Petak, 26.05.2023 | 17:14
IZVOR: kolektiv.me

Usvojen Set mjera za prevenciju, suzbijanje i djelovanje Vlade CG u slučajevima nasilja među djecom, adolescentima i mladima

Savjet za prava djeteta je, na danas održanoj drugoj sjednici kojom je predsjedavao premijer dr Dritan Abazović, usvojio Set mjera za prevenciju, suzbijanje i djelovanje Vlade Crne Gore u slučajevima nasilja među djecom, adolescentima i mladima 2023.




Foto: Vlada Crne Gore

Iako je država preduzela važne korake u unapređenju svojih institucionalnih, zakonodavnih i administrativnih kapaciteta kako bi se osiguralo poštovanje i zaštita prava djece, na sjednici je istaknuto da ova Vlada prepoznaje da i dalje postoji potreba za efikasnim odgovorom na izazove nasilja nad i među djecom, adolescentima i mladima.

Stoga je, na osnovu zaduženja sa prethodne hitne sjednice Savjeta, te pristiglih komentara, sugestija i ideja, kao i sprovedenih konsultacija sa različitim stranama, uključujući partnere iz UNICEF-a, koncipiran sljedeći set mjera:

1. Razvoj i unapređenje strateškog okvira za prevenciju i zaštitu djece u slučajevima nasilja, finansiranje i monitoring 

2. Povećanje dostupnosti stručne podrške unutar školskih eskosistema za prevenciju, suzbijanje i djelovanje u slučajevima nasilja

3. Osnaživanje sektora socijalne i dječje zaštite za efikasnu koordinaciju zaštite djece od nasilja

4. Unapređenje sistema prevencije i zaštite zdravstvene dobrobiti djece, podrške mentalnom zdravlju djece i mladih i žrtvama nasilja

5. Obezbjeđivanje veće dostupnosti pravosuđa po mjeri djeteta

6. Unapređenje društvene akcije za kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz kreativne, sportske i naučne programe za djecu i adolescente

7. Unapređenje zaštite djece u korišćenju elektronskih i digitalnih medija

8. Unapređenje djelovanja sektora policije u cilju prevencije i suzbijanja nasilja među i nad djecom i mladima.

Foto: Vlada Crne Gore

Kako je saopšteno, Savjet se rukovodio ciljem da se, do donošenja strateških dokumenata čija izrada je u toku, osmisle mjere kratkoročnog djelovanja i najkasnije do početka naredne školske godine stvori ambijent u kojem se djeca osjećaju sigurno i bezbijedno, te snažnije doprinese ostvarivanju kvalitetnih uslova za njihov rast i razvoj, prije svega u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ali i šire.

Paket kratkoročnih mjera, kako su kazali, ne zamjenjuje niti umanjuje značaj kreiranja dugoročnih sistemskih rješenja od kojih su neka i obuhvaćena predloženim paketom mjera, već doprinosi njihovom kontinuiranom ostvarivanju. Dokumentom se direktno prepoznaju one institucije sistema koje moraju intenzivirati napore unutar svojih nadležnosti, te identifikuju situacije u kojima je neophodno unaprijediti međuresornu i međusektorsku saradnju, kako bi se doprinijelo kreiranju održivog sistema u kojem se potrebe djece pravovremeno prepoznaju i smisleno adresiraju, te ostvarivanje dječjih prava dostiže svoj puni potencijal.

Foto: Vlada Crne Gore

Na sjednici je usvojen i Poslovnik o radu Savjeta, a razgovaralo se i o Garancijama za djecu za finansiranje kroz IPA III Operativni program za period 2025-2027.

Pored ostalog, zadužen je Sekretarijat Savjeta da nastavi intenzivnu saradnju sa zainteresovanim nevladinim organizacijama i stručnjacima iz oblasti dječjih prava i zaštite prava djeteta, kao i da formira radnu grupu koja bi pružala ekspertsku podršku radu Savjeta.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ana
26.05.2023 23:06

Nista u interesu djece ne rade, Savjet samo postoji da bi pojedini uzimali 50% prosječne zarade na platu.

0 0

OSTALE VIJESTI

"Radnici Instituta Simo Milošević POČEČE ŠTRAJK ako im Vlada NE ISPLATI zarade koje im se duguju"

Utorak, 23.04.2024 | 11:10

Radnici Instituta Simo Milošević počeće štrajk za dva dana ako im Vlada ne isplati zarade koje im se duguju.

Podgorica: Naloženo HAPŠENJE osam policajaca

Utorak, 23.04.2024 | 09:51

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) saopštilo je da je u predmetu koji je u radu u ovom tužilaštvu zbog krivičnog djela – primanje mita dalo nalog za hapšenje osam policijskih službenika.

Smeta im BUKA - PROČITAJTE na šta se žale stanovnici Podgorice

Utorak, 23.04.2024 | 09:37

Upravi za inspekcijske poslove građani Podgorice najviše prijavljuju remećenje kućnog reda – bukom i glasnom muzikom, kao i postavljanje predmeta na zajedničkim djelovima stambene zgrade. Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su Gradskom portalu da se uglavnom i izdati prekršajni nalozi odnose na navedene prekršaje.

ODLOŽENO suđenje Abazoviću po tužbi Lazovića

Utorak, 23.04.2024 | 09:22

U ulcinjskom Osnovnom sudu danas je odloženo suđenje po tužbi bivšeg službenika Uprave policije Zorana Lazovića i Bemaksa protiv bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Bjelopoljac OSUMNJIČEN da je prijetio i vrijeđao suprugu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 18:46

Uprava policije – OB Bijelo Polje dostavila je Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu krivičnu prijavu protiv R.P. iz koje proizilazi osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici.

URA: SDT-u puna podrška da nastavi sa započetim aktivnostima

Utorak, 23.04.2024 | 11:29

Građanski pokret URA pruža iskrenu podršku Glavnom specijalnog državnom tužiocu Vladimiru Novoviću, načelniku Specijalnog policijskog odjeljenja Predragu Šukoviću i svim zaposlenim u Specijalnom državnom tužilaštvu da nastave sa započetim aktivnostima čiji je cilj usmjeren ka ostvarivanju vladavine prava i sveobuhvatne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Znate li zašto biste trebali POTOPITI U VODI orahe prije konzumacije?

Utorak, 23.04.2024 | 11:24

Orasi su veoma nutritivno bogate namirnice, čiji spojevi podržavaju zdravlje srca smanjujući upalu i poboljšavajući nivo holesterola.

"Radnici Instituta Simo Milošević POČEČE ŠTRAJK ako im Vlada NE ISPLATI zarade koje im se duguju"

Utorak, 23.04.2024 | 11:10

Radnici Instituta Simo Milošević počeće štrajk za dva dana ako im Vlada ne isplati zarade koje im se duguju.

Nemile scene - POGLEDAJTE TUČU u loži stadiona Arsenala (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 11:01

Svađe, koškanje, pa i tuče igrača su česte pojave na sportskim događajima. 

"Ne liči na SEBE"- Keli Ozborn IZNENADILA TRANFORMACIJOM (FOTO/VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:50

Usprkos brojnim nagađanjima nakon što je izgubila 38 kilograma nakon rođenja svog prvog djeteta, Keli Ozborn negira daje uzimala Ozempik.

Da li je REZANI HLJEB iz kese OPASAN po ZDRAVLJE?

Utorak, 23.04.2024 | 10:34

Nasječeni hljeb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne bi trebalo zanemariti

U ovoj DRŽAVI vlažne maramice koje sadrže plastiku BIĆE ZABRANJENE do ljeta

Utorak, 23.04.2024 | 10:23

Vlažne maramice koje sadrže plastiku biće zabranjene za prodaju u Britaniji, a zakon će biti donijet prije ljeta kako bi se spriječilo da mikroplastika zagađuje rijeke i plaže.

Aleksandra Prijović podijelila NAJLJEPŠE momente - "Podgorice, HVALA za dvije NEZABORAVNE NOĆI" (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:11

U okviru svoje turneje “Od istoka do zapada”, jedna od najpopularnijih pjevačica Aleksandra Prijović, održala je i dva koncerta u prepunoj "Morači" u Podgorici.

DVA MILIONA pregleda za 24 SATA - Bijonse pokazala svoju PRIRODNU KOSU, fanovi u šoku (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:55

Njen video-snimak je za 24 sata pregledan dva miliona puta. Da li ste iznenađeni?

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.