Srijeda, 10.05.2023 | 21:54
IZVOR: Klix.ba

Devet najzdravijih vrsta voća za jelo, uvrstite ih u svoju ishranu

Voće se često smatra zdravim užinom i to sa dobrim razlogom. Toliko vrsta voća nudi niz potpuno prirodnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, tako da možete imati koristi od nutritivnog sadržaja voća i njegove ukusnosti.

 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Možda se pitate koje je najzdravije voće za jelo? Nutricioniste i zdravstvene stručnjake će vam pomoći da odaberete najzdravije voće za jelo.

Avokado

"Avokado nastavlja da raste u popularnosti i može se vidjeti u svemu, od smoothija do zamrznutog avokada. Volim da ih preporučujem za zdravlje srca, jer konzumiranje hrane bogate kalijem, kao što je avokado, može pomoći u smanjenju efekata natrijuma", kaže Amy Gorin, MS, RDN, vlasnica Plant Based with Amy.

Avokado se, naravno, može narezati, namazati ili zgnječiti na tost, ali je i odličan dodatak kremastim smoothijima, preljevima za salatu i još mnogo toga.

"Pored toga što je ukusan, avokado je punzdrave masti, vlakna i antioksidansi. Istraživanja su pokazala da avokado može pomoći u održavanju zdravog srca i imunološkog sistema", dodaje Mackenzie Burgess, RDN i programer recepata u Cheerful Choices.

Borovnice

"Jedna šolja borovnica osigurava četiri grama korisnih vlakana, zajedno sa esencijalnim nutrijentima kao što su vitamin C, vitamin K i mangan, kao i antocijanini – vrsta fitonutrijenata", kaže Burgess. Postoji prilično uzbudljivo istraživanje i sa borovnicama.

Nova studija objavljena u "Food & Function" otkrila je da uživanje u količini ekvivalentnoj jednoj šoljici svježih borovnica dnevno može poboljšati funkciju endotela. Ovo pomaže u održavanju nesmetanog rada naših krvnih sudova i stoga je važno za cjelokupno zdravlje srca.

Jabuke

Ne podcjenjujte skromnu jabuku! Jabuke su bogate vlaknima i korisnim polifenolima, što istraživanja pokazuju da mogu pomoći u snižavanju holesterola i održavanju zdravog srca.

Maline

Dr. Breanna Guan, neuropatski praktičar, naziva maline najboljim voćem za zdravlje kože i hormone.

"Pune vitaminom C, ove bobice mogu pomoći u proizvodnji kolagena i zaštiti od starenja kože gašenjem slobodnih radikala i zaustavljanjem oksidativnog stresa i oštećenja", kaže ona.

Elaginska kiselina je glavni polifenol u malinama, koji pomaže u smanjenju negativnih uticaja toksičnih estrogena, odnosno 4-hidroksi-17ß-estradiola, 4E2, koji je povezan s rakom povezanim s estrogenom.

Banane

Ako ste aktivna osoba, Guan preporučuje banane .

"Banane su voće sa visokim glikemijskim indeksom", kaže ona.

Njihovo prirodno savršeno pakovanje čini ih lakim za jelo u pokretu, kako za djecu tako i za sportiste.

"Banane sa visokim sadržajem ugljenihhidrata pružaju brz izvor energije. Takođe su bogate kalijumom, za zdravlje srca i alkalnost. Odvedite ih u teretanu ili ih spakujte za putovanje", dodaje.

Limun

"Limun je izvrstan izbor za jačanje zdravlja i imuniteta. Započnite dan sa sokom bogatim C vitaminom koji neće utjecati na vaš šećer u krvi. Poznat kao voće koje čisti, limun smanjuje upalu i pruža mnoge prednosti, uključujući podsticanje probave. Pomiješajte sok od limuna s toplom vodom i đumbirom kako biste spriječili sezonske bolesti.

Hurma

Hurme su autohtono voće na Bliskom istoku, a sada su česte i u Sjevernoj i Srednjoj Americi. I da, također su tipičan dio mediteranske prehrane. Visok sadržaj vlakana čini da se nakon nekoliko hurmi dugo osjećate siti, što ih čini odličnim međuobrokom koji takođe sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, selen i nekoliko minerala.

Jagode

Jagode su izvrstan izvor C vitamina, a osiguravaju i mnoge druge vitamine i minerale, pa čak mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi,” kaže dr. Kacie Barnes.

Imaju puno vode i malo ugljenihhidrata pa pružaju veliki nutritivni podsticaj za vrlo malo kalorija.

Kupine

Kupine su još jedna super zdrava bobica koju treba redovno jesti. Imaju visok nivo antocijana, antioksidansa, plus tona vitamina C, vitamina K, mangana i vlakana. Lako ih je jesti – samo ih operite i stavite u usta – i mogu se uklopiti u mnoge recepte. Salata od kupina i bifteka može biti brza večera.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Konačno je stigao KRAJ retrogradnog Merkura - Ove PROMJENE čekaju vaš horoskopski znak

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:48

 Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 25. april 2024. godine, dan kada će se dosta stvari promijeniti. 

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

Jedna osoba je povrijeđena u udesu dva automobila koji se dogodio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Crvena Zvezda suspendovala tim-menadžera Nebojšu Ilića

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

KK Crvena zvezda Meridianbet obavještava javnost da je u periodu od 72 sata, do utvrđivanja činjenica suspendovao člana našeg kluba Nebojšu Ilića, saopšteno je iz beogradskog kluba.

Ova UKUSNA namirnica SMANJUJE APETIT i doprinosi GUBITKU KILOGRAMA

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:32

Dobro balansirana ishrana je jedan od najvažnijih faktora ukoliko želimo da smršamo.

Mandić: IZVJESNO da će tokom juna doći do PROŠIRENJA Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:23

Izvjesno je da će tokom juna doći do proširenja Vlade, što će dati novi zamah kada su u pitanju svi zacrtani planovi parlamentarne većine, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom današnjeg susreta sa Natašom Pirc Musar, predsjednicom Slovenije.

IRF - Uz dodatne edukacije i treninge do jake profesionalne ličnosti

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:20

Polaznice prve generacije programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja „Women on Boards“ Marija Janković, Ivana Đurović i Radmila Ivanović ističu važnost interakcije s inspirativnim liderkama u okviru samog programa, naglašavajući da je povezivanje s uspješnim ženama ključno za njihov dalji profesionalni put.