona, mogao je i da dopisuje

Utorak, 23.04.2024 | 18:22

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u odbrani pred sudom negirala je izvršenje krivičnog djela protivzakonit uticaj u odnosu na supendovanu sudiju Privrednog suda Milicu Vlahović Milosavljević, ističući da u optužnici nema dokaza - samo mržnje.

NOVI TREND konturisanja lica - Evo kako da NAGLASITE sve što ŽELITE samo u dva poteza

Srijeda, 24.04.2024 | 16:00

Nezaobilazan korak u skoro svakoj makeup rutini.

Tamara Dragičević OŠTRO o BRAKU - "Nisam mu PRIŠLA na ulici i rekla da mi napravi dijete"

Srijeda, 24.04.2024 | 15:46

Tamara Dragičević, koja će uskoro roditi treće dijete, vrlo iskreno je govorila o pitanjima s kojima se suočava.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila pretkvalifikacioni TENDER za dionicu Mateševo-Andrijevica

Srijeda, 24.04.2024 | 15:41

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

Prošlo je 19 GODINA od PRVOG SNIMKA na platformi YouTube: Sada ima preko 317 MILIONA PREGLEDA, a evo ko je na NJEMU (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024 | 15:34

A znati li koji je video najgledaniji ikada.

POZNATI TERMINI polufinala ABA lige - Evo kada IGRAJU Partizan i Budućnost Voli

Srijeda, 24.04.2024 | 15:15

Sve je spremno za početak završnih borbi Admiralbet ABA lige – regionalno takmičenje danas je odredilo termine polufinalnih duela, ali kada startuje finalna serija.

Šta treba da URADITE ako ste u AUTOMOBILU dok napolju JAKO GRMI?

Srijeda, 24.04.2024 | 15:05

Mnogi vjeruju da je automobil sigurno utočište tokom grmljavine, ali koliko je ta tvrdnja zapravo tačna?

Kralj Čarls pokazao koliko VOLI Kejt: Poslije 100 godina je nekom članu kraljevske porodice ukazana ovakva čast

Srijeda, 24.04.2024 | 15:03

Princezi Kejt Midlton je ukazan veliki znak ljubavi i poštovanja.

Injac: Asfaltiranje Balšićeve za desetak dana

Srijeda, 24.04.2024 | 14:34

U narednih desetak dana počeće asfaltiranje Balšićeve ulice, a nakon toga postavljanje kamena, rekla je za “Dan” gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je jutros sa direktorom Agencije za izgradnju i razvoj grada Draganom Senićem obišla gradilište.

Ustavni sud usvojio žalbu: Miloš Medenica NEOSNOVANO u pritvoru

Srijeda, 24.04.2024 | 14:24

Ustavni sud usvojio je žalbu.

Tri znaka koja otkrivaju narcisoidnu majku

Srijeda, 24.04.2024 | 14:13

Narcisoidni roditelji se često fokusiraju na sopstvene potrebe i želje, zanemarujući potrebe svoje djece. Međutim, ponekad možda nije lako prepoznati narcise, posebno kada su u pitanju naši najbliži.