Petak, 05.05.2023 | 15:42
IZVOR: N1

Kako razviti EMPATIJU kod djece - roditelji imaju ključnu ulogu

Empatija je sposobnost razumjevanja osjećanja drugih kao i emocionalna reakcija na ono što druga osoba osjeća ili bi se očekivalo da osjeti.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Postoje dvije glavne vrste empatije: kognitivna i emocionalna.

Kognitivna empatija je sposobnost da se razumije perspektiva druge osobe i osjeti njen bol. Ovu vrstu empatije doživljavate kada se uronite u iskustvo druge osobe bez gubljenja sopstvenih osjećanja. Takođe se naziva preuzimanje uloga.

Emocionalna empatija je pomoćno iskustvo emocionalnog stanja druge osobe. To uključuje doživljavanje emocionalnog odgovora na događaj ili zato što se saosjećate sa osobom (reaktivna empatija) ili zato što se osjećate slično osjećanjima druge osobe (paralelna empatija). Emocionalna empatija je takođe poznata kao emocionalni odgovor.

Zašto je empatija važna?

Empatična djeca imaju bolje socijalne vještine i emocionalnu inteligenciju. Djeca koja imaju razvijene socijalno-emocionalne vještine pokazuju manje agresije i bolje moralno rezonovanje. Oni takođe pokazuju više krivice kada prave greške i poštuju pravila čak i bez nadzora​. Empatična djeca češće pomažu onima koji su u nevolji, a manje je vjerovatno da će učestvovati u maltretiranju​.

Osećaj empatije važan je i odraslima u svakodnevnom životu. Zauzimanje perspektive druge osobe može povećati povjerenje i međuljudsku bliskost. Oni imaju tendenciju da osjećaju veći osjećaj zadovoljstva u svojim odnosima.

Kada deca razvijaju empatiju?

Sposobnost oponašanja emocija ili osjećaja drugih čini osnovu za razvoj empatije kod djece. Čak i u ranom dobu od 18 sati, novorođenčad mogu da oponašaju pokrete usta i lica odrasle osobe sa kojom se suočavaju.

Kako ih naučiti empatiji?

Jedan od najboljih načina da naučite djecu empatiji je pokazivanje empatije kroz svoju akciju.

Emocionalno usklađivanje vam omogućava da saosjećate i razumijete emocije vašeg djeteta tako što ćete modelirati ponašanje vašeg djeteta namjerno, i naravno, na odgovarajući način. Oponašanje akcije vašeg djeteta aktivira zajedničke neuronske sisteme koji podupiru akcije i emocije vašeg djeteta​.

Nedavna studija pokazuje da je veća vjerovatnoća da će majke koje pokazuju emocionalnu usklađenost sa djecom u prvoj godini života imati djecu koja su empatična u djetinjstvu i adolescenciji.

Emocionalnu usklađenost možete prenijeti korišćenjem pretjeranih i djelimično imitativnih izraza lica, govora tijela i neverbalnih znakova koji odgovaraju emocionalnom stanju djeteta. Kada je vaše dijete u nevolji i plače, možete da odgovorite sa „O, jadna bebo“, koristeći izraze lica i ton glasa koji izražava blagu uznemirenost, prenosi Parentingforbrain.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Veterinar otkriva PET ŽIVOTINJA koje NIKADA ne bi izabrao za KUĆNE LJUBIMCE - Jednu od ovih većina ima, a evo zašto ne bi trebalo!

Srijeda, 24.04.2024 | 13:20

Ističući svoje iskustvo sa različitim životinjama, veterinar je objasnio prednosti i mane pojedinih kućnih ljubimaca.  

Volite li smoki? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.

Milović: Budva mora opet postati najprivlačniji grad za život i rad

Srijeda, 24.04.2024 | 12:35

Sistemsko urušavanje, neprepoznatljivost, stihijski razvoj, loši međuljudski odnosi, stanje komunalnog reda, pad sportskih rezultata, kulturna devastacija, negativni imidž, afere, korupcija, pad sistema vrijednosti, predstavljaju vrlo teško stanje u našem gradu koje traje skoro deceniju. Budva kao nekada vodeća turistička destinacija je nažalost izgubila vodeću poziciju grada koji diktira tempo razvoja Crne Gore, saopštio je nosilac liste nosilac liste “Budva može bolje” prof. dr Nikola Milović.

"Rafa može da osvoji Rolan Garos - ako se povrijede Alkaras, Đoković, Siner i ostali"

Srijeda, 24.04.2024 | 12:10

Bivši trener i stric Rafaela Nadala, Toni je govorio za "As" posle drugog uzastopnog turnira Španca bez pauze.

Mekan i pun ukusnih sjemenki: Pripremite BRZI POSNI HLJEB

Srijeda, 24.04.2024 | 11:53

Posni hlebovi su pravo olakšanje zbog njihove brze i jednostavne pripreme.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.