Nedjelja, 14.05.2023 | 09:24
IZVOR: klix.ba

Budite se sa glavoboljom? To može biti znak OZBILJNOG problema

Radite sve kako treba - rano odlazite na spavanje, zdravo se hranite i ne konzumirate alkohol - a opet se budite sa snažnom glavoboljom.




Foto: Ilustracija, Pexels.com

Ako vam je za utjehu, niste jedini.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se budite s glavom koja "puca" od bolova. Studija iz 2022. pokazala je da će jedna od šest osoba u svijetu doživjeti neki oblik glavobolje.

Jutarnje glavobolje su česte i mogu se pojaviti iz različitih razloga, od kojih mnogi nisu ozbiljni. NHS kaže da neki od najčešćih krivaca uključuju prehladu ili grip, pa čak i stres. Ipak, ukoliko je ovakvo stanje često, obratite se ljekaru, radi predostrožnosti.

Sveukupno postoji više od 100 različitih kliničkih kategorija glavobolja, u rasponu od malih trzaja koji traju par sati do teških pa čak i po život opasnih.

Različite glavobolje izazvane su različitim uzrocima, od kojih se neki ne mogu riješiti pouzdanim paracetamolom.

Glavobolja se može pojaviti ako smo dehidrirani, što ponekad može biti rezultat konzumiranja previše pića ili čak predugog izlaganja suncu.

Često nema razloga za brigu i samo je rezultat dehidracije nakon uživajuće večeri. Ali uporna bol većinu jutra može biti potencijalni pokazatelj temeljnog problema.

Zašto se javljaju glavobolje?

Mnogo je razloga zašto se glavobolje javljaju, neki su očigledniji od drugih.

Rad u smjenama

Istraživanja su otkrila da jutarnje glavobolje takođe mogu biti uzrokovane poremećajima cirkadijalnog ritma, što bi značilo da je prirodni "tjelesni sat" isključen, na primjer zbog rada u smjenama.

Zbog neusklađenosti između vašeg prirodnog tjelesnog sata i vremena kada zapravo spavate, možete imati nedovoljno sna što može izazvati glavobolju kada se probudite.

To, kao i alergeni u spavaćoj sobi ili spavanje u izrazito hladnoj prostoriji, mogu pogoršati kvalitet sna.

Poremećaji spavanja

Poremećaji spavanja mogu uzrokovati glavobolju jer isti do mozga koji kontroliše san i raspoloženje kontroliše i bol sa kojom se budite.

Nesanica je jedan od glavnih razloga za jutarnju migrenu. Stanje vas može spriječiti da se dovoljno odmorite jer vas drži budnima dok pokušavate da zaspite, budi vas nakon što zaspite i uzrokuje nemiran san.

Drugi problemi sa spavanjem, uključujući narkolepsiju, hodanje u snu, spavanje s pogrešnim jastukom i nagle promjene u rasporedu spavanja - poput prekomjernog spavanja ili gubitka sna, mogu doprinijeti vašim glavoboljama.

Jutarnje glavobolje su takođe ključni znak upozorenja stanja apneje za vrijeme spavanja, koje mnogi ljudi ne znaju da imaju. Stanje uzrokuje sužavanje disajnih puteva tokom noći, privremeno zaustavljanje disanja. To uzrokuje glavobolje i umor, kao i hrkanje tokom noći.

Kako da se riješite glavobolje?

Hladne obloge

Stavljanje hladnog obloga na čelo može učiniti čuda za migrenu. Kockice leda umotane u peškir, vrećica smrznutog graška ili čak hladan tuš mogu ublažiti bol. Držite oblogu na glavi 15 minuta pa napravite pauzu od 15 minuta.

Jastuče za grijanje

Za tenzijske glavobolje stavite jastuče za grijanje na vrat ili zadnji dio glave. Ako imate sinusnu glavobolju, prislonite toplu krpu na mjesto koje vas boli. Topao tuš bi takođe mogao poslužiti.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Glavonja
14.05.2023 10:20

Kod nas je ozbiljan problem kad nas ne boli glava.

1 0

Tužiteljka Mitrović traži da se obustavi postupak ili da joj se ponovo sudi

Petak, 19.04.2024 | 08:11

Privremeno suspendovana specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je juče na sjednici vijeća Apelacionog suda, održanoj po žalbama na prvostepenu presudu kojom je osuđena na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, da kao sudija i tužilac nikada nije radila da bi nekom pričinila štetu. Ona je zatražila da se presuda preinači i da se ona oslobodi optužbe ili da se vrati na ponovni postupak i odlučivanje, pišu današnji štampani mediji.    

NEĆETE JE PREPOZNATI: Rijana potpuno promijenila stil (FOTO/VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 08:08

Rijana opet oduševila, žene su poludele za njenom novom bojom kose

Posna proja sa blitvom - Super recept za NAJUKUSNIJI DORUČAK

Petak, 19.04.2024 | 07:37

Posni recepti su i dalje aktuelni, a recept za posnu proju sa blitvom jedan od traženijih. Nije ni čudo, kada je idealno rešenje za doručak, užinu, predjelo.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

PET horoskopskih znakova koji BEZUSLOVNO VOLE

Petak, 19.04.2024 | 06:57

Oni su posebni...

Posljednji radni dan biće obilježen OVIM temperaturama

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:56

Šta nam meteorlozi najavljuju za petak?

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Cicipas siguran, Lajović takođe u četvrtfinalu

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:32

Stefanosu Cicipasu otvorio se put do završnice ATP turnira u Barseloni.

Protest ispred Nikšićkog pozorišta: Traže smjenu ili ostavku Janka Jelića

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:35

NVO „Bunt Scena“ organizovala je protest ispred Nikšićkog pozorišta, sa grupom građana, zahtijevajući smjenu ili ostavku umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića zbog, kako su istakli, stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava “ IzloŽene“ ne može igrati u Nikšićkom pozorištu, prenosi RTNK.